Supracontrolul la stână

Supracontrolul la stână
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat seria de controale administrative pentru cererile depuse de crescătorii de ovine sau caprine, precum şi controalele la faţa locului (supracontrolul) la exploataţiile zootehnice.

„Este vorba de fermele care au solicitat Plata Naţională Directă Complementară (CNDP).  Astfel, în cadrul controlului administrativ, APIA verifică dacă informaţiile din cererile depuse de crescătorii de ovine/caprine sunt în concordanţă cu înregistrările din Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) al ANSVSA”.

„Totodată, în cadrul controlului la faţa locului, se verifică existenţa efectivului pentru care se solicită primă, precum şi corespondenţa dintre efectivul animalelor înscris în cerere şi cel real din exploataţie (numere de identificare), în vederea stabilirii efectivului eligibil pentru primă (după validare în RNE)”, a explicat Dumitru Buţurcă, directorul coordonator al APIA Galaţi.

La nivel naţional, crescătorii de ovine şi caprine au depus 45.400 de cereri, pentru aproape 6.000 de exploataţii.

„Este important de menţionat că, începând cu anul 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată”.

„În cazul unor circumstanţe naturale, cum ar fi decesul animalelor, solicitanţii trebuie să informeze, în scris, Centrele Judeţene APIA, în termen de 10 zile lucrătoare de la constatarea oricărei reduceri a numărului de animale”, a precizat directorul APIA Galaţi.

De asemenea, crescătorii de animale trebuie să ţină cont de faptul că efectivul pentru care au solicitat prima trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie - 31 august 2010.

Totodată, efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 capete ovine femele, respectiv 25 capete caprine femele, vârsta acestora fiind de un an până la data de 31 martie 2010.

Citit 756 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.