Aşa cum anunţam în ediţiile trecute ale ziarului nostru, Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi a început strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale la Combinatul siderurgic.
Deşi decizia a fost adoptată în urmă cu doar 3 zile, numărul celor care şi-au dat până acum acordul pentru declanşarea protestului este foarte mic.
„Este un proces care decurge destul de greu. Nu pot face o apreciere exactă, însă cred că este vorba, până acum, despre 200 - 300 de oameni care au semnat”.
„Tabelele au fost trimise în Combinat, iar pe 31 mai vom face o centralizare a acestor semnături”, ne-a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului.
În această situaţie este greu de anticipat dacă Solidaritatea va reuşi, în cele din urmă, să pornească greva generală, asta cu atât mai mult cu cât, la Adunarea Generală a Solidarităţii la care s-a luat hotărârea, liderii sindicatului anunţau că este nevoie de o susţinere puternică din partea salariaţilor.
„Din punct de vedere legal avem nevoie de aproximativ 1.250 de semnături - peste jumătate din numărul membrilor de sindicat -, numai că pentru declanşarea unui protest de o asemenea amploare este nevoie de o susţinere mai mare”.
„Dacă vom reuşi strângerea a peste 4.000 de semnături atunci înseamnă că această acţiune are susţinere din partea salariaţilor”, spunea în timpul acestei şedinţe Gheorghe Tiber.
Scurt istoric al protestelor
Amintim că istoria protestului a început pe 9 februarie, când sindicatul Solidaritatea cerea Miniserului Muncii înregistrarea oficială a conflictului de interese, reclamând că administraţia combinatului siderurgic nu a acceptat revendicările referitoare la capitolul salarizare în timpul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă pe acest an.
Cei de la Solidaritatea au fost extrem de nemulţumiţi de faptul că singura revendicare a sindicatului, cea referitoare la majorarea salariilor, nu a fost acceptată de către administraţie.
S-a încercat şi concilierea conflictului, sindicaliştii susţinând că singura cale de oprire a conflictului de interese ar fi fost acceptarea de către patronat a revendicării de majorare a salariilor siderurgiştilor gălăţeni cu 10 la sută.
Tari pe poziţii au fost şi cei de la Combinat care au refuzat solicitările sindicaliştilor spunând că, din punctul lor de vedere, există un Contract Colectiv de Muncă în vigoare şi nu au ce să negocieze.
Din acest moment, Solidaritatea a declarat deschis conflictul de interese, iar istoria s-a apropiat de final odată cu începerea strângerii de semnături pentru declanşarea grevei generale.