Potențialul economiei gălățene, pe locul 7 într-un top al Băncii Mondiale

Potențialul economiei gălățene, pe locul 7 într-un top al Băncii Mondiale
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

"Ierarhia oraşelor" în termenii indicelui de atractivitate arată că în top continuă să fie Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, prezentat de Hotnews.ro. În cele mai multe cazuri poate fi observată o corelaţie pozitivă între indicele de atractivitate şi valoarea capitalului străin atras de un oraş anume (de exemplu, Brașov este cotat al 8-lea în termeni atât ai indicelui de atractivitate cât şi de atragere a capitalului străin), arată documentul.
Proximitatea graniței de vest oferă avantaje clare, pentru că zona vestică este în general preferată de investitori datorită amplasării în apropierea pieţelor europene occidentale. Astfel, poziţia geografică reprezintă în mod evident un factor de atracţie, în special pentru centrele de producţie. În România, investiţiile domestice, deşi uşor în recuperare comparativ cu anii precedenţi, rămân insuficiente pentru păstrarea economiei pe linie de plutire.
Criza economică actuală vine totuşi cu o oportunitate reală pe care România ar trebui să o valorifice. Cea mai mare oportunitate pentru România şi oraşele sale o reprezintă fenomenul reshoring (planurile curente ale companiilor europene de a reduce sau repatria lanțurile valorice de producție/ facilităţile, având în vedere distanţele din ce în ce mai problematice şi tensiunile comerciale care au escaladat din cauza pandemiei).
România este foarte competitivă în termeni de costuri, iar producţia industrială a crescut semnificativ în anii din urmă. Aceste caracteristici pot transforma ţara într-un magnet pentru investiţii, în special în zona de producţie. În viitor, se preconizează că multe capacităţi de producţie importante ale companiilor europene care funcţionează în Asia vor fi relocate în Europa, pentru a controla mai bine lanţul de aprovizionare. România şi alte ţări CEE sunt atractive în special pentru piaţa forței de muncă, cu salarii inferioare celor din Europa de Vest, similare în unele cazuri - şi în special în anii recenţi - cu cele din China. De exemplu, costurile forţei de muncă în sectorul de producţie din Germania este de şase ori mai mare decât în România. Fiecare oraş românesc trebuie să-şi dezvolte propriul profil economic pentru a se specializa şi pentru a atrage capital, potrivit conform viziunii de creştere dezvoltată local.
Doi indici au fost dezvoltaţi pentru a evalua performanţa oraşelor din România: indicele competitiv (concentrat pe performanţa actuală) şi indicele de atractivitate (concentrat pe performanţa potenţială).

Citit 2441 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 09:22

3 comentarii

 • postat de macarie banu
  Vineri, 16 Septembrie 2022 19:03
  78.96.86.***
  ha,ha,ha,ha,haaaa.......sa le spuna cineva......oameni buni de la Banca Mondiala.....ati vrut sa spuneti Braila....nicidecum Galati.......acest,cica,oras poate fi atractiv doar prin cantitatea de arbori decimati si,mai ales,prin cantitatea de beton si asfalt care poate fi turnata........
  0
  1
  Raportează
 • postat de Marco
  Joi, 15 Septembrie 2022 23:20
  90.95.155.***
  sa nu ramanem decat cu potentialul
  1
  26
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 15 Septembrie 2022 23:08
  86.124.202.***
  Asta nu tine cont de șpăgi. Interesant este ca străinii încă ne considera atrăgători. Poate în al doisprezecelea ceas se trezesc și politicienii locali și renunță la pretențiile lor necinstite. Pana nu e prea târziu.
  2
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.