Prețul laptelui, cu 300-400 la sută mai mare în raft față de poarta fermei
Foto: Ovidiu Amălinei

Prețul laptelui, cu 300-400 la sută mai mare în raft față de poarta fermei
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Într-o recentă intervenție la Prima News, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, a arătat că, în această perioadă, fermierii vând litrul de lapte la 2,1 - 2,5 lei în cele mai bune cazuri, ”cu ameninţarea că preţul se va duce în 1,7-1,9 lei la poarta fermei”.

Totodată, el a făcut o comparație cu ceea ce se întâmplă în Europa Centrală și de Est, ”acolo unde, la raft, un litru de lapte este aproximativ 1,20-1,25 euro, ceea ce înseamnă 6-6,2 lei pe litrul de lapte și vedem că la noi în supermarketuri preţul laptelui variază între 6,9-7 lei, dar cel mai mare volum de lapte se află în jur de 8,7-9,5 lei”.

Plecând de la această realitate, cotidianul nostru a făcut o analiză a prețurilor în rafturile mai multor lanțuri de hipermarketuri din Galați, punând accentul pe litrul de lapte bio, produs considerat unul superior calitativ. Astfel, la Carrefour putem găsi o varietate destul de consistentă: Olympus la prețul de 10,5 lei/litru, Napolact la 12,39 lei, ”Lăptăria cu caimac” la 13,9 lei, iar cel sub brand propriu la 9,29 lei/litru. La Lidl, Napolact este evaluat la 19,99 lei/1,6 litri, în vreme ce brandul propriu, Milbona, costă 8,49 de lei. În magazinele Kaufland, am găsit un litru de lapte Napolact la 15,74 lei, Olympus are un preț de 9,99 lei, brandul tecucean Artesana este evaluat la 17,29 lei, în timp ce laptele de la marca proprie costă 8,69 lei/litru, cu precizarea că toate aceste valori au fost observate recent pentru laptele cu un procent de minimum 3,5% grăsime.

Prețurile au crescut semnificativ față de anii anteriori, așa că am întrebat oamenii ce cred despre aceste scumpiri în serie.

Gina Gheorghiu, 50 de ani: „Prețuri mari, dar mari de tot, nu știu ce este în neregulă. Abia pot să-mi iau un litru de lapte din acela care este într-adevăr bun. Cele de la marca magazinului sunt mai ieftine, dar dacă vrei să bei ceva bun, dai un ban mai mult”.

Elena Axente, 44 de ani: „Ce ne facem cu prețurile astea, eu nu știu. Iau un litru și se consumă în maximum două sau trei zile. Pe lângă asta, mai costă și mult și nu poate oricine să-și permită, vă dați seama că sunt unii oameni cu o situație mai grea în funcție de bani. Astea sunt prețurile și trebuie să ne adaptăm”.

Ion Bucur, 63 de ani: “Scump, domnule, scump, eu sunt pensionar. Ar trebui să se gândească și la cei ca noi care avem pensie mică și abia putem să ne facem niște cumpărături mai zdravene”.

În urmă cu o lună, Guvernul a înființat ”Observatorul laptelui”, prima structură de monitorizare a pieţei laptelui şi a produselor lactate. ”Prin acest mecanism deosebit de important am transpus o serie de reglementări cuprinse în legislaţia europeană în domeniul producţiei, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate, în beneficiul consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a declarat atunci, ministrul Agriculturii, Petre Daea, iar consumatorii așteaptă rezultate concrete.

Rareș Budeanu, George Marinescu

Citit 1681 ori Ultima modificare Luni, 13 Martie 2023 18:01

9 comentarii

 • postat de Gh. Gradinaru
  Luni, 13 Martie 2023 09:41
  86.35.208.***
  @Aad: Probabil intelegem diferit "normele sanitar-veterinare". Cu alta ocazie o sa fiu mai explicit. S-auzim numai de bine!
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 10 Martie 2023 21:04
  5.13.195.***
  Singura solutie este unirea tuturor producatorilor intr-o uniune si negocierea DIRECTA cu supermarket-urile. Adica atragerea de investitii UE nerambursabile PNNR nu paranarami visate de nemernicii astia de la guvernari care n-au dat niciodata vre-un salariu la privat, sa stie ce este economia reala! DESPRE ASTA VORBIM!

