Prutul SA a cumpărat Euromall și-l va transforma într-o fabrică de ulei

Prutul SA a cumpărat Euromall și-l va transforma într-o fabrică de ulei
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

După ani de zile în care proiectul Euromall a fost trecut, practic, pe ”linie moartă”, iată că, în sfârșit, pare că se conturează o soluție de viitor.

Potrivit unui raport depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), construcția rămasă neterminată a fost cumpărată de societatea Prutul SA! Potrivit documentelor, Euromall se va transforma într-un amplu complex de prelucrare, îmbuteliere și depozitare a uleiului, valoarea totală a investiției urmând să fie de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Proiectul Euromall Galaţi a fost demarat pe un amplasament situat pe str. Ana Ipătescu nr.14 (lângă Autogară) la începutul anului 2006 şi venea să răspundă unei cereri pe piaţa locală pentru spaţii comerciale moderne, zone de agrement, servicii de calitate. Mai mult, mallul de la Galaţi, dezvoltat de Union Investiţii, urma să fie cea mai mare investiţie de acest fel din Regiunea Sud-Est.

Din păcate, criza din perioada 2008-2009 a dat peste cap socotelile investitorilor. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit, piaţa financiară a intrat în agonie, retailerii au renunţat la planurile de expansiune pe piaţă. După un șir de tranzacții imobiliare, compania Immoeast a ajuns, din 2010, în urma unei achiziții de 15 milioane de euro, să deţină 75 la sută din Euromall, în completare la un pachet de 25 la sută pe care îl deţinea deja la Union Investiţii. Din păcate, proiectul a stagnat în continuare, iar în urma unui proces de reorganizare inclusiv Immoeast a fost ulterior încorporată cu totul în compania multinațională Immofinanz, specializată în domeniul imobiliar.

Date despre proiect nu au mai fost făcute publice din 2010, însă în 2014 a fost o ”zvâcnire”, în care surse din mediul de afaceri vehiculau ca variante transformarea Euromall într-un centru logistic sau într-un centru de afaceri.

Iată că varianta aceasta nu a fost departe de realitate, pentru că, potrivit raportului depus la ANPM, complexul comercial neterminat a fost achiziționat de Prutul SA în baza unui contract de vânzare-cumpărare încheiat în iunie 2021, valoarea tranzacției nefiind făcută publică. Cert este că Prutul SA, unul dintre cei mai mari producători de ulei din România, are planuri mari, ce vizează, per ansamblu, modernizarea și extinderea fabricii de ulei pe care compania deja o deținea în vecinătatea Euromall.

Așa s-a ajuns la depunerea la ANPM a memoriului realizat de firma de consultanță SC Divori Prest SRL, din Focșani, având ca obiect ”Lucrări de schimbare de destinație la construcția existentă și nefinalizată din spații comerciale în spații de producție, depozitare și amplasare secție îmbuteliere ulei vegetal”.

Parametrii tehnici ai investiției

Investiția pe care Prutul SA o are în vedere ”se justifică prin necesitatea construirii unei noi secții de îmbuteliere ulei vegetal, modernă, cu performanțe ridicate și consumuri specifice reduse care să permită realizarea unui produs final de calitate și la costuri cât mai reduse pentru a face față concurenței din piață”, se arată în raportul în care se precizează că valoarea totală a investiției de 4,5 milioane de euro va fi finalizată în aproximativ 24 de luni de la data obținerii tuturor avizelor și autorizațiilor necesare.

”Investiția se va realiza în construcția existentă și în stare nefinalizată, cu destinația inițială «spații comerciale» și cu denumirea inițială «Complex Comercial Euromall». Această construcție este nefinalizată, nerecepționată, neconservată și neînscrisă în cartea funciară.

Ea a fost construită în perioada 2006-2011, în baza autorizațiilor de construire nr. 502/16.01.2006, nr.1368/03.11.2008 și nr. 697/14.11.2011, emise de Primăria Galați, pentru societatea Union Investiții SRL.

