Restanţele salariale vin din 2012

Restanţele salariale vin din 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plata restanţelor salariale câştigate de bugetari în instanţă, în anul 2010, se va realiza eşalonat pe o perioadă de 3 ani, din 2012 până în 2014, potrivit OUG nr. 45/2010 pentru modificarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009.

Astfel, în anul 2011, bugetarii nu vor mai primi partea de 34 la sută din restanţele cuvenite prin decizie judecătorească. Decizia a fost luată ca urmare a constrângerilor bugetare impuse de situaţia economică actuală.

Potrivit actului normativ, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, devenite executorii până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se va face astfel: 34 la sută din valoarea titlului executoriu - în anul 2012, şi 33 la sută din valoarea titlului executoriu - în anul 2013, respectiv, în anul 2014.

Toţi se supun legii

Potrivit OUG nr. 71/2009,  drepturile câştigate în instanţă urmau să fie plătite eşalonat începând cu anul 2010, pentru hotărârile devenite executorii până la sfârşitul anului 2009, şi, începând cu 2011, pentru cele devenite executorii până la finalul acestui an.

„Judecătorii gălăţeni şi personalul auxiliar au primit o primă tranşă din drepturile salariale câştigate în instanţă în octombrie 2008. Restul banilor urmau să fie plătiţi în mai şi decembrie 2009, dar nu am primit nimic”.

„Acum, prin această ordonanţă ne vom lua gândul de tot de la ei şi vom aştepta anul 2012 pentru a ne primi şi noi drepturile câştigate. Magistraţii nu fac excepţie de la lege”, ne-a spus Mariana Ghena, preşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Şi procurorii spun că se vor supune legii. La fel şi restul bugetarilor care aveau de recuperat bani pe baza hotărârilor judecătoreşti.

Cine mai este afectat

Actul normativ aprobat recent se referă la toate autorităţile şi instituţiile publice a căror finanţare se asigură de la bugetul de stat, din bugetele locale, din bugetul asigurărilor sociale de stat, din bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau integral din venituri proprii.

Cuantumul sumelor rezultate din titlurile executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sectorul bugetar este de 2,16 miliarde de lei, reprezentând 0,4 la sută din PIB.

În aceste condiţii, decizia Guvernului privind eşalonarea plăţii acestor drepturi salariale câştigate în instanţă are scopul menţinerii echilibrelor bugetare şi, implicit respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvern. Despre constituţionalitatea OUG nu mai vorbim!

Citit 1135 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.