„China ajută, dar nu bagă în traistă!”

„China ajută, dar nu bagă în traistă!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* declară Marian Filimon, vicepreşedintele Asociaţiei de Prietenie România - China, la finalul Conferinţei Oraşelor Înfrăţite de la Shanghai * În China, un patron gălăţean - faţă în faţă cu… un preşedinte american * Un potenţial de colaborare ce aşteaptă a fi valorificat *

Mediul de afaceri gălăţean ar putea prospera prin valorificarea imenselor resurse financiare şi tehnologice pe care China este dispusă să le investească în derularea unor parteneriate în domenii precum infrastructura urbană, transporturile, energiile regenerabile sau agricultura.

Aceasta ar fi concluzia de bază desprinsă în urma Conferinţei Internaţionale a Oraşelor Înfrăţite ce a avut loc, în perioada 7-10 septembrie, la Shanghai, întâlnire la care a participat şi o delegaţie cu reprezentanţi din 7 judeţe, condusă, în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei de Prietenie cu R.P.Chineză, de reprezentantul patronatelor gălăţene, Marian Filimon.

La conferinţă au fost prezenţi 600 de participanţi din 48 ţări, iar invitat de onoare a fost nimeni altul decât fostul preşedinte american Jimmy Carter, acesta având chiar un scurt schimb de opinii cu şeful delegaţiei române.

„Preşedintele american este doar una dintre personalităţile de marcă participante la acest eveniment, prezenţa domniei sale fiind relevantă pentru importanţa pe care SUA o acordă relaţiilor cu China. Şi, într-adevăr, pe parcursul dezbaterilor acestei conferinţe s-a subliniat potenţialul enorm pe care acest sistem al oraşelor înfrăţite îl are în dezvoltarea unor proiecte din domeniul economic, al educaţiei sau cercetării”.

„Sunt, de exemplu, oraşe chiar şi din ţările dezvoltate, precum Franţa, Germania sau Australia care au valorificat colaborarea cu partea chineză în dezvoltarea unor mari proiecte de infrastructură. În cazul nostru, «florile» sunt rare, deşi proiectele dezvoltate de investitorii chinezi precum fabrica de tractoare din Braşov sau complexul imobiliar China Town demarat la Afumaţi demonstrează pe deplin capacitatea acestora de a asigura, dacă este necesar, resurse de ordinul a sute de milioane de euro”, ne-a declarat Marian Filimon.

Acesta a mai remarcat că, deşi Conferinţa de la Shanghai este un eveniment internaţional de primă mână, niciun oficial din administraţia română nu a considerat util să participe. Asta în condiţiile în care 24 de oraşe din România sunt înfrăţite cu oraşe din China. Galaţiul, de exemplu, este înfrăţit cu Hubei şi Wuhan, Tecuciul cu Zhongxiang, iar vecinii noştri din Brăila cu Henan.

„Acesta este paradoxul: chinezii doresc să investească în România, iar românii se fac că plouă… Şi, vorba aia, China investeşte, dar nu bagă în traistă. Proiecte ratate, precum podul peste Dunăre, în care noi am făcut ce am făcut şi am dat cu piciorul ajutorului pe care investitorii chinezi doreau să-l ofere, este un exemplu în acest sens… Iar dacă noi nu vrem să folosim aceste oportunităţi, se găsesc alţii să o facă”, ne-a arătat Marian Filimon.

Tehnologie de vârf

În afara participării la Conferinţa oraşelor înfrăţite de la Shanghai, delegaţia română a avut ocazia de a vedea pe viu şi Expoziţia Mondială.

„Este o desfăşurare de forţe formidabilă, atât din partea organizatorilor, cât şi a ţărilor participante. Din acest punct de vedere, pavilionul României a fost la înălţime, iar numărul mare de vizitatori dovedeşte că a fost apreciat”, a declarat reprezentantul patronatelor gălăţene.

Pe linia economică, delegaţia română a mai avut o serie de întâlniri precum cea de la uzinele de autoturisme SAIC Motors, dezvoltate împreună cu Volvo, sau la Centrul pentru Economisirea Resurselor Energetice şi Ocrotirea Mediului din Beijing.

„Sunt exemple de până unde se poate merge cu dezvoltarea tehnologiei. La SAIC, de exemplu, gama este extrem de largă, de la autoturisme de lux până la autobuze pentru transportul urban. În ceea ce priveşte energiile regenerabile, China a ajuns deja la performanţe tehnologice formidabile şi oferă echipamente la preţuri mult mai mici decât se găsesc, de exemplu, produse similare pe piaţa vestică. Achiziţionarea de turbine eoliene sau panouri solare, inclusiv cu finanţare chineză, sunt variante care ar putea fi viabile şi pentru mediul de afaceri gălăţean”, a precizat Filimon.

Căi de colaborare

Un domeniu în care partea chineză şi-a manifestat interesul pentru investi în România este agricultura. „În discuţiile avute au fost evocate trei variante: fie să achiziţioneze ei teren şi să-l lucreze, fie să fie înfiinţate societăţi mixte, fie să achiziţionăm tehnologie de la ei, fiind asigurat şi un sistem de creditare. În plus, China este şi o piaţă de desfacere enormă ce oferă unor segmente de producţie, precum vinificaţia, un spaţiu amplu de desfăşurare”, a mai arătat preşedintele patronatelor gălăţene.

Acesta a subliniat că oportunităţile de colaborare sunt deschise inclusiv întreprinderilor de dimensiuni mai mici, posibila paletă de colaborare fiind extrem de largă. „Departamentul Economic al Ambasadei Chinei, Asociaţia de prietenie România - China, Camera de comerţ româno-chineză sunt câteva din punctele în care oamenii de afaceri pot obţine informaţii, pot intra în contact cu potenţiali parteneri din China, cu beneficiile de rigoare pentru toată lumea. Totul este numai să vrem”, a conchis reprezentantul patronatelor.

Citit 1825 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.