Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) dă din nou o mână de ajutor celor de la ArcelorMittal Galaţi. Într-un memorandum încheiat de puţină vreme de către AVAS şi prin intermediul căruia se cere Guvernului României încheierea unui nou act adiţional la contractul de privatizare al Sidex, se arată că obiectivele de investiţii ale combinatului siderurgic din oraşul nostru pentru perioada 2010-2011 vor fi considerate doar „generice şi orientative”.
Cu alte cuvinte, autoritatea amintită propune reanalizarea anumitor clauze şi termene care fac referire la investiţii tehnologice şi de mediu care ar trebui făcute de către investitor. Obiectivele rămase în program, aferente perioadei de monitorizare 2010-2011, se vor considera obiective generice, orientative.
Iniţiatorii documentului afirmă că această propunere de modificare a termenelor pentru obiectivele de investiţii impune şi o condiţie, aceea de începere a construcţiei unei baterii de cocsificare pe platforma siderurgică gălăţeană până la sfârşitul anului 2011, însă doar în situaţia în care piaţa va creşte, iar condiţiile economice se vor îmbunătăţi.
Un sfert de condiţie
În condiţiile în care informaţiile apărute în presă nu fac referiri tocmai precise la aceste investiţii, e greu de apreciat de ce fel de păsuiri vor beneficia cei de la ArcelorMittal.
Nici condiţia impusă de către AVAS nu este una despre care să putem spune că ar fi serioasă, asta în condiţiile în care construirea unei noi baterii de cocsificare la Galaţi este un vis extrem de îndepărtat, ba chiar absurd, am putea spune.
Aducerea cocsului dintr-o unitate din Polonia a Grupului implică, după cum au spus de mai multe ori reprezentanţii companiei, costuri destul de mici, iar eficienţa economică a acestei mişcări făcute imediat după lichidarea Uzinei Cocso-Chimice de la combinat a fost dovedită deja.
Ar mai fi de precizat şi că la ArcelorMittal Galaţi se desfăşoară în acest moment investiţii importante, cea mai mare fiind de departe cea de la Furnalul 5. În plus, odată cu schimbarea conducerii combinatului, care a avut loc în urmă cu un an, noul manager a anunţat că o serie de investiţii care nu au fost realizate în trecut întocmai cum ar fi trebuit vor fi reluate pentru eficientizarea imediată a producţiei.
Revenind la acest memorandum vom mai preciza şi faptul că informaţiile făcute publice nu arată nicidecum că vreuna dintre condiţiile puse pentru încheierea acestui act adiţional ar fi aceea ca ArcelorMittal să nu facă disponibilizări de personal.
Singurul aspect care face trimitere la implicaţiile sociale este acesta: „ori de câte ori investitorul va solicita definirea obiectivelor concrete de investiţii, pe lângă motivarea economică şi tehnică a investiţiilor se va prezenta şi impactul social al implementării acestora”, au notat autorii memorandumului.