  Trebuie sa dispara samasarii de orice gen! Asa cum s-au dus aia de masini! DAr cine sa o faca cand avem HIENE paznici la oi ce suntem!
  0
  0
 • postat de marr
  Vineri, 10 Martie 2023 19:50
  86.124.201.***
  Puterea de a negocia cu SuperMarket-urile ( ca magazinele de stat/alimentarile s-au dus de mult ), iar aici Statul Roman isi putea pune cuvantul , asta daca mai are vreo valoare .
  In Rest Producatorii ar cam trebui sa-si rezolve Problema cu Procesarea/Ambalarea , sa nu mai stea la mana Speculantilor . Doar asa vor avea control cap-coada pe Munca lor .
  0
  0
 • postat de Gigel
  Vineri, 10 Martie 2023 18:44
  5.13.134.***
  @Aad: cum "spuneam" , erau acele dozatoare in magazine. Se pot pune ori in magazine ori in halele de lactate.
  0
  0
 • postat de das
  Vineri, 10 Martie 2023 17:52
  89.136.7.***
  Specula si lacomie! Asta e adevarul ! Intermediarii fara sa munceasca castiga enorm fata de cel care are ferma si munceste de dimineata pana seara ! In curand nu o sa mai fie nici zootehnie ! Cand o sa vezi o vaca pe strada o sa spui ca e animal exotic ! Asta vreti asta vom avea! Apocalipsa !
  0
  0
 • postat de Aad
  Vineri, 10 Martie 2023 15:28
  70.25.40.***
  Mda.... Ar fi o solutie sa-l cumperi de la poarta fermei?
  Gh. Gradinaru, vezi pe cineva bulucindu-se sa cumpere lapte direct de la ferma?
  Laptele nu este pasteurizat la ferma, sa zicem ca suntem destul de rezistenti la boli, vor mai muri dintre noi dar numai cei mai slabi. Tot îti trebuie sa faci ambalarea, ai nevoie de retea de distributie.... etc....
  Daca vreti sa va întoarceti la anii '20 (1920!!) atunci da, este OK.
  Sigur ca exista pe undeva un pic de exagerare, dar nici chiar asa!
  0
  0
 • postat de Gh. Gradinaru
  Vineri, 10 Martie 2023 12:31
  86.35.208.***
  Solutia ar fi ca producatorii de lapte, si nu numai, sa vanda produsele fara intermediari, respectand, bineanteles, toate normele sanitar-veterinare. Dar sa vedeti atunci cate controale si amenzi pe capul acestora, incat suntem nevoiti sa cumparam ce si cu cat ni se ofera.
  0
  0
 • postat de Gigel
  Vineri, 10 Martie 2023 09:01
  5.13.134.***
  Isi bat joc de munca oamenilor procesatorii. Inainte cumparam de la acele dozatoare. Unde sunt?
  0
  0
 • postat de Exportăm masiv lapte și brânză
  Joi, 09 Martie 2023 21:38
  109.166.129.***
  Este normal dacă exportăm în draci lapte și produse derivate din lapte, brânză, 80% exportăm, deci noi mâncăm din producția proprie, doar 20%. Majoritatea exportului de lapte se face în Grecia și Croația. În fine, importăm mai mult decât exportăm și de aici, deficitul consumului de lapte și brânză, se face prin import, tocmai din țările în care am exportat laptele, intrând în țară ca produse finite, dar mai scumpe. Tehnica este cam aceași la grâu speculare, exportam grâu prin Portul Constanța depozitate în hambarele vapoarelor, apoi aceleași vapoare ieșeau în larg, în apele internaționale maritime și se întorceau cu același grâu românesc în Portul Constanța, cu grâu din import și hopa, creștea prețul aceluiași grâu românesc, dar importat. Așa și la lapte și brânză.
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.