Scandalul Astra zguduie piaţa asigurărilor! Bani, risc şi influenţă politică
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Scandalul Astra zguduie piaţa asigurărilor! Bani, risc şi influenţă politică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Direcţia Naţională Anticorupţie analizează sesizarea făcută de Banca Naţională a României în cazul firmei Astra Asigurarea Reasigurare SA, pusă de marţi sub administrare specială şi suspectată  de fraudă masivă * Firmei controlată de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, prin intermediul The Nova Group (TNG) Investments România SA, este lider pe piaţa asigurărilor şi lucra cu firme de stat ca Tarom şi Poşta Română * Un raport al Autorităţii de Supraveghere financiară arată că Astra nu ar fi avut suficienţi bani ca să-şi despăgubească asiguraţii din divizia destinată locuinţelor, în caz de cataclism şi că şi-ar fi raportat eronat situaţiile financiare pentru a acoperi situaţia * Aflaţi din pagina de Sport a cotidianului nostru despre impactul pe care problemele de la Astra Asigurarea Reasigurare SA îl au asupra clubului de fotbal Oţelul Galaţi


După ce, în cursul zilei de marţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a deschis procedura de redresare a Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, plasând-o sub administrarea specială a firmei KPMG, situaţia a devenit tot mai tensionată de la o zi la alta. S-au speriat asiguraţii, au început să lanseze acuzaţii la adresa ASF patronul societăţii, Dan Adamescu, iar în cauză s-a implicat chiar şi şeful statului, Traian Băsescu. Acesta din urmă a cerut Parlamentului revocarea întregii conduceri a ASF, pe care a numit-o public „cloacă”, apoi toată discuţia s-a mutat în sectorul salariilor pe care le are conducerea ASF.

În prealabil, pe baza raportului Autorităţii şi în urma unei analize pe care a realizat-o împreună cu Ministerul de Finanţe, Banca Naţională a României (BNR) sesizase Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privirea la posibilitatea existenţei unei fraude la Asigurare-Reasigurare Astra SA, care n-ar fi capabilă să îşi compenseze financiar bună parte dintre clienţii din divizia de asigurări de locuinţe, în caz de dezastru. Evident, cu fiecare nouă declaraţie, scandalul a luat amploare şi a căpătat şi conotaţii politice tot mai pronunţate.

Astra Asigurare Reasigurare SA are peste patru milioane de clienţi la nivel naţional, dintre care 2,15 milioane în cadrul diviziei pentru locuinţe, În plus este asigurătorul cu care lucrează, de ani buni, mari companii de stat cum ar fi Tarom şi Poşta Română.

Ce a descoperit, de fapt, ASF la Astra Asigurare-Reasigurare

Membră a The Nova Group (TNG) Investments România SA, Astra Asigurare-Reasigurare SA este suspectată, practic, de faptul că încheiase poliţe de asigurare de locuinţe pe care, cu capitalul de care dispunea, nu le-ar fi putut onora, în cazul unui dezastru natural. Ca toate lucrurile să fie în regulă, Astra Asigurare-Reasigurare SA ar mai fi avut nevoie de zeci de milioane de euro. Potrivit raportului ASF, compania de asigurări şi-ar fi raportat eronat situaţiile financiare, ca să se asigure că i se va permite să îşi continue activitatea în acelaşi ritm extrem de riscant. Detalii a oferit preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, intervievat de Ziarul Financiar.

„Este clar pentru noi că Astra şi-a asumat riscuri mai mari decât putea duce, iar când a observat că nu le poate duce a apelat la ceea ce unii ar numi artificii contabile sau cosmetizări, alţii ar numi deformare a situaţiilor financiare (…). Avem un raport al corpului de control care ne-a arătat deficienţe mai mult decât semnificative în activitatea companiei, în modul în care înţelegea societatea să îşi prezinte situaţiile financiare şi în modul în care Astra înţelegea să îşi reasigure riscurile pe care şi le asuma. Acest lucru îl spun din punct de vedere al ASF-ului. Din punctul de vedere al celorlalţi actori din piaţă, s-a constituit imaginea unei politici toxice privind asigurările” a declarat Dan Radu Ruşanu.

