* Activităţi care să permită accesul la piaţa muncii a categoriilor defavorizate din mediul ruban şi rural, dar şi domeniile de calificare, recalificare, cercetare * Facilităţi pentru o mai rapidă conectare la regimul de finanţare *
În lunile iulie şi august 2010 se lansează noi linii de finanţare nerambursabilă europeană în câteva domenii majore de intervenţie a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Aceste domenii vizează programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării, tranziţia de la şcoală la viaţa activă – pentru persoanele care participă la programe de educaţie şi formare profesională organizate prin intermediul sistemului de învăţământ, dar şi programe în vederea calificării, programe destinate şomerilor, tinerilor, micilor întreprinzători şi femeilor din mediul rural.
Este sprijinită şi dezvoltarea economiei sociale, prin sprijinirea activităţilor care permit angajarea persoanelor excluse social, vulnerabile.
În scopul prezentării acestor noi facilităţi a fost organizat Forumul naţional cu tema „Parteneriatul pentru ocupare şi incluziune socială – o cale de succes pentru dezvoltarea resurselor umane” la care au participat reprezentanţi ai celor opt Secretariate Tehnice Permanente (STP) ale Pactului Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială din ţară.
Aceştia, plus reprezentanţi ai primăriilor din judeţul Brăila, ai unor ONG-uri s-au reunit zilele trecute la Brăila, în staţiunea Lacu Sărat, la sediul STP Sud Est.
Dintre informaţiile care ar putea interesa inclusiv gălăţenii reţinem unele transmise de Anca Cristina Zevedei – director general Autoritatea de Management a POSDRU (AMPOSDRU). La deschiderea cursurilor a fost prezent şi Înaltpreasfinţia dr. Casian Crăciun – Arhiepiscopul „Dunării de Jos”.
Facilităţi pentru aplicanţi
Anca Zevedei a subliniat că s-au operat o serie de facilităţi pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, una dintre ele fiind aplicarea principiului „Primul venit, primul servit”. De asemenea, dacă un proiect este găsit cu nereguli, el poate fi retras, corectat şi introdus din nou în lista de aplicanţi.
AMPOSDRU a modificat şi Ghidul Solicitantului astfel încât potenţialii beneficiari să poată accede mai uşor la finanţare. Se va practica evaluarea continuă, care presupune un maximum de 20 zile lucrătoare pentru evaluarea unui proiect de grant cu o valoare între 50.000 euro şi 500.000 euro.
Există posibilitatea scurtării timpului dintre depunerea cererii de finanţare şi semnarea contractului. Amănunte găsiţi pe pagina web a Fondurilor Structurale pentru România www.fseromania.ro. Şi tot acolo se depun cererile de finanţare, în format electronic.
La începutul lunii iulie 2010 erau semnate 979 de proeicte pe POSDRU, cu o sumă totală a finanţării nerambursabile de la UE în valoare de 1,5 miliarde de euro şi sunt în curs de contractare proiecte în valoare de 400 milioane de euro.