* Astăzi, directorul Administraţiei Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan *
Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Administraţia Zonei Libere Galaţi, Apaterm, Apă-Canal, Ecosal, Administraţia Domeniului Public, Transurb. Sunt regiile şi societăţile controlate de Consiliul Local.
Deţin monopolul în sectorul lor de activitate, dar serviciile pe care le oferă gălăţenilor sunt departe de a fi ireproşabile.
Multe dintre ele primesc bani grei de la bugetul oraşului, dar puţine reuşesc să facă profit.
Cu toate acestea, directorii acestor societăţi şi regii ridică bani buni.
Recesiunea le-a plafonat lefurile, dar cei mai isteţi dintre ei au rezolvat problema: s-au angajat unii la alţii, pentru a-şi completa veniturile.
„Viaţa liberă” vă prezintă, în serial, câţi bani încasează directorii societăţilor edilitare.
Pentru a ne feri de clasificări, ordinea apariţiei va fi alfabetică. Astăzi aflaţi veniturile Angelei Ivan, directorul general al Administraţiei Zonei Libere Galaţi.
Zona Liberă se întinde pe o suprafaţă de circa 100 de hectare, în sud-estul municipiului Galaţi.
Are o aşezare strategică: este poziţionată în apropierea frontierei cu Republica Moldova şi cu Ucraina, se află în legătură directă cu linia ferată largă folosită în fostele state sovietice şi are acces la danele de încărcare-descărcare marfă de la Dunăre.
Statutul de zonă liberă al terenului reprezintă, însă, cel mai mare avantaj, căci firmele care închiriază sau concesionează o suprafaţă acolo beneficiază de facilităţi vamale importante.
Toate aceste beneficii i-au atras pe investitori ca un magnet. La început mai timid, căci terenul era pârloagă: nu avea drumuri, nu avea apă, nu avea curent electric.
Acum, reţelele de alimentare cu apă şi cu energie acoperă întreaga suprafaţă, iar bretelele de drum se amenajează pe măsură ce parcelele sunt închiriate sau concesionate.
Realizarea infrastructurii a generat creşterea de şase ori a suprafeţei concesionate în ultimii şase ani: de la mai puţin de 10 hectare în 2004 la aproape 60 de hectare în 2010.
Automat, au crescut şi veniturile regiei care administrează Zona Liberă, căci ea le percepe investitorilor taxe de concesiune şi de închiriere a suprafeţelor de teren, taxe de utilizare a danelor, taxe de obţinere a permiselor şi taxe de obţinere a licenţelor de operare în Zona Liberă.
În 2009, veniturile Administraţiei Zonei Libere (AZL) Galaţi au depăşit pragul de 3,9 milioane de lei.
Profitul brut realizat anul trecut, cel mai mare din istoria regiei, s-a cifrat la aproape 854.000 de lei şi a fost de 50 de ori mai mare decât cel realizat în 2004.
AZL Galaţi a atins aceste performanţe cu un ajutor minim de la Consiliul Local.
CL i-a alocat regiei 4,4 milioane de lei în perioada 2007-2009, pentru realizarea infrastructurii. Banii au intrat direct în conturile companiei de construcţii Vega ‘93, care are exclusivitate la lucrările desfăşurate în Zona Liberă.
Anul acesta, însă, din cauza sărăciei bugetare, Administraţia Zonei Libere nu mai primeşte de la Consiliul Local nici măcar această alocaţie pentru investiţii şi este nevoită să plătească din propriul buzunar lucrările de amenajare a căilor de acces, a platformelor şi a altor facilităţi de acest gen.
Cu toate acestea, regia prognozează că în 2010 va avea venituri cu 10 la sută mai mari decât anul trecut, prin atragerea de noi investitori.
Au venit sau se pregătesc să vină în Zona Liberă compania Aceros Spania, care îşi mută aici fabrica de produse siderurgice din Belgia, Helitube Bucureşti, care vine la Galaţi cu tot cu laminorul de ţevi sudate, şi Unicom Oil Terminal.
Alţi investitori de primă mână, dar care se află deja în portofoliul AZL Galaţi, sunt City Gaz, care încarcă cu gaze rare navele de tip cisternă, şi Enel Italia, care se pregăteşte să construiască în Zona Liberă cea mai mare termocentrală pe cărbune curat din sud-estul Europei, cu o capacitate de 800 de megawaţi.
Primă de 1 miliard de lei vechi în 2009
Director general al Administraţiei Zonei Libere Galaţi din 2005, inginerul Angela Ivan (PNL) are venituri direct proporţionale cu performanţele regiei.
Menţionăm că sumele prezentate mai jos reprezintă venituri brute, din care s-au reţinut impozite şi contribuţii la bugetele asigurărilor sociale, totalizând aproape 30 la sută din venit.
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Angela Ivan are un salariu lunar de 5.529 de lei.
Îl încasează din ianuarie 2009, când Consiliul Local a plafonat salariile directorilor de societăţi edilitare, din cauza recesiunii. Înainte de plafonare, salariul ei era de 11.170 de lei pe lună.
Leafa a fost completată, aproape anual, de bonificaţii. Astfel, în 2007, a încasat 31.000 de lei în iulie şi 23.000 de lei în august.
În 2008, în luna mai, a ridicat 61.700 de lei. Cea mai mare sumă a luat-o în iunie 2009: 111.504 lei.
Şi anul acesta a ridicat ceva: în luna ianuarie a primit 27.000 de lei, adică aproape cinci salarii.
Directorul Zonei Libere ia leafă şi de la Pieţe
Pe lângă salariul de director al Administraţiei Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan încasează un salariu şi de la Administraţia Pieţelor Agroalimentare, societate controlată tot de Consiliul Local.
La Pieţe s-a angajat în martie 2010, cu o leafă de 3.416 lei pe lună. Ce face pentru aceşti bani?
„Activitate de consulting”. Am întrebat-o pe Angela Ivan în ce domeniu îi oferă consultanţă conducerii Administraţiei Pieţelor Agroalimentare.
„Noi lucrăm acum pe deschiderea, chiar şi în Zona Liberă, a unei pieţe de gros şi să se meargă pe importurile din Republica Moldova, Ucraina”.
„Să vedem în ce măsură putem dezvolta pe zona respectivă o zonă de interes agroalimentar”.
„Avem un proiect de genul acesta”, a declarat Angela Ivan, fără a putea preciza termenul în care se va concretiza acest proiect.
„Să vedem în ce măsură putem să facem, pe zona asta de sud-est…”.
„Se pare că şi Consiliul Judeţului ar dori să facă un schimb de produse agricole”, a fost răspunsul directorului Administraţiei Zonei Libere.
Angela Ivan a mai avut o sursă bugetară de venit.
Doctorand în Ştiinţe Inginereşti, având ca teză de doctorat „Studiul proceselor costiere de la gurile Dunării şi evaluarea impactului acestora asupra activităţilor umane”, ea a încasat 1.600 de lei de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din 2007, timp de aproape doi ani, perioadă în care a făcut parte din Consiliul de Administraţie al regiei subordonate Ministerului Transporturilor.
Zona Liberă are 27 de salariaţi
Administraţia Zonei Libere Galaţi are 27 de angajaţi, toţi cu studii superioare.
Salariul minim din cadrul regiei este de 1.500 de lei, în timp ce salariul mediu este de 2.900 de lei.