Egalitatea de șanse între femei și bărbați, rătăcită între instituțiile gălățene

Egalitatea de șanse între femei și bărbați, rătăcită între instituțiile gălățene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Organizația de Femei din Blocul Național Sindical a dat publicității o scrisoare deschisă către Guvern și Parlament, prin care cere să se demareze procedura de ratificare a Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 pentru eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii. Este o convenție votată de statul român și partenerii sociali, dar pentru care, nici după patru ani, nu au fost inițiate procedurile de ratificare.

Ratificarea convenției este susținută și de Autoritatea Națională pentru Egalitate de Șanse, în cadrul căreia activează comisiile județene în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați. Numai că, aflăm din documentul remis de BNS, „în anumite județe (Dolj, Galați etc.), aceste comisii nu funcționează, cu toate că au fost numeroase solicitări din partea BNS transmise către autoritățile locale”.

Pentru că Galațiul este menționat explicit printre județele în care această comisie județeană pentru egalitate de șanse nu ar funcționa (conform celor de la BNS), am încercat să lămurim situația.

Pe site-ul Prefecturii Galați, la rubrica Activități/Alte activități, figurează cele 33 de comisii, grupuri și echipe de lucru despre care „Viața liberă” a scris, în septembrie 2022, articolul „Comisiile inutile ale Prefecturii” (https://www.viata-libera.ro/editorial/189360-comisiile-inutile-ale-prefecturii). Printre ele se regăsește și Comisia județeană în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați (COJES). Este formată din 26 de reprezentanți ai instituțiilor din Galați și are ca președinte, vicepreședinte și secretar executiv persoane din cadrul AJPIS, DGASPC și, respectiv, Consiliului Județean.

BNS Galați: „Nu am fost invitați niciodată în ultimii ani”

„Am trimis, anul trecut, o adresă către Prefectura Galați, prin care am solicitat includerea între membrii comisiei a doi reprezentanți ai BNS. De atunci, nu am fost contactați niciodată, comisia nu s-a întrunit niciodată”, ne-a declarat Adrian Tatu, președintele BNS Galați.

La rândul ei, Dănuța Duminică, vicepreședinte al BNS-ului local și al organizației de femei la nivel național a BNS (organizația care a trimis comunicatul citat), ne-a spus: „Fiecare județ trebuie să aibă o astfel de comisie pentru egalitate de șanse. Prin acestea se pot derula o serie de campanii și de informări pe teme de interes pentru femei, pentru că ele există, chiar dacă nu sunt mediatizate pe cât ar trebui. La nivel central, informări regulate vin cam din trei-patru județe. Brăila, de exemplu, funcționează foarte bine, nu și Galațiul. În ultimii ani, noi, cei de la BNS, nu am fost invitați niciodată să participăm la această comisie”.

Prefectura: ”Comisia există și funcționează, dar la sediul AJPIS”

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galați, Teodora Diaconița, Comisia județeană în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați există și are întruniri periodice, doar că acestea sunt convocate la sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați, al cărei director deține și funcția de președinte al comisiei. „Avem o solicitare din 29.04.2022 din partea BNS, prin care ni s-a cerut introducerea a două persoane în componența comisiei. Acest lucru s-a oficializat prin ordin de prefect în data de 17.05.2022, prin care s-a reactualizat componența comisiei. Însă Instituția Prefectului doar atât are de făcut, să stabilească membrii. Această comisie nu funcționează la nivelul Prefecturii, ci la nivelul AJPIS Galați, care face convocările și la sediul căreia au loc și întrunirile comisiei”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

AJPIS Galați: „Probabil s-a strecurat o eroare”

La rândul său, un reprezentant al AJPIS Galați ne-a confirmat că respectiva comisie funcționează regulat, cu întruniri trimestriale la sediul instituției. Ultima ședință a avut loc pe 24 noiembrie 2022, la ea fiind expus un raport în domeniul violenței domestice, prezentat de Fundația de Sprijin a Vârstnicilor. În primul trimestru din acest an nu a fost o întrunire, în locul ei fiind organizat un curs de informare pentru toți membrii comisiei. Am fost asigurați, însă, că în luna iunie va fi o nouă ședință. „Ne vom asigura că vor primi și domnii de la BNS invitația. Nu știu de ce nu au primit până acum, probabil a fost o eroare. Oricum, din ce am observat până acum, sindicatele nu prea participă”, ne-a spus reprezentantul AJPIS Galați.

Cât de importantă este Comisia privind egalitatea de șanse?

Am adresat această întrebare lui Romică Gîrneață, liderul unei alte organizații sindicale, Cartel ALFA. „Subiectele sunt importante, dar nu știu cât de utilă cu adevărat este activitatea acestei comisii. Cum, la fel, pot să spun și despre fondurile prin Mecanismul pentru Tranziție Justă: sunt importante, dar nu știu și cât de utile sunt, când dai 5 milioane de euro pentru până la 10 locuri de muncă, în contextul în care un start-up primește acum cel mult 25-30.000 de euro pentru trei locuri de muncă noi create”, ne-a răspuns liderul Cartel ALFA Galați.

Comisii și comiții

Dintre cele 33 de comisii și „comiții” de la nivelul Prefecturii Galați, marea lor majoritate activează în sediul Palatului Administrativ din strada Domnească. Excepție fac Comisia pentru egalitate de șanse (de la sediul AJPIS) și cea pentru analiză tehnică (ce se întrunește la Garda de Mediu). Mai sunt câteva grupuri de lucru care au doar ședințe interne. Astfel, în condițiile în care aproape toate comisiile se întrunesc la sediul Prefecturii, e foarte simplu să o „pierzi” pe una care se desfășoară în altă parte.

Citit 682 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2023 09:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.