Suntem obligaţi să ne asigurăm casa la dezastre

Suntem obligaţi să ne asigurăm casa la dezastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale a devenit obligatorie, de joi, 15 iulie * Toţi românii trebuie să-şi cumpere o asemenea poliţă până la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor * Cei care ignoră această obligaţie riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei * Atenţie! Asigurarea obligatorie despăgubeşte proprietarii doar dacă locuinţa lor este afectată de cutremure, alunecări de teren sau inundaţii, nu şi dacă ia foc sau este călcată de hoţi * Pentru protejarea de asemenea incidente este necesară încheierea unei alte poliţe, facultative * Vom asista, aşadar, la dubla asigurare a unui bun, fapt care contravine principiilor din piaţa asigurărilor, susţin brokerii *

Ideea asigurării obligatorii a locuinţelor s-a născut pe vremea Cabinetului Tăriceanu, când inundaţiile au provocat pagube uriaşe în aproape toate regiunile ţării, iar Guvernul a fost nevoit să cheltuiască o mulţime de bani cu reconstrucţia caselor distruse.

Ideea s-a concretizat într-o lege – Legea 260 din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României în noiembrie 2008, dar care s-a reîntors în Parlament, pentru modificări, şi acolo a rămas.

Între timp, însă, în ianuarie 2010, a devenit operaţional Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) – o societate sub umbrela căreia s-au strâns 13 companii de asigurare ce operează în ţara noastră. Aceste companii vor putea încheia contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, iar PAID va emite poliţele.

Mecanismul s-a pus în mişcare de joi. Începând cu data de 15 iulie 2010, fiecare român care deţine o casă ori un apartament este obligat să o/îl asigure împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor.

Procesul trebuie să se încheie în şase luni, astfel încât la mijlocul lui ianuarie 2011 toate locuinţele din România să fie asigurate în caz de dezastru natural.

Proprietarii care nu se supun acestei obligaţii riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, aplicate de primării. La fel vor fi amendaţi şi românii care îşi cumpără o casă şi nu o asigură imediat împotriva dezastrelor.

În schimb, cei care şi-au asigurat deja locuinţa pentru anul 2010/2011 îşi vor face asigurarea obligatorie abia după expirarea contractului în  derulare.

Cât costă poliţa de asigurare la dezastre?

Poliţa obligatorie este de două feluri. Poliţa de tip A le este destinată celor care stau la bloc şi celor care au case din bolţari, din BCA, din cărămidă sau din beton.

Ei vor plăti 20 de euro pe an şi, în cazul în care locuinţa lor va fi distrusă de un cutremur de mare magnitudine, de o alunecare de teren sau de o viitură, vor fi despăgubiţi cu suma de 20.000 de euro de către compania de asigurări cu care au încheiat contractul.

Poliţa de tip B le este dedicată celor care au case din paiantă sau din chirpici. Aceştia vor plăti 10 euro pe an şi, dacă vor rămâne fără casă în urma uneia dintre calamităţile enumerate mai sus, vor primi 10.000 de euro.

Tipic românesc: nu avem tipizate

Paradoxal este că, deşi startul asigurării obligatorii a locuinţei împotriva dezastrelor naturale s-a dat joi, firmele de asigurare înscrise în PAID nu au primit încă poliţa tipizată, şi deci, nu pot încheia niciun contract.

„Azi nu există poliţa tipizată, am înţeles că se lucrează la ea”, a declarat, joi, în ziua în care s-a dat startul asigurărilor obligatorii, Daniela Damian (FOTO 2), broker de asigurări la Business Insurance Group.

Atenţie! Asigurarea obligatorie nu acoperă tot

În sectorul auto, există două tipuri de poliţe de asigurare: poliţa de răspundere civilă auto (RCA), pe care o plătiţi dvs., dar o folosesc cei pe care îi loviţi în trafic,  şi poliţa CASCO, pe care o plătiţi pentru a vă repara propria maşină, în caz de accident.

În cazul de faţă, poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei este un fel de RCA, cu deosebirea că beneficiarul eventualelor despăgubiri sunteţi dvs.

În rest, numai asemănări: ca şi vânzătorii de poliţe RCA, care vă oferă cele mai ieftine piese şi vă trimit la cele mai ieftine service-uri, poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei nu vă despăgubeşte decât în cazul în care casa vă este distrusă de cutremure, alunecări de teren sau inundaţii.

Dacă vreţi să beneficiaţi de o protecţie sporită, trebuie ca pe lângă asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale să încheiaţi un alt contract de asigurare.

Firma, indiferent dacă este sau nu aceeaşi care v-a dat poliţa obligatorie, vă va oferi o poliţă facultativă, un fel de CASCO. Atunci când achiziţionaţi o poliţă facultativă, aveţi libertate deplină în alegerea situaţiilor în care doriţi să beneficiaţi de despăgubire.

Puteţi bifa incendiile, furturile, inundaţiile provocate de instalaţiile din bloc, prăbuşirea unui copac peste locuinţă etc, dar trebuie să ştiţi că preţul poliţei facultative va creşte în funcţie de numărul opţiunilor dvs.

Brokerii critică Legea 260/2008

Brokerii critică, însă, Legea asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale. Ei susţin că actul normativ este plin de anomalii.

„Nu mi se pare normal ca un gălăţean, aflat în zona 1 de risc la cutremur, să plătească o poliţă egală cu un timişorean, care nu are acelaşi grad de risc. De asemenea, suma maximă asigurată este prea mică. Ce face cu 20.000 de euro un gălăţean căruia i se dărâmă casa în urma unui cutremur?”.

„Încă un aspect foarte important: clienţii preferă poliţe complexe, care să îi asigure şi în caz de cutremur, şi în caz de incendiu, şi în caz de furt etc. Cum defalc eu cele două poliţe: poliţa obligatorie şi poliţa facultativă?”.

„Apoi, dubla asigurare a unui bun încalcă unul dintre principiile elementare după care se ghidează piaţa asigurărilor”, a spus Daniela Damian.

„Corect ar fi fost ca legea să îi oblige să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor doar pe cei care nu-şi fac nicio asigurare pentru casă. În forma actuală, însă, ea nu e altceva decât o căciulă, o modalitate de a mai strânge nişte bani, iar omul simplu o va percepe ca pe o taxă în plus”, a adăugat brokerul de la Business Insurance Group.

Şi Turcia, ţară în care riscul de cutremur este ridicat, a introdus obligativitatea asigurării locuinţei în 2000, însă programul nu s-a bucurat de prea mare succes în rândul populaţiei.

În momentul de faţă, mai puţin de zece la sută dintre gălăţenii din municipiul reşedinţă de judeţ au locuinţa asigurată. Procentul ar fi fost şi mai mic, dacă băncile nu i-ar fi obligat pe cei cărora le-au acordat credite ipotecare să încheie un contract de asigurare a casei.

Aceştia din urmă reprezintă – atenţie! – jumătate din procentul asiguraţilor.

Citit 2125 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.