* Încă ne numărăm printre judeţele foarte afectate de disponibilizări, cu o rată a şomajului de peste 10 la sută * Anul trecut, circa jumătate dintre absolvenţii gălăţeni de facultate s-au înscris în bazele de date ale AJOFM şi au primit indemnizaţie de şomaj * Evident, e greu de crezut că toţi ceilalţi s-au angajat imediat după absolvire * Poate că pur şi simplu unora le-a fost ruşine să-şi înceapă viaţa profesională din postura de asistaţi social *
În cadrul materialelor de tip sondaj realizate de redactorii „Vieţii libere” la bursele locurilor de muncă pentru absolvenţi aţi putut citi adesea părerile absolvenţilor de studii medii sau superioare care îşi căutau în zadar un loc de muncă.
Mulţi dintre ei erau dispuşi să lase deoparte calificare obţinută adesea cu mare greutate şi să lucreze şi pe post de chelneri, ospătăriţe, agenţi de asigurări fără salariu fix etc.
Din păcate, şi printre aceştia cei care reuşeau să răzbească erau foarte puţini.
După calculele noastre, au absolvit studii medii, în cursul anului trecut, maxim 5.000 de elevi.
Dintre aceştia, aproximativ 3.000 au fost admişi să urmeze cursurile unei facultăţi.
Rămân deci vreo 2.000 de gălăţeni care ar fi trebuit să se apuce de muncă.
Acestora li se adaugă alţi circa 3.000 care au absolvit studii superioare.
Avem deci, în linii mari, 5.000 de persoane care ar fi trebuit să se poată încadra.
Dintre acestea, însă, aşa cum v-am informat deja, 1.745 au acceptat statutul de şomer.
E greu de crezut că toţi ceilalţi 3.000 şi ceva de absolvenţi au reuşit să îşi găsească un loc de muncă.
Poate că unii dintre ei au preferat să muncească la negru, iar alţii să trăiască în continuare pe banii părinţilor.
Nici nu ni se pare de condamnat reticenţa tinerilor de a-şi începe viaţa profesională (despre carieră nu prea poate fi vorba aici) din postura de asistat social, ale cărui servicii nu sunt solicitate de niciun angajator.
Există cu siguranţă şi printre dumneavoastră, cititorii noştri, suficienţi absolvenţi care se află într-o astfel de postură deloc de invidiat.
Veştile pe care vi le aducem sunt, din păcate, unele destul de proaste: piaţa muncii rămâne foarte de puţin atractivă, mai ales pentru absolvenţii de studii superioare.
N-am mai văzut un post de agent de marketing cu adevărat vacant (nu scos la concurs doar pentru că o cere legea) încă de dinainte să ne lovească criza.
Situaţii similare sunt şi în ceea ce priveşte anumite specialităţi inginereşti sau umaniste.
Cei care au fost educaţi în spiritul morţii caprei vecinului se pot consola cu ideea că există şi judeţe în care au ajuns în şomaj mai mulţi absolvenţi decât în Galaţi.
Vorbim, printre altele, despre Bacău (2710 de absolvenţi), Prahova (2.423 de absolvenţi) şi Argeş (2.339 absolvenţi).
Per total, 61.505 români au păşit, anul trecut, de pe băncile şcolii direct în şomaj.