Munţii gălăţeni de zgură?

Munţii gălăţeni de zgură?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Felul în care se exploatează în ultimii ani halda de zgură de la combinat a făcut ca piscurile de steril să dispară. Este însă doar o iluzie că în scurtă vreme lucrurile se vor schimba esenţial.

Şansele ca zecile de milioane de tone de deşeuri să dispară peste noapte sunt, practic inexistente. Chiar şi în aceste condiţii, autorităţile de mediu impun închiderea completă a haldei şi renaturarea locului. Rămâne de văzut cum vor gestiona cei de la ArcelorMittal Galaţi această problemă.

Relief industrial

Muntele de zgură este la locul său, numai că imaginea se schimbă de la o lună la alta. Unele vârfuri ale haldei au dispărut, iar voci pripite s-au grăbit să vorbească despre faptul că halda are să dispară în scurt timp.

Scenariul este însă unul nerealist, asta pentru că acolo se află cantităţi impresionante de zgură dar şi deşeuri aruncate de când s-a deschis combinatul siderurgic şi până acum trei ani.

Trebuie spus însă că imediat ce s-a oprit depozitarea deşeurilor pe haldă, activitatea de extragere a fierului vechi a fost cedată, trei firme ocupându-se acum în mod sistematizat de acest lucru.

Pe haldă se lucrează în acest moment precum într-o mină de suprafaţă, în terase, de la vârf către bază. Lucru inedit, am putea spune, în condiţiile în care zeci de ani, hoţii de fier vechi care ajunseseră să fie cei mai mari exploatatori ai resurselor de aici, săpau la baza versanţilor în căutare de lentile de fontă sau bucăţi de fier vechi pe care le vindeau apoi la centrele de colectare situate la mai puţin de un kilometru distanţă.

Spuneam mai devreme că muntele nu are cum să dispară. Iată şi unul dintre argumente: în bună parte, aceste firmele selectate de către ArcelorMittal pentru exploatare nu fac decât să extragă fierul vechi, nu şi zgurile.

Deşi s-a vorbit de foarte multe ori despre cât de bună ar fi zgura la lucrări de construcţii, pentru drumuri şi autostrăzi, până acum nu s-a găsit o soluţie eficientă şi nici nu au existat prea multe cereri pentru preluarea acestui material.

Resurse îngropate

Autorizaţia integrată de mediu în baza căreia funcţionează ArcelorMittal Galaţi precizează cât se poate de clar faptul că exploatarea materialelor de la halda de zgură a combinatului va fi oprită complet în 2014.

Devine astfel din ce în ce mai clar faptul că muntele de zgură va străjui definitiv oraşul. Dacă specialiştii de la ArcelorMittal Galaţi estimează în acest moment că acolo s-ar afla 70 - 80 de milioane de tone de deşeuri şi zgură, cine îşi poate imagina că întreaga cantitate va fi recuperată şi prelucrată?

Combinatul va fi astfel obligat să acopere după termenul limită întregul munte cu pământ şi să renatureze zona, iar milioanele de tone de fier vechi vor rămâne îngropate pe vecie.

În cadrul unei dezbateri publice pe această teamă organizată de către cei de la ArcelorMittal Galaţi în noiembrie 2009, şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, a reamintit acest lucru, precizând că este vorba despre o prevedere clară a autorizaţiei şi care nu poate fi discutată sau negociată.

În aceste condiţii, cel care ocupa atunci funcţia de manager de resurse umane la combinat, Ionel Borş, a catalogat această măsură ca fiind una care va duce la blocarea unei resurse extrem de importante.

"Mi se pare o măsură, a cui o fi, care nu cred că e aplicată peste tot în lume. Dacă avem într-adevăr în haldă materiale care pot fi utilizate, până la eliminarea efectivă a acestui munte trebuie să lucrăm. Nu văd rostul ca cineva să ne ceară să oprim orice activitate, când, probabil, acolo avem o bogăţie...".

Astăzi, pentru infrastructură se foloseşte piatră de râu, de munte, care poate însemna distrugerea naturii. Nu înţeleg de ce să nu folosim această resursă, zgura, până la capăt? De ce este necesar să punem o barieră în anul 2014? E o chestiune de dezbatere", a declarat la vremea respectivă Ionel Borş.

Cerc închis

Toate acestea ridică o întrebare cât se poate de justificată: de ce discuţiile legate de felul în care se face extracţia la halda de zgură apar abia acum, de ce nu s-au "descoperit" multiplele întrebuinţări ale zgurilor de la combinat cu ani în urmă, de ce termenul limită pentru lichidarea haldei devine atât de presant, în condiţiile în care ar fi fost timp berechet pentru o exploatare eficientă, făcută cu cap? 

Actualul manager al combinatului nu poate răspunde la aceste întrebări. În cadrul aceleiaşi dezbateri publice, Thierry LeGall a spus doar că nu ştie de ce s-a procedat astfel, dar că  ArcelorMittal va face ceea ce impun autorităţile.

"Vom face ceea ce legea ne cere să facem, dar putem discuta despre aceste lucruri cu autorităţile. Dacă aceste discuţii rămân fără rezultat, asta este", a conchis LeGall.

Citit 2076 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.