Dosar penal pentru firma care mătură pieţele

Dosar penal pentru firma care mătură pieţele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma brăileană care face curăţenie în pieţele gălăţene s-a ales cu dosar penal după ce inspectorii de muncă au descoperit printre lucrătorii acesteia 19 persoane fără contracte * Reprezentanţii firmei susţin, însă, că oamenilor li se întocmeau actele de angajare la data controlului * Ei spun că ar putea da în judecată ITM *

Nu au trecut decât două luni de când firma de curăţenie Astru Grup SRL din Brăila a pus mâna pe contractul de menţinere a curăţeniei în pieţele agroalimentare din municipiul Galaţi, că numele ei este târât deja într-un scandal.

Firma a fost dată pe mâna organelor de cercetare penală de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM): „La data controlului, Astru Grup SRL Brăila avea 19 persoane fără forme legale de angajare, care au lucrat astfel trei până la nouă zile. Noi am făcut sesizare penală, pentru că legislaţia impune această măsură atunci când un angajator are mai mult de cinci persoane fără forme legale”, a declarat, ieri, şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Cel mai greu dosar din august

Potrivit lui Ionel Petrea, cazul Astru Grup a fost cel mai consistent din luna anterioară. „În august am controlat 249 de angajatori care desfăşoară activităţi pe raza judeţului nostru. În timpul controalelor am depistat 45 de persoane fără contract individual de muncă, ce lucrau la 18 angajatori.

Cele mai multe dintre ele, 19 la număr, munceau pentru firma Astru Grup, căreia i-am făcut sesizare penală. Ceilalţi 17 angajatori care aveau muncitori la negru - preponderent firme din construcţii, comerţ şi pază - au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 253.000 de lei”, a precizat Ionel Petrea.

Astru Grup ia jumătate de milion de la Pieţe

Firma brăileană a semnat contractul cu societatea edilitară Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA Galaţi în ultima decadă a lunii iunie. Potrivit documentului, Astru Grup trebuie să asigure curăţenia la sediul Administraţiei Pieţelor şi în pieţele agroalimentare din cartierele oraşului, timp de un an, în schimbul sumei de aproape 560.000 de lei.

„Este un preţ mai mic decât cel pe care l-am plătit anul trecut pentru serviciile de curăţenie”, a afirmat directorul economic de la Pieţe, Viorica Sandu.

„Nu am vrut să fraudez statul”

Tamara Cristina Dumitrescu, unul dintre cei doi reprezentanţi ai firmei brăilene Astru Grup, a respins vehement acuzaţiile de fraudă. „La data controlului, 3 august, toată lumea avea contract.

Se poate verifica în Revisal (registrul de evidenţă a salariaţilor în format electronic, n.r.), se poate verifica şi la Finanţe, căci ei şi-au primit salariul întreg. Sunt angajaţi cu datele de 3, 4, 5 august, în funcţie de cum a adus fiecare adeverinţa de la medic. Eu nu am vrut să fraudez statul”, a declarat, ieri, pentru „Viaţa liberă”, Tamara Cristina Dumitrescu.

Ea a precizat că, deocamdată, nu a primit nimic de la ITM Galaţi şi şi-a exprimat disponibilitatea de a acţiona instituţia în instanţă. „Eu sunt dispusă să-i dau în judecată”, a afirmat Tamara Cristina Dumitrescu.

Astru Grup SRL din Brăila a fost înfiinţată în 2007 de către Tamara Cristina Dumitrescu şi Claudiu-Stelian Dumitrescu, care au părţi egale în societate. Firma şi-a suspendat activitatea în iunie 2009, reluând-o în mai 2010.

Citit 2615 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.