Gelu Stan - „Salvarea Galaţiului este renaturarea zonei I. C. Brătianu - Rachelu”

Gelu Stan - „Salvarea Galaţiului este renaturarea zonei I. C. Brătianu - Rachelu”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fostul director general al Şantierului Naval Damen, Gelu Stan, susţine, însă, o altă variantă: renaturarea zonei de pe cursul Dunării de la I. C. Brătianu până la Rachelu.

„Calculul matematic arată că renaturarea Dunării de la I. C. Brătianu până la Rachelu ar genera o scădere a nivelului fluviului cu 0,4-0,5 metri la Galaţi. În afară de asta, zona ar deveni un punct de atracţie turistică”, a declarat fostul director al Şantierului Naval Damen.

O piedică în calea renaturării  acelei porţiuni o constituie faptul că terenurile vizate au proprietari. Mulţi proprietari. „După 1990, primăriile din segmentul I. C. Brătianu - Rachelu au împroprietărit o mulţime de oameni, oferindu-le terenuri chiar după digul de apărare de la Dunăre.

Câţiva ani, acele terenuri au fost fertile, iar producătorii au avut recolte mari. În ultimii ani, însă, suprafeţele nu au mai dat acelaşi randament şi multe dintre ele au fost lăsate pârloagă. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, tot în anii ‘90, mulţi au cumpărat teren acolo cu gândul că vor primi despăgubiri uriaşe atunci când se va construi podul peste Dunăre şi pe suprafeţele lor vor fi ridicate picioarele podului”, a afirmat Gelu Stan.

„Acum, nimeni nu vrea să renunţe la pământ, în favoarea renaturării zonei. Nici măcar statul român, care ar fi obligat să le plătească despăgubiri uriaşe tuturor proprietarilor cărora le va inunda terenul, în eventualitatea renaturării, deşi o soluţie la îndemână ar fi să le ofere luciu de apă, în compensare”, a spus Gelu Stan.

Citit 2415 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.