Vor suporta furnizorii costurile racordurilor la rețeaua de gaze?

Vor suporta furnizorii costurile racordurilor la rețeaua de gaze?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primarul comunei Smârdan, Silviu Zinica, este de părere că, pe lângă valoarea mare de finanțare a unui proiect de conectare a gospodăriilor din mediul rural la rețeaua de gaze naturale, o problemă consistentă este dată de costul de racordare. „Posibilitățile financiare ale multor cetățeni sunt depășite de aceste costuri, de circa 5-6.000 lei, transformând astfel un obiectiv important din punct de vedere energetic într-o rețea fără consumatori”, a scris Zinica, pe pagina sa de Facebook.

În acest sens, acesta a propus, iar sugestia a fost preluată într-un ordin al ministrului Dezvoltării pentru aprobarea Programului „Anghel Saligny", ca în zonele concesionate, contravaloarea lucrărilor de racordare a clienților casnici să fie suportată integral de către concesionar până la limita valorii medii a unui racord, aşa cum este aceasta stabilită pe baza metodologiei ANRE. „Nu putem să fim furnizori, dar să nu asigurăm condițiile necesare consumului. Toți furnizorii de utilități ar trebui să fie obligați la asigurarea branșării, din punctul meu de vedere”, a adăugat Silviu Zinica pentru ”Viața liberă”. ”Pe scurt, majoritatea gospodăriilor din mediul rural vor putea fi racordate gratuit la rețea, aspect deosebit de important și util pentru cetățenii acestei țări”, mai spune primarul din Smârdan.

Totuși, în opinia sa, este necesar și un amendament, prin care diferența dintre valoarea medie a racordului și costul final să poată fi plătit către concesionar în tranșe egale lunare, evidențiate separat în factura de utilități. Motivul este acela că în mediul rural există multe gospodării aflate la distanță mare, uneori peste 50-100 de metri față de limita de proprietate.

Citit 952 ori Ultima modificare Vineri, 07 Aprilie 2023 07:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.