Fiscul gălăţean, locul 13 pe ţară la volumul încasărilor bugetare

Fiscul gălăţean, locul 13 pe ţară la volumul încasărilor bugetare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „O preocupare a noastră este ca fiscul să nu devină sufocant pentru un mediu de afaceri şi aşa greu încercat”, declară Lucian Domniţeanu (FOTO), directorul executiv al DGFP Galaţi *

Nici contribuabilii, nici inspectorii fiscali nu pot spune după primele trei trimestre ale acestui an că hopul crizei economice a fost depăşit. Dar, chiar şi aceste condiţii, sistemul de taxe şi impozite trebuie să meargă înainte. Directorul executiv al DGFP Galaţi, Lucian Domniţeanu, ne-a explicat care sunt în prezent principalele coordonate ale activităţii instituţiei pe care o conduce.

- Au trecut 9 luni din al doilea an de criză. Colectarea veniturilor bugetare a devenit o adevărată provocare. Cum face faţă DGFP Galaţi acestei situaţii?

- Eu cred că avem mereu nevoie de provocări, cu condiţia ca ele să fie surmontabile. Pentru a realiza un nivel optim al încasărilor bugetare, în această perioadă avem în vedere mai multe coordonate şi aş aminti aici un dialog permanent cu contribuabilii care să conducă la un procent al conformării voluntare la plată cât mai ridicat. Suntem la o medie de aproape 80 la sută în acest an. Desigur e loc de mai bine...

De asemenea, o altă preocupare a noastră este ca fiscul să nu devină sufocant pentru un mediu de afaceri şi aşa greu încercat. Nu în ultimul rând, aprecierea competenţelor salariaţilor la justa lor valoare şi implicarea lor ca atare în misiunea instituţiei a reprezentat un alt factor de menţinere a prelevărilor bugetare la nivel optim.

- Care sunt rezultatele înregistrate în acest an, care au fost segmentele mai expuse - fondul de şomaj, asigurările sociale, asigurările de sănătate?

- Cele peste 1.014 milioane lei încasate la bugetul general consolidat în primele nouă luni ale acestui an reprezintă aproximativ 92 la sută din nivelul încasărilor perioadei similare a anului trecut. Aş dori să menţionez depăşirea planului de încasări stabilit la nivel central pentru luna septembrie cu mai bine de patru procente, ceea ce înseamnă că încasările de 114 milioane lei din această lună reprezintă 104 la sută faţă de colectarea aferentă lunii septembrie 2009.

Aceste rezultate ne plasează pe locul 14 în ceea ce priveşte nivelul de realizare a încasărilor bugetare preliminate şi pe locul 13 din punct de vedere al volumului acestora, situaţie pe care eu o consider ca fiind firească privind potenţialul economic judeţean, ţinând cont şi de administrarea marilor contribuabili la nivelul DGAMC Bucureşti.

Bugetele de pensii şi sănătatea sunt alimentate la circa 90 la sută faţă de situaţia de anul trecut, 85 la sută avem la şomaj în cifre comparabile, dar eu nu consider că discutăm aici de vreo expunere, ci de o realitate a economiei locale ce nu poate fi neglijată...

- Impozitul minim a fost eliminat de la 1 octombrie. Care vor fi efectele noului sistem în plan fiscal?

- Guvernanţii au decis că acest tip de impozitare şi-a atins scopurile de asanare a economiei de firmele fantomă a căror raţiune de a exista în atare condiţii era nocivă şi eu împărtăşesc acest punct de vedere.

Pe viitor, identificarea domeniilor cu risc de evaziune, unde eficacitatea colectării, inclusiv prin inspecţii fiscale operative sau de fond, presupune eforturi mai mari decât rezultatele concrete, va aduce după sine - conform declaraţiilor factorilor de decizie - stabilirea unor impozite forfetare corelate şi cu puterea economică a agentului economic. Este o formă de impunere a unui anumit tip de activităţi cu răspândire relativ largă în statele dezvoltate din UE şi contribuie, fără îndoială, la îndestularea veniturilor bugetare.

- Se pregătesc noi forme de impozitare pentru întreprinderi?

- În plus faţă de cele arătate mai sus, din informaţiile ce ne-au parvenit, se pare că Guvernul se pregăteşte să reintroducă impozitul de trei la sută pentru microîntreprinderi, după ce a decis să renunţe la acest regim special de taxare pentru firmele mici de la începutul lui 2010.

Sigur, este necesar ca specialiştii MFP să realizeze studii de impact cu privire la modul în care va fi afectat bugetul de aceste preconizate modificări legislative, inclusiv oportunitatea revenirii la taxarea de trei la sută pentru microfirme, iar misiunea noastră este să aplicăm legislaţia în vigoare.

- Unii întreprinzători se plâng de faptul că sunt strânşi cu uşa de inspectorii fiscali, că sunt forţaţi „să ajute statul” prin asumarea unor forme de penalizare...

- Asemenea aspecte ar trebui discutate la modul concret. Formula „unii întreprinzători” nu oferă, cred eu, o bază de pornire corectă. În acelaşi timp, după cum am mai spus şi cu alte ocazii, nu tolerez nicio formă de comportament dictatorial, abuziv din partea inspectorilor fiscali sau a şefilor direcţi ai acestora şi ei trebuie să ştie că sunt monitorizaţi din acest punct de vedere. Pentru cei corupţi există alte instituţii alte statului care să îi verifice şi să îi tragă la răspundere, dar pentru a exista corupţie trebuie să existe şi corupători...

- S-a mai reuşit diminuarea evaziunii fiscale? La Galaţi se poate estima cât se pierde în „economia neagră”? