Combinatul Siderurgic Liberty Galați a lansat o serie de proiecte de digitalizare și automatizare a proceselor, care asigură monitorizarea și gestionarea cibernetică a producției, precum și îmbunătățirea interacțiunii cu clienții și angajații.
Unul dintre cele mai importante proiecte de automatizare la nivelul combinatului constă într-un sistem de monitorizare a producției la toate nivelurile, care oferă în timp real date colectate de la mii de parametri-cheie și asigură o imagine digitală a proceselor de producție, a stării tehnice a echipamentelor, a calității și volumelor realizate, urmând ca numărul indicatorilor monitorizați să se mărească de câteva ori în perioada următoare.
În cadrul proceselor de monitorizare cibernetică se folosesc senzori inteligenți pentru măsurarea debitelor, calității aerului și apei, a indicatorilor chimici, importante inclusiv în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.
De asemenea, cu ajutorul unui sistem automatizat de monitorizare și colectare în cloud a datelor privind echipamentele, se analizează și se emit avertizări privind potențiale defecțiuni, ceea ce permite echipelor de mentenanță să intervină în timp și astfel să fie evitate eventualele opriri neplanificate ale utilajelor.
"Grupul nostru își propune să transforme Liberty Galați într-o companie a viitorului prin sustenabilitate, digitalizare și calificare profesională a echipelor sale. Până în 2030, avem ca scop să devenim sustenabili și neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon, ceea ce presupune atât implementarea unor proiecte de îmbunătățire a amprentei de carbon, cât și modernizarea fundamentală a proceselor de producție. Considerăm că digitalizarea și automatizarea au un rol crucial în transformarea companiei noastre", a declarat Paramjit Kahlon, CEO Liberty Steel Group Primary Steel & Mining.
În scopul creșterii eficienței și îmbunătățirii calității produselor sale, compania va continua procesul de modernizare a Laminorului de Benzi la Cald și va instala, până la finalul acestui an, echipamente care vor asista laminarea și vor ușura munca operatorilor.
Acest proiect face parte din seria de investiții în echipamente automatizate, precum linia ultramodernă de acoperire a țevilor produse de Liberty Tubular Products, achiziționată anul acesta, precum și investiția în reducerea consumului energetic și al emisiilor de carbon prin injectare controlată a oxigenului în cadrul procesului de fabricare a fontei lichide, realizată anul trecut. Aceste echipamente sunt complet automatizate și prevăzute cu elemente de siguranță, măsură și control de ultimă generație.
"Toate aceste proiecte de digitalizare și automatizare au rolul de a ajuta echipele noastre să producă oțel într-un mod mai sigur și mai eficient. De aceea, pe de-o parte, implementăm în companie programe de recalificare profesională care să ajute echipele existente să folosească echipamentele automatizate, iar, pe de altă parte, suntem în căutarea mai multor specialiști IT și tineri care să își folosească expertiza pentru a ne ajuta să facem o diferență prin transformarea radicală a industriei noastre", a declarat Aida Nechifor, director general al Liberty Galați.
Nu în ultimul rând, o serie de aplicații digitale au rolul de a îmbunătăți relaționarea atât cu angajații, cât și cu clienții. De exemplu, în mediul virtual, angajații au posibilitatea de a-și planifica activitatea și a urmări realizarea obiectivelor. La rândul lor, clienții combinatului au la dispoziție un hub informațional virtual, ce le permite alegerea celor mai potrivite produse din oțel, în funcție de natura proiectelor avute în vedere.