Reacţia lui Dan Adamescu

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, cel care controlează Astra Asigurare-Reasigurare prin intermediul TNG, a declarat:

„Ei zic că suntem subrezervaţi şi că ar trebui să aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun răspuns. În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Conducerea Astra va fi decapitată de astăzi. KPMG va avea nevoie de luni ca să înţeleagă situaţia Astra. Ei au aruncat o bombă (…) nu s-a mai întâmplat niciodată în lume ca autoritatea de reglementare să nu îşi respecte propriile norme. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, este şocant, este iresponsabil şi nemaîntâlnit nicăieri în lume", a spus Adamescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ce se întâmplă acum la Astra Asigurări?

Odată cu instituirea administrării speciale a Astra Asigurări, ASF a impus o serie de măsuri care trebuie luate în perioada imediat următoare. Astfel, potrivit comunicatului ASF, postat pe site-ul propriu, la Astra Asigurări se lucrează la inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor de plată faţă de creditorii de asigurări. Ulterior se va trece la luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Astra nu are voie să investească în valori mobiliare şi imobiliare cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat sau certificate de trezorerie şi nu are voie să înstrăineze bunuri şi/sau activele ale societăţii de asigurare fără aprobarea prealabilă a ASF.

Sub administrare specială fiind, liderul de pe piaţa românească de asigurări nu are voie să acorde împrumuturi şi trebuie să ia măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului.

Se lucrează, de asemenea, la inventarierea şi evaluarea, conform normelor în vigoare, a creanţelor înregistrate în evidenţele societăţii şi anularea creanţelor din asigurare aferente contractelor ieşite din perioada de valabilitate şi înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societăţii. Se va reanaliza politica de reasigurare şi plasarea riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenţii de rating recunoscute şi se va face un audit.

Au asiguraţii de ce să îşi facă griji?

Potrivit ASF, toate poliţele de asigurare încheiate de Astra Asigurare-Reasigurare SA sunt valabile, până la momentul expirării lor, astfel că asiguraţii nu au motive să se teamă. Totuşi, analiştii pieţelor de asigurare-reasigurare nu se pronunţă, momentan, cu privire la şansele Astra SA de a-şi recâştiga poziţia de lider de piaţă asigurărilor, în condiţiile în care încrederea clienţilor este vitală pentru succesul afacerii.

Declaraţiile incendiar de la oameni de stat, funcţionari şi patroni 

Era de aşteptat ca reprezentanţii Astra Asigurare Reasigurare SA şi parte dintre politicieni să reacţioneze dur la iscarea unor furtuni serioase pe piaţa autohtonă de capital. Totuşi, declaraţiile reprezentanţilor statului au fost parcă mai aprinse ca niciodată.

"Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă (…) toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF (…). Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde de euro. Sigur, ea este foarte mică în raport cu pieţele din alte ţări, dar pentru Romania este o piaţă importantă", a declarat preşedintele statului, Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, citat de Agerpress.

„ASF consideră însă inacceptabilă formularea utilizată în spaţiul public de către Preşedintele României a termenului de ‘‘cloacă’’ folosit la adresa întregii Autorităţi de Supraveghere Financiară şi reaminteşte Preşedintelui României că potrivit articolului 30 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine (…)Nu putem să nu remarcăm faptul că salariile conducerii ASF, comunicate public încă de anul trecut şi semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere au intrat în atenţia Preşedintelui României abia după ce ASF a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul ASTRA”, a răspuns instituţia condusă de Dan Radu Ruşanu la acuzaţiile preşedintelui.

„Nu ştiu ce urmări va avea acest act, însă este şocant şi iresponsabil. Regulatorul trebuie să acţioneze foarte decent, confidenţial, pentru că acesta este specificul pieţei, dar ei au aruncat o bombă. Nici ei nu îşi dau seama de impactul acestei decizii. Cât de mare este paguba, nimeni nu ştie şi nici nu o poate calcula", a precizat Dan Adamescu.

 

Citit 3854 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2014 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.