Apă-Canal pregăteşte un război birocratic pe Legea 175

Apă-Canal pregăteşte un război birocratic pe Legea 175
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Încasările distribuitorului local de apă potabilă, Apă-Canal, au scăzut cu 35-40 la sută după apariţia Legii 175 privind ştergerea penalităţilor la întreţinere * Societatea se va supune legii, dar le va cere asociaţiilor tone de documente justificative pentru a le şterge penalităţile * „Nu am aruncat eu piatra-n apă”, spune directorul Gelu Stan (FOTO) *

După apariţia, la 23 iulie, a Legii 175 privind ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie, cu condiţia achitării debitului de bază în termen de un an, majoritatea asociaţiilor de proprietari din Galaţi a încetat să mai plătească penalităţile aplicate de distribuitorii de apă rece şi apă caldă, Apă-Canal şi Apaterm.

La Apă-Canal, de exemplu, încasările s-au diminuat cu 35-40 la sută în ultimele două săptămâni, a anunţat, ieri, directorul general al societăţii, Gelu Stan.

La ora actuală, unitatea pe care o conduce are de recuperat de la populaţie penalităţi de întârziere în valoare totală de 7,9 milioane de lei. Pentru a scăpa de aceste „pietre de moară”, cetăţenii trebuie să arate că se încadrează în prevederile legii, adică au venituri mai mici de 1.000 de lei pe lună de persoană, trebuie să-şi achite debitul de bază în 12 luni şi apoi să se adreseze Apă-Canal – fie direct, dacă stau la casă, fie prin intermediul asociaţiei de proprietari, dacă stau la bloc – şi să-i ceară ştergerea penalităţilor.

La fel vor proceda şi pentru a scăpa de penalităţile datorate societăţii Apaterm. Teoretic, asta înseamnă că primele ştergeri de penalităţi vor fi operate în vara anului viitor. Practic, însă, procesul nu va fi atât de simplu, căci distribuitorii de utilităţi au de gând să opună rezistenţă.

După ce Patronatul Apei a anunţat că va ataca Legea 175 la Curtea Constituţională şi la Avocatul Poporului, Apă-Canal anunţă un altfel de atac. Unul birocratic.

„Atunci când un administrator de asociaţie va veni să-mi ceară să şterg penalităţile de întârziere pentru – să zicem – 99 dintre cei 100 de proprietari, îi voi cere să-mi dovedească faptul că toţi cei 99 de locatari au avut venituri mai mici de 1.000 de lei pe lună în întreaga perioadă în care au acumulat penalităţile de întârziere: luni, ani. Să-mi aducă adeverinţe de venit! Eu nu merg pe declaraţii de propria răspundere”, a afirmat Gelu Stan.

„Dacă nu-mi vor justifica penalităţile până la ultimul leu, nu le voi şterge”, a avertizat directorul Apă-Canal.

În condiţiile în care peste 100.000 de gălăţeni sunt clienţi ai societăţii şi mulţi dintre ei se încadrează în prevederile Legii 175, justificarea veniturilor fiecăruia pe perioade atât de îndelungate reprezintă o misiune imposibilă pentru administratorii de asociaţii.

„N-am aruncat eu piatra-n apă”, a replicat, sec, Gelu Stan, reiterând faptul că legea este neclară şi, deci, interpretabilă.

De partea cealaltă, administratorii asociaţiilor de proprietari spun că au suficient timp la dispoziţie să se judece cu distribuitorii de apă şi căldură pentru a scăpa de plata penalităţilor.

„Dacă Apă-Canal sau Apaterm nu-mi vor aproba ştergerea penalităţilor pentru potenţialii beneficiari ai acestei legi, le voi da în judecată. Dar să nu mai aştepte de la mine vreun leu cu titlu de penalităţi”, ne-a declarat administratorul unei asociaţii de proprietari din Micro 40, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea.

Lege neclară

Directorul Apă-Canal, Gelu Stan, a criticat şi alte presupuse lacune ale Legii 175: cele care vizează bucătăria internă a distribuitorilor de utilităţi. „Penalităţile acumulate de populaţie sunt înregistrate în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al societăţii, ele intră în balanţa economică. Dacă ele sunt şterse fără a fi compensate de statul român, societatea rămâne cu pierderi”, a explicat Gelu Stan.

„Dacă penalităţile nu erau în balanţa economică a societăţii, le ştergeam eu, că nu stăteam cu pietre de moară la gât”, a precizat directorul Apă-Canal.

Amintim că oficialul a semnalat şi faptul că, dacă penalităţile acumulate de populaţie către distribuitorii de utilităţi sunt şterse, ar trebui şterse şi penalităţile acumulate de aceştia din urmă către furnizorii de materie primă, pe principiul reciprocităţii.

„Populaţia îmi datorează penalităţi de 7,9 milioane de lei. La rândul meu, eu datorez penalităţi de 1,1 milioane de lei către ArcelorMittal Galaţi, pentru apa brută pe care mi-au livrat-o, şi de 3,1 milioane către Electrica, pentru energia electrică pe care mi-au furnizat-o. Pe astea cine le plăteşte, dacă penalităţile populaţiei sunt şterse?”, declara, zilele trecute, directorul Apă-Canal, Gelu Stan.

Citit 2049 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.