Infrastructura de irigații a judeţului Galați suferă de subfinanțare de trei decenii

Infrastructura de irigații a judeţului Galați suferă de subfinanțare de trei decenii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De mai bine de trei decenii, infrastructura de irigații a judeţului Galaţi se află în mare suferinţă, cauza principală fiind subfinanţarea cronică a acestui sector. În ultimul an, s-a tot sperat că sistemele de irigaţii din întreaga ţară ar putea fi reabilitate prin PNRR, însă domeniul nu s-a aflat printre cele pentru care Comisia Europană a aprobat finanţări. Iar peste problema banilor, au intervenit şi distrugerile din toamnă de la Vânători, despre care "Viaţa liberă" a scris recent.

Necazurile irigațiilor din județ au plecat de la "bunăvoința și priceperea" celor care le-au gestionat destinele după 1990. Printr-o Hotărâre de Guvern din 1991, activitatea principală, cea de proiectare și executare a lucrărilor de îmbunătățiri funciare, construcții civile, edilitar-sociale și rurale, a fost reorganizată în de-acum defuncta PEXCO SA, cu un capital social la acea dată de peste 270.000 de lei.

IEELIF s-a desființat, noii și vechii SCELIF rămânându-i practic doar partea de exploatare a lucrărilor de îmbunătățiri funciare. Gândirea este "genială", de altfel, pentru că nu prea poți exploata ceea ce nu ești abilitat să și realizezi sau să întreții.

Mai mult, guvernarea Văcăroiu s-a arătat extrem de "preocupată" de soarta finalizării complexei amenajări hidrotehnice Câmpia Covurlui. După ce s-a plimbat cu elicopterul de câteva ori pe deasupra județului, regretatul prefect Nicolae Beuran, împreună cu conducerea SCELIF Galați, nu a reușit să convingă factorii guvernamentali de necesitatea continuării investiției. Proiectul de modernizare a rămas, însă, în picioare, el fiind unul care ar fi putut beneficia de finanțare, la acea vreme, de la Banca Mondială.

Aproape trei decenii mai târziu, proiectul a fost reactualizat și repus pe tapet, odată cu ivirea posibilității de a fi susținut financiar prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). "Am avut în vedere alocarea a circa 238 milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județul Galați, dintr-un total de peste șase miliarde de euro ce ar fi putut reveni acestui sector în România", ne-a reamintit senatorul gălățean George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senat și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Din nefericire, acest domeniu atât de greu încercat nu a primit finanțare prin PNRR, iar intenția autorităților era de a readuce infrastructura principală de irigații în grija statului, mai exact a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Între timp, problemele au culminat cu distrugerea SRP1 Vânători, fapt ce l-a determinat pe George Scarlat să ne declare că va solicita în scris către ANIF un răspuns cu privire la accidentul din toamna anului trecut. "În calitate de fermier, nu pot să rămân impasibil dacă inima județului nostru va fi în imposibilitate de a iriga în această primăvară", ne-a mai spus senatorul gălățean.

Demn de menționat este și faptul că, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), în urmă cu aproape trei ani, FOUAI Covurlui a finalizat o procedură pentru modernizarea parțială a liniei tehnologice de ridicare a presiunii pe firul drept al SRP1 Vânători, valoarea de atribuire fiind de peste 6,5 milioane de lei. Şi... cam atât.

Altfel, nici procesul deschis în instanță de ANIF pârâtei FOUAI Câmpia Covurlui nu a avansat. La ultimul termen, de la finele lunii ianuarie, a fost dispusă o nouă amânare, pentru data de 14 martie 2022, întrucât nici în prezent nu au fost prezentate rapoartele de expertiză cu privire la "bubuitura" de la Vânători.

Citit 3266 ori Ultima modificare Marți, 15 Februarie 2022 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.