Nu uitaţi de impozitul în regim de reţinere la sursă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mâine este termenul-limită pentru depunerea a două acte fiscale cu caracter de declaraţii normative privind impozitele reţinute pe venituri cu regim de reţinere la sursă.

În legătură cu acest subiect, DGFP Galaţi precizează: „Plătitorii de venituri care în anul fiscal 2009 au avut obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pentru următoarele venituri, cu regim de reţinere la sursă (venituri din dividende, dobânzi, lichidare, venituri din premii şi jocuri de noroc, venituri din pensii, activităţi agricole etc.) trebuie să depună formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit” până la data de 30 iunie 2010.”

„Formularul se depune la organul fiscal la care plătitorii de venituri sunt înregistraţi în evidenţa fiscală. Aceştia au obligaţia depunerii declaraţiei în format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, însoţită de borderoul centralizator listat pe hârtie, semnat şi ştampilat, potrivit legii. Formularul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin accesarea portalului www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/Programe utile/Declaratii fiscale. De asemenea, formularul se pune gratuit la dispoziţia contribuabililor de către unităţile fiscale teritoriale competente.”

Trebuie precizat că veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen şi/sau instrumentele de economisire realizate începând cu data de 1 ianuarie 2009 inclusiv sunt venituri neimpozabile, iar plătitorii de venituri nu au obligaţia declarării acestora.

Totodată, impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, se cuprinde în declaraţia aferentă perioadei în care a avut loc aprobarea situaţiilor financiare anuale.

Alte aspecte privind completarea formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit”, sunt reglementate de OMFP nr. 1803/2010, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 308/12.05.2010.

Citit 924 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.