Băncile vând scump apartamentele şi terenurile din Galaţi

Băncile vând scump apartamentele şi terenurile din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  Acum câţiva ani, românii făceau împrumuturi la bănci în draci * Pentru o maşină, pentru renovarea casei sau pentru o casă nouă * În 2008, a izbucnit criza economică şi s-au trezit fără venituri la fel de mari sau, mai rău, fără slujbă * Mulţi nu au mai putut ţine pasul cu ratele * Băncile nu au stat la discuţii şi au început să îi execute silit *

Băncile le-au luat apartamentele, casele, terenurile sau maşinile celor care n-au mai reuşit să-şi achite ratele. În iulie, de exemplu, valoarea bunurilor scoase la licitaţie de bănci a depăşit lejer pragul de 50 de milioane de euro, la nivelul întregii ţări.

La „căciula” bancară a contribuit şi Galaţiul, care s-a clasat pe locuri fruntaşe, după preţurile de vânzare a bunurilor imobile.

Datele se găsesc pe internet, pe www.heima.ro, o platformă web pentru publicarea, promovarea şi monitorizarea anunţurilor de executare silită. E greu de spus dacă rezultatele lor sunt exacte, dar iniţiativa ne poate ajuta măcar să ne facem o idee despre mersul pieţei imobiliare.

Din luna martie a acestui an, echipa heima.ro parcurge toate aceste anunţuri şi, pe baza suprafeţei bunurilor scoase la licitaţie de bănci şi a preţului cerut, calculează un indice de preţ mediu pe metrul pătrat al apartamentelor, caselor şi terenurilor executate silit – IPBEX.

În iulie, ultima lună pentru care IPBEX a fost calculat, a fost înregistrată o premieră: preţul mediu a coborât sub 1.000 de euro pe metrul pătrat, atât la apartamente şi case, cât şi la terenuri.

Totuşi, diferenţele de preţ au rămas aceleaşi: apartamentele sunt în continuare de două ori mai scumpe decât casele, iar terenurile sunt cele mai ieftine.

În topurile naţionale ale indicelui de preţ mediu pe metrul pătrat la bunurile executate silit, Galaţiul ocupă locuri fruntaşe. Pentru apartamentele de la noi, de exemplu, preţul mediu cerut de bănci în luna iulie a fost de 2.987 de lei pe metrul pătrat.

Acest tarif nu a fost depăşit decât de cele pretinse de bănci pentru apartamentele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov (3.573 de lei/mp) şi din Hunedoara (3.527 de lei/mp).

Mai ieftine decât în Galaţi au fost apartamentele executate silit în Cluj (2.654 de lei/mp), Iaşi (2.630 de lei/mp), Vaslui (2.588 de lei/mp), Botoşani (2.301 lei/mp), Arad (1.688 de lei/mp) şi Argeş (1.651 de lei/mp).

Stăm bine şi la preţurile terenurilor, deşi nu la fel de bine ca la apartamente. Cu un preţ mediu de numai 63 de lei pe metrul pătrat, ne clasăm pe poziţia a şasea în topul tarifelor cerute de bănci pentru terenurile executate silit în iulie.

Mai scumpe decât ale noastre sunt suprafeţele din Sibiu (536 de lei/mp), Argeş (506 lei/mp), Arad (380 de lei/mp), Iaşi (349 de lei/mp) şi aglomerarea Bucureşti-Ilfov (76 de lei/mp).

În schimb, terenurile scoase la licitaţie în Maramureş, Hunedoara, Bihor, Alba, Vrancea, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Mureş, Giurgiu, Suceava, Cluj şi Tulcea sunt mult mai ieftine decât cele din Galaţi, băncile vânzându-le la preţuri cuprinse între 37 de lei pe metrul pătrat, în Maramureş, şi 1 leu pe metrul pătrat, în Tulcea.

La case, topul pe luna iulie este dominat de Iaşi. Acolo, preţul mediu pentru casele scoase la licitaţie a fost de 3.529 de lei pe metrul pătrat. Pe locul secund, dar la mare distanţă de lider, s-a clasat Sibiul, cu 1.702 lei pe metrul pătrat.

Au urmat Mureş (1.520 de lei/mp), Bucureşti-Ilfov (910 lei/mp), Suceava (881 de lei/mp) şi Botoşani (326 de lei/mp). Galaţiul nu a încăput în acest top dintr-un motiv foarte simplu: în iulie, nicio casă din judeţul nostru nu a fost executată silit.

Indicele de preţ mediu pe metrul pătrat pentru bunurile executate silit (IPBEX) pentru luna august va fi dat publicităţii la jumătatea lunii septembrie, anunţă echipa heima.ro.

Executarea silită durează un an sau mai mult

Experţii de la heima.ro spun că procesul de executare silită demarat de bancă împotriva unui client care nu-şi mai plăteşte ratele este unul laborios, putând dura mai bine de un an.

„În medie, trec câteva luni de la momentul în care clientul nu-şi mai achită ratele până când începe executarea. Şi procedura de vânzare a bunului executat silit durează câteva luni”.

„Sunt cazuri în care bunul nu se vinde nici la a şaptea strigare, când preţul este deja foarte mic. Per total, procesul de executare durează cam un an, dar poate fi şi mai lung”, ne-a declarat Manuela Spătariu-Neagu de la heima.ro.

Citit 2065 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.