Terenul pe care se află construcția are suprafața de 13.079 mp, situată în str. Ana Ipătescu nr. 14, mun. Galați, jud. Galați, este înscris în cartea funciară 100853 a localității Galați, cu număr cadastral/topografic 1000853, conform extrasului de carte funciară pentru informare nr. 95128/ 30.09.2021 eliberat de OCPI Galați. Construcția în cauză este notată în cartea funciară nr. 100853: «complex comercial Euromall», cu regim de înălțime = S + P + 3E Parțial, având: aria construită la sol = 9.972,53 mp, aria construită desfășurată = 36.110 mp”, potrivit datelor prezentate de consultant.

Ce obiective se vor realiza

Lucrările de construcții care sunt avute în vedere de Prutul SA în spațiul Euromall au drept scop realizarea unor zone cu multiple funcționalități. Potrivit datelor prezentate, spațiile de producție vor fi compuse dintr-o secție de îmbuteliere ulei rafinat cu două linii - una de capacitate 20.000 butelii/h în butelii de 1 l/buc; a doua de capacitate 5.000 butelii/h de 2,3,5 l/buc.

Partea de producție va fi completată de o secție de rafinare 450 t/zi ulei vegetal brut, produs în fabrica de ulei existentă (lucrări autorizate conform autorizației de construire nr. 292/ 21.06.2022, în curs de execuție și care a parcurs procedura de acord de mediu și pentru care s-a obținut DEI nr. 845/02.26.2022).

În ceea ce privește noile spații de depozitare, acestea vor fi compuse dintr-un depozit pentru produs finit ulei îmbuteliat, precum și un depozit de materiale auxiliare pentru activitatea de îmbuteliere uleiuri vegetale la cele două linii de îmbuteliere.

Compania Prutul SA Galați, deținută de omul de afaceri Marian Andreev, este, potrivit datelor din industria alimentară, al treilea mare producător de ulei vegetal din România. Conform datelor financiare înregistrate la Ministerul Finanțelor, compania a depășit ștacheta de un miliard de lei, cifră de afaceri. Mai exact, compania a raportat în 2021 (ultimele date disponibile – n.r.) o cifră de afaceri de aproape 1,04 miliarde de lei, un profit brut de 75,88 milioane de lei, cu un număr mediu de 415 angajați.

