Apă-Canal le cere 70.000 de euro autorităţilor

Apă-Canal le cere 70.000 de euro autorităţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apă-Canal vrea ca cineva să-i deconteze cheltuielile pe care le-a făcut în perioada inundaţiilor * Total facturat: 70.000 de euro *

Societatea edilitară de alimentare cu apă şi de canalizare din Galaţi, Apă-Canal SA, a întocmit bilanţul cheltuielilor pe care le-a făcut în perioada iunie-iulie, atunci când Dunărea depăşise cota de pericol şi ameninţa să inunde cartierul Valea Oraşului.

Concluziile bilanţului au fost înaintate, printr-o adresă, Prefecturii judeţului Galaţi, Primăriei municipiului Galaţi şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În document, Apă-Canal face o scurtă descriere a operaţiunilor pe care le-a desfăşurat în perioada critică.

„Pentru prevenirea producerii inundaţiilor pe domeniul public al municipiului Galaţi şi protejarea ansamblurilor de locuinţe din zonele indicate mai sus (cartierele Port şi Barboşi din municipiul Galaţi, comuna gălăţeană Şendreni şi zona Salcia Lieşti-Vadu Roşca din judeţul Vrancea), s-au stabilit măsuri tehnico-organizatorice de funcţionare în siguranţă a staţiilor de pompare ape uzate, a sistemului de alimentare cu apă şi de distribuţie a apei potabile, de colectare, preluare şi evacuare a apelor uzate din sistemul de canalizare. În acest sens au fost realizate lucrări de consolidare a digurilor existente şi de realizare a unor noi diguri care să protejeze obiectivele”, se arată în adresa trimisă de Apă-Canal la Prefectură, la Primărie şi la ISU.

După această introducere, societatea lasă cifrele să vorbească de la sine. Ore lucrate, ore suplimentare efectuate, materiale folosite, combustibil consumat, nu e omis nimic.

„Din partea SC Apă-Canal SA Galaţi, la executarea lucrărilor mai sus menţionate au participat 235 de salariaţi, care au efectuat 10.645 de ore lucrate în regie şi 7.055 de ore suplimentare. Dacă salariul tarifar orar mediu este de 10,43 de lei, iar orele suplimentare se plătesc dublu, rezultă un total de 258.194,65 de lei”.

Astfel poate fi citit tabelul privind forţa de muncă proprie angrenată în operaţiunile de prevenire a inundaţiilor, tabel inclus în adresa Apă-Canal. Alte două tabele arată că, în timpul acestor misiuni, societatea de alimentare cu apă şi de canalizare a consumat carburant în valoare de 11.610 lei şi a folosit materiale (saci din rafie, folie PVC, nisip, ciment, cherestea, furtun, anvelope, pelerine de ploaie şi cizme din cauciuc, lopeţi etc) în valoare totală de 26.323,76 de lei.

În finalul adresei, Apă-Canal trage linia şi arată că, în timpul intervenţiilor pentru apărarea Galaţiului de apele umflate ale Dunării, a cheltuit nici mai mult, nici mai puţin de 296.129 de lei, adică aproape 70.000 de euro, bani pe care speră să-i recupereze.

„Faţă de cele prezentate mai sus, coroborat cu situaţia financiară dificilă a societăţii (cauzată de creanţele mari ale consumatorilor noştri), rugăm a analiza posibilitatea recuperării cheltuielilor efectuate de SC Apă-Canal SA Galaţi”, se arată în adresa remisă de Apă-Canal Prefecturii, Primăriei şi ISU.

L-am întrebat pe directorul Apă-Canal, Gelu Stan, de la cine aşteaptă aceşti bani. „Noi am trimis bilanţul către Prefectură pentru a fi luat în considerare atunci când Guvernul va centraliza pagubele provocate de inundaţii, în scopul obţinerii unui sprijin financiar de la Uniunea Europeană”, a explicat Gelu Stan.

România a formulat, într-adevăr, o cerere de ajutor către Uniunea Europeană, solicitându-i permisiunea de a accesa bani din Fondul de Solidaritate al UE, pentru a-şi reveni după inundaţii.

Ţara noastră poate primi cel mult 75 de milioane de euro din acel fond, însă banii vor putea fi folosiţi exclusiv pentru refacerea infrastructurii afectate de ape – drumuri, poduri, diguri etc – în niciun caz pentru a deconta cheltuielile făcute de o instituţie sau alta în perioada inundaţiilor.

De altfel, nici Gelu Stan nu-şi pune speranţe prea mari în cererea sa de decontare. „Sunt sigur că nu voi primi nimic”, a spus directorul Apă-Canal.

Citit 1336 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.