Județul Galați, în „top 10” la finanțările pentru IMM-uri

Județul Galați, în „top 10” la finanțările pentru IMM-uri
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Biroul local al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a intrat în procedura de înregistrare la Registrul Comerțului, a declarat, la Galați, Florin Jianu, în dublă calitate de președinte al patronatelor din cadrul CNIPMMR și al Consiliului de Administrație al FNGCIMM.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, deschiderea filialei gălățene a FNGCIMM, rezultat al unui demers comun al patronatelor și Consiliul Județean (CJ) Galați, este programată pentru 15 octombrie și va permite accesarea cu mai multă ușurință la nivel local a programelor fondului de garantare.

”Deschiderea acestui birou face parte din procesul de descentralizare al FNGCIMM și am apreciat că el trebuie să fie la Galați, inclusiv pentru a aduce un echilibru instituțional la nivel regional. ADR Sud-Est este la Brăila, autoritatea pentru IMM-uri la Constanța, acum la Galați va fi biroul regional al FNGCIMM”, a declarat Florin Jianu.

Reducerea ”hățișului de hârtii” va fi un avantaj pentru mediul de afaceri local, a arătat, la rândul său, președintele CJ Galați, Costel Fotea: ”Știm ce înseamnă proiecte cu finanțare europeană și cât de greu este să treci un proiect, doar pentru a obține un simplu aviz, la București. Una este să verifici 100 de dosare în regiune și alta să ai un singur birou, la București, care să verifice cinci, șapte mii de dosare”.

Potrivit directorului general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, filiala gălățeană a fondului de garantare va fi cu atât mai importantă cu cât, recent, s-a dat startul pentru înscrierile în programul IMM Invest Plus.

”Ne-am gândit să operaționalizăm cât mai repede biroul din Galați pentru că mediul de afaceri din Galați se află în ”top 10” în toate programele de garantare pe care le derulăm. Pe 15 septembrie au început înscrierile în IMM Invest Plus, avem deja 3.000 de cereri de garantare, din care 100 sunt din județul Galați. De asemenea, dacă vorbim de fostul program IMM Invest, derulat în ultimii doi ani și jumătate, IMM-urile din Galați se află pe locul nouă la nivel național, cu o finanțare de 1,5 miliarde de lei”, a precizat oficialul FNGCIMM.

Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, aprobată prin Decizia Comisiei Europene din 9 septembrie, reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susţinerea IMM-urilor, conform FNGCIMM.

Guvernul alocă prin IMM Invest Plus sprijin financiar de patru (4) miliarde euro pentru susţinerea IMM-urilor din România.

Schema de ajutor de stat va facilita accesul la finanţare pentru diferite categorii de beneficiari, care vor putea accesa credite cu garanţii de stat, cu dobânzi subvenţionate pe o perioadă de până la 12 luni şi cu costuri aferente comisionului de risc şi a comisionului de administrare, subvenţionate din bugetul Ministerului Finanţelor, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate.

Valoarea maximă a unei finanţări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiţii şi până la cinci (5) milioane lei pentru capital de lucru, iar garanţia de stat poate acoperi până la 90 la sută din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanţărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții şi de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Citit 3537 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.