Citit 21759 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 07:14

12 comentarii

 • postat de marr
  Marți, 07 Martie 2023 18:45
  86.124.201.***
  O Veste Buna .
  Uite tot asa ar trebui facut/refacut odata Sistemul de Irigatii ptr. Agricultura din zona .
  Ca sa Prelucrezi acel Ceva-Baza(grau , porumb , floare soarelui rapita , etc) mai intai trebuie Produs ...si fara Apa e Greu.
  Avand Baza Prelucrata , alte firme (ca Statu' e mort , nu se baga/nu stie/nu vrea la Productie ) pot face Produse Plus Valoare ( faina , ulei , paine , patiserie ) . Daca alta Industrie/Fabrici nu mai avem ...
  1
  8
  Raportează
 • postat de Terente ...din Galati
  Marți, 07 Martie 2023 18:38
  89.137.229.***
  Intrebare pt autoritatile locale: din 2009 sau 2010, cati bani a incasat bugetul local de pe urma acestui activ nefinalizat, in timp ce contribuabilul "persona fizica" este belit de 3 randuri de piele?
  Cat despre stirea data, este una buna.
  Galatiul are nevoie de investitori privati. Altfel vom ajunge cea mai mare comuna din Romania!
  2
  10
  Raportează
 • postat de Iancu Jianu are dreptate
  Marți, 07 Martie 2023 10:54
  109.166.129.***
  Iancu Jianu are dreptate, pe linia tehnologică pentru producerea uleiului extras din semințele de floarea soarelui și nu numai, se folosește soda caustică. Am aflat asta tastând ,,ulei soda caustică'', chiar și pe Wkipedia fiind găsit , în afară și de alte articole citite. Singurul ulei natural, este uleiul presat la rece țărănește cum era odată, la ,,prima mână'' extras numit cel puțin la uleiul de măsline ,,extra virgin''.
  4
  18
  Raportează
 • postat de Paradoxul politici accentuări sărăciei de Guvern
  Marți, 07 Martie 2023 09:58
  109.166.129.***
  De la radio aflat, pentru a afla cum merg investițiile guvernului, pe județe funcție de creșterea economică. Altfel pe anul trecut, 2022, creșterea economică a României a fost în MEDIE pe județe, 4,8%.. Bucureștiul care reprezintă 25% din economia României, a avut o creștere economică de 5.7%, Constanța 6,9 %-traficul portuar în creștere cu grâne din Ucraina, Brașov 8%-investiții industriale plus turism, Cluj 3,7%, Timiș 4,5%.
  Și acum vine sărăcia în creștere economică pe județe, Tulcea, Mureș, Mehedinți, Galați și Suceava., cu creștere economică sub 1%, unde Galațiul este în topul sărăciei, cu creștere economică de 0,4%, cu toate că am avut o activitate portuară în exportul grânelor din Ucraina..
  Și acum beleaua care ne accentuează sărăcia din județ, investițiile și banii alocați de către Guvernul PSD-PNL, se face funcție de dezvoltarea economică în procente, banii alocați de către Guvernul PSD-PNL fiind accentuat pe județele în dezvoltare, București, Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov, Pitești, celelalte județe, printre care și Galațiul, neavând nici-un plan de dezvoltare, deci, fără bani alocați pentru dezvoltare, accentuând sărăcia tocmai în județele care au nevoie în dezvoltare, pentru a ''sparge'' sărăcia perpetuă și-n accentuare.
  2
  27
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Marți, 07 Martie 2023 08:58
  89.137.230.***
  Pacat.Am tot sperat la un centru de afaceri acolo,care sa "inghita"macar 1500 de tineri scoliti,tineri care ar fi ramas astfel in Galati.In schimb vom avea in centru orasului,o zona industriala cu 3 maistri si 20 de vietnamezi.
  35
  17
  Raportează
 • postat de Marius
  Marți, 07 Martie 2023 08:32
  5.2.208.***
  Strada Ana Ipatescu, asfaltata in urma cu cativa ani, arata acum ca dupa razboi din cauza camioanelor multe cu tonaj greu. De multe ori autocamioanele sunt parcate pe o parte si pe cealalta in sir continu astfel incat depasirea accestora de catre o masina mica se face cu greu din cauza spatiului ingust ramas. Nu cred ca drumul a fost proiectat pentru trafic greu!? Gurile de canal de pe Ana Ipatescu, s-au lasat si constitue acum pericole pentru autovehicole. Ar trebui sa se asigure o banda speciala de oprire pentru autocamioanele incarcate cu cereale. Deasemenea, ar trebui montate camere pentru ca autocamioanele sa nu mai poata efectua manevra de intoarcere direct pe sosea!
  2
  35
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 07 Martie 2023 08:04
  5.13.195.***
  Posibil de la soda caustica! Am inteles ca se foloseste pentru limpezirea uleiului.
  9
  20
  Raportează
 • postat de Ulei
  Marți, 07 Martie 2023 06:53
  51.179.36.***
  Nu că ar fi ceva rău că în sfârșit clădirea ăia va avea o utilitate. Mi-ar fi plăcut totuși să fi avut o altă utilitate, ceva să revigoreze zona aia ,să atragă lumea în timpul liber.
  45
  15
  Raportează
 • postat de POLUARE!!!
  Marți, 07 Martie 2023 06:45
  5.13.208.***
  Cu poluarea in zona cum ramane?
  Poate sa-i verifice cineva, noaptea si in week-end? (de la chimicale miroase ingrozitor ca la un cazan de fabricat sapun de casa).
  Nu mi se pare corect sa platesc impozit anual pe casa aproape 5% din venit pentru "onoarea" de a locui in zona de maxima poluare a fabricii de ulei!
  Eliminati impozitul sau obligati fabrica sa intre in conformitate!
  39
  27
  Raportează
 • postat de sitizen
  Marți, 07 Martie 2023 06:22
  5.13.213.***
  orice investitie in productie este de laudata si binevenita....Investitia (pe langa profitul investitorului) produce locuri de munca, bani la bugetul de stat si cel local.
  2
  61
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Marți, 07 Martie 2023 06:10
  5.13.148.***
  Cam veche stirea. Se munceste de mult la conversia mall-ului
  16
  25
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 06 Martie 2023 23:14
  5.13.144.***
  Bravo !!!

  Sper sa le dea peste nas "elvetienilor" din Ukraina !!!
  18
  81
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro