Prețurile alimentelor nu vor fi plafonate, dar speculanții vor fi sancționați

Prețurile alimentelor nu vor fi plafonate, dar speculanții vor fi sancționați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Executivul nu ia în calcul o plafonare a prețurilor la produsele alimentare de bază, dar se află în curs de stabilire o serie de măsuri pentru prevenirea speculei, a declarat, la Galați, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"Discutăm împreună cu Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor despre un pachet de măsuri care să ducă la prevenirea speculei și prevenirea creșterilor fără justificare economică a prețurilor la raft. Noi am adoptat și Directiva Omnibus (directivă europeană care vizează o mai bună respectare a normelor UE de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme - n.r.) care vine inclusiv cu măsuri concrete împotriva vânzătorilor care sunt incorecți în relația cu cumpărătorii", a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"Cum ar funcționa aceste instrumente? Atunci când nu va fi justificare economică și vor fi creșteri speculative majore de prețuri la anumite produse, statul poate să facă o analiză corectă și să intervină pentru prevenirea unor practici incorecte din partea vânzătorilor", a explicat Spătaru.

De asemenea, ministrul Economiei a exclus o eventuală raționalizare a unor produse alimentare, așa cum se discută la nivel internațional, în special în statele dependente de importurile de cereale din Rusia și Ucraina, blocate în urma războiului dintre cele două țări. Temeri privind o eventuală raționalizare au apărut și la noi, după ce, recent, Guvernul a trecut la o inventariere lunară a stocurilor de produse agricole și alimentare esențiale. "România este un producător important de produse agricole pentru alimentele de bază - ulei, zahăr, făină etc. România are stocurile necesare și este exportator. Inventarierea acestor stocuri este o măsură absolut normală pe care statul o ia pentru a avea o imagine exactă asupra resurselor de care dispunem, dar nu vom face raționalizări, nu vom lua măsuri de limitare a aprovizionării (...) și nici de limitare a exporturilor", a arătat Spătaru.

În același timp, ministrul Economiei a precizat că, pentru creșterea gradului de siguranță alimentară și menținere a unor prețuri rezonabile, Executivul, prin intermediul Ministerului Agriculturii, va pune un accent deosebit pe creșterea investițiilor în capacitățile de procesare în țară a produselor agricole. "Ne dorim să procesăm cât mai mult din materiile prime în România. În loc să livrăm materia brută, să mergem inclusiv la export cu produse procesate. Vor fi fonduri pentru investiții în domeniul agroalimentar. E o măsură importantă pe care Guvernul a propus-o și a fost acceptată în coaliție, urmează ca acești bani să se regăsească în unitățile de procesare din domeniul agricol. De asemenea, am discutat împreună cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și problema fertilizatorilor din agricultură, pentru a debloca eventual anumite companii, aflate în prezent în insolvență, pentru a asigura acești fertilizatori pentru perioada 2022-2023. Când vorbim de deblocare, ne referim la investitori care să preia aceste companii și care să le poată opera. Iar la Ministerul Economiei am avut deja o serie de discuții cu potențiali investitori", a mai arătat Spătaru.

Citit 1455 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.