Apă-Canal vrea contorizare individuală

Apă-Canal vrea contorizare individuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contorizarea individuală ar putea fi implementată în Galaţi * Procesul este, însă, unul anevoios şi exorbitant *

Pentru ca societatea edilitară Apă-Canal să poată opri furnizarea de apă potabilă numai către locatarii care nu au plătit acest serviciu, şi nu către toată scara sau tot blocul, aşa cum se întâmplă acum, este necesar ca în imobil să existe contorizare individuală: conductă cu robinet şi contor cu citire la distanţă pentru fiecare apartament.

O dată implementat acest sistem s-ar rezolva două probleme. „Pe de o parte, s-ar elimina disputa dintre Apă-Canal şi consumatorii buni-platnici, care acum rămân fără apă din cauza rău-platnicilor”.

„Pe de altă parte, montarea contoarelor cu citire la distanţă, care funcţionează pe principiul unui dispozitiv wireless, ne-ar permite să reducem numărul de cititori din societate, care se ridică la 80 în prezent”, a declarat directorul societăţii Apă-Canal, Gelu Stan (FOTO).

Totul sună prea bine ca să fie adevărat. Şi aşa este, căci contorizarea individuală costă foarte mult.

„La un bloc cu 20 de apartamente, montarea conductelor de apă şi a contoarelor cu citire la distanţă pentru fiecare apartament ar costa între 25.000 şi 100.000 de euro, în funcţie de tipul blocului (vechi sau nou, cu sau fără subsol) şi al lucrării (interioară sau exterioară)”, a spus Gelu Stan.

„Pentru că nici societatea de alimentare cu apă, nici Consiliul Local, nici consumatorii nu au aceşti bani, proiectul de contorizare individuală ar putea fi transformat în program naţional, cum este Programul Naţional de Izolare Termică”.

„La izolarea termică a unui apartament, Uniunea Europeană suportă 50 la sută din valoarea lucrării, Guvernul suportă 30 la sută, iar proprietarul acoperă diferenţa de 20 de la sută”.

„Am putea proceda la fel şi în ceea ce priveşte contorizarea individuală la apă şi ne gândim serios să participăm şi noi, Apă-Canal, la investiţie”, a explicat Gelu Stan.

Un asemenea program nu se poate pune în practică în doi timpi şi trei mişcări. Înainte de a-l demara, trebuie parcursă o procedură destul de anevoioasă.

„Deocamdată, am înaintat propunerea Patronatului Apei. La rândul său, Patronatul o va trimite Guvernului”.

„Dacă o va agrea, Executivul va formula un proiect de act normativ în care vor fi specificate cotele de contribuţie: cât la sută din lucrarea de contorizare individuală va fi plătită de UE, cât de Guvern, cât de Primărie sau cât de distribuitorul local de apă, dacă va fi cazul, şi cât de proprietarul apartamentului”.

„Proiectul de act normativ va fi trimis apoi la Parlament, pentru dezbatere şi aprobare. Va dura mult”, a explicat directorul Apă-Canal, Gelu Stan.

Acum, în lipsa contorizării individuale, trei asociaţii de proprietari din Galaţi nu au apă rece deloc, iar alte 29 sunt alimentate cu apă doar în timpul nopţii, între orele 22.30 şi 6.00, din cauza câtorva rău-platnici din fiecare asociaţie, care au acumulat datorii de mii şi zeci de mii de lei la întreţinere.

Citit 2801 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.