Arcada, Arabesque şi Vega, cele mai profitabile

Arcada, Arabesque şi Vega, cele mai profitabile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei mari jucători din piaţa construcţiilor au raportat cele mai mari profituri în 2010, la Galaţi * Topul Forbes răsturnat de „topul”… Ministerului Finanţelor * La nivel naţional, OMV Petrom „bate” tot *

Constructorul Arcada Company a fost cea mai profitabilă companie gălăţeană anul trecut. Cu un profit net de aproape 9,5 milioane de euro, firma controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă a ocupat locul 74 în «Topul celor mai profitabile 100 de companii româneşti în 2010», întocmit de Ziarul Financiar.

Următorul agent economic local prezent în top este distribuitorul de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque. Compania deţinută de Cezar Rapotan s-a clasat trei locuri mai jos, pe 77, cu un profit net de 9,0 milioane de euro.

A treia şi ultima firmă gălăţeană dintre cele 100 cele mai profitabile activează tot în sectorul construcţiilor. Este vorba de Vega *93. Firma lui Corneliu Istrate a realizat anul trecut un profit net de 8,9 milioane de euro şi a ocupat locul 89 în topul 100 ZF.

Lucrurile stau pe dos în topul Forbes

Clasamentul averilor celor care deţin aceste companii, întocmit anul trecut de revista Forbes, arată cu totul altfel. Astfel, cel mai bogat gălăţean era Cezar Rapotan, de la Arabesque, a cărui avere era estimată de publicaţie la 78-80 de milioane de euro.

Suma îl plasa pe Rapotan pe locul 65 din primii 500 de miliardari. El era urmat de Corneliu Istrate de la Vega. Cu o avere estimată la 55 de milioane de euro, Istrate era poziţionat pe locul 90. Spiru Mantu şi Mihai Humă de la Arcada Company, a căror companie a scos cel mai mare profit din judeţ anul trecut, nici măcar nu figurau în topul Forbes 500 de miliardari români!

Damen, depăşit de şantierele navale din Tulcea

Şantierul Naval Damen din Galaţi a realizat anul trecut un profit net de 6,1 milioane de euro, dar nu a reuşit să intre în top 100 ZF. Acolo se află, însă, constructorul de nave din Tulcea, deţinut de coreenii de la STX. Şantierul naval tulcean este poziţionat chiar în prima jumătate a clasamentului, pe locul 42, cu un profit de 20,1 milioane de euro, de trei ori mai mare decât cel raportat de Damen.

Cine mai e în top

Pe primul loc în topul 100 ZF se află distribuitorul de produse petroliere OMV Petrom. Compania deţinută de austrieci a încheiat anul 2010 cu un profit de 427,4 milioane de euro.

Înapoi în plan local, o companie importantă cu un profit pe măsură este Mairon, specializată în comerţul cu produse metalurgice. Ea a realizat anul trecut un profit net de aproape 6,4 milioane de euro.

Societatea de construcţii Tancrad a făcut 2,0 milioane de euro, iar fabrica de ulei Prutul a realizat 1,36 de milioane de euro. Profitul Navrom Bac a fost de aproape 770.000 de euro, mai mare decât al surorii ei, Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM, care a realizat un profit de 524.000 de euro.

Administraţia Zonei Libere şi firma de confecţii Cozamin au realizat profituri aproximativ egale anul trecut: 193.000 şi, respectiv, 191.000 de euro. În apropiere se află fabricantul de produse metalurgice Intfor, cu 188.000 de euro. Aproape 120.000 de euro profit a făcut producătorul de energie electrică şi agent termic primar Electrocentrale Galaţi.

Să mai spunem că bilanţurile pe 2010 ale marilor companii locale, precum combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, nu sunt afişate pe site-ul MFP, întrucât ele sunt listate la bursă şi joacă după alte reguli. ArcelorMittal a raportat, totuşi, în februarie, pierderi de zece milioane de euro în 2010.

Citit 2615 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.