„Cod roşu” la întârzierea obligaţiilor fiscale!

„Cod roşu” la întârzierea obligaţiilor fiscale!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din această săptămână intră în vigoare un nou sistem de calcul al dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata obligaţiilor la bugetul de stat *

De joi, 1 iulie, va intra în vigoare noul sistem privind calculul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere datorate pentru neachitarea la scadenţă de către contribuabili a obligaţiilor de plată bugetară.

În legătură cu acest subiect, biroul de presă al DGFP Galaţi face următoarele precizări:

„Prin OUG nr. 39/2010, pentru modificarea şi completarea OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 278/2010, a fost înlocuit sistemul majorărilor de întârziere cu unul pe dobânzi şi penalităţi de întârziere, datorate pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către contribuabili a obligaţiilor de plată.

Astfel, penalităţile de întârziere sunt calculate procentual în funcţie de perioada de întârziere:

a) dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse.

b) dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de cinci la sută din obligaţiile fiscale principale stinse.

c) după împlinirea termenului prevăzut la lit. b), nivelul penalităţii de întârziere este de 15 la sută din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.” Altfel spus, nu-i de glumă, iar contribuabilii care au obligaţii restante ar face bine să scape cât mai repede de ele. După cum am precizat deja, noile reglementări intră în vigoare de la 1 iulie.

„Pentru creanţele fiscale care au scadenţa anterioară datei de 1 iulie 2010, începând cu această dată se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, caz în care termenele în funcţie de care se stabileşte nivelul penalităţii de întârziere încep să curgă de la aceeaşi dată de 1 iulie 2010, motiv pentru care, în ideea atenţionării contribuabililor, priviţi ca parteneri ai organului fiscal, reiterăm necesitatea declarării şi achitării obligaţiilor de plată bugetare la termenele legale, fără implicarea calculului accesoriilor”, a precizat George I.Marinescu (FOTO), purtătorul de cuvânt a DGFP Galaţi.

Citit 2689 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.