Pierderile inundaţiilor, în varianta pesimistă: peste 250 de milioane euro!

Pierderile inundaţiilor, în varianta pesimistă: peste 250 de milioane euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viceprimarul Mircea Cristea spune că zona economică din Valea Oraşului produce 2 milioane de euro pe zi *

Viceprimarul Mircea Cristea a intrat deja în istoria declaraţiilor de presă, după ce, zilele acestea, a spus că dacă Valea Oraşului s-ar inunda, Galaţiul ar suferi cea mai mare pierdere de după Al Doilea Război Mondial.

Dacă este aşa sau nu, vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluzia. Până una, alta, Mircea Cristea a fost singurul care nu s-a ferit să prezinte cifrele pe care autorităţile locale le-au şi expus premierului Emil Boc, în varianta pesimistă în care Valea Oraşului s-ar inunda.

„Această estimare s-a făcut sâmbătă, şi a fost şi prezentată primului ministru. Vorbim de 250 de milioane de euro, pierderi patrimoniale şi economice. Au fost multe polemici pe baza acestei sume şi eu am constatat că polemicile sunt făcute de cei care nu ştiu cât costă un oraş. Vreau să vă spun cât costă Galaţiul”.

„Galaţiul are 100.000 locuinţe, din care  60 la sută reprezintă blocurile. Un bloc standard de 3 scări cu 4 etaje  costă 3 milioane de euro, iar, cu asfalt, ţevi de apă caldă, rece, parcări şi şosea, ajunge la 5 milioane euro. Înmulţit cu 2.000 de blocuri, ies 10 miliarde de euro numai blocuri”.

„Partea de  case din oraş înseamnă tot atât. Deci, fără activităţi economice, Galaţiul  costă 20 miliarde de euro. Atât ne-ar costa dacă aici ar fi pământ gol şi ne-am apuca să construim”.

„Valea Oraşului reprezintă 25% din suprafaţa Galaţiului. Avem 8.000 de oameni, nu 7.000 sau altă cifră spusă pe la Bucureşti, aici sunt concentrate porturile gălăţene. Şantierul Naval Damen face o cifră de afaceri de un milion de euro pe zi, avem Gara CFR, Triajul, noduri de cale ferată şi ieşirea spre Giurgiuleşti”.

„Mai înseamnă Spitalul CFR, Liceul de Marină, grădiniţe, dispensare, 200 de afaceri mijlocii şi mari, nu le-am mai pus la socoteală şi cele mici… Aici am avea pierderi economice de 250 de milioane de euro”.

„Nu este o cifră inventată şi nici pronunţată în moment emoţional. Galaţiul este un oraş industrial, Galaţiul face 2,7 la sută PIB, adică patru miliarde de euro pe an, PIB-ul făcut în Galaţi e de 10 milioane euro pe zi”.

„Iar 20 la sută din cifră este produsă în partea de est a oraşului. Pierderile sunt acestea care le-am spus!”, a declarat viceprimarul Mircea Cristea.

Citit 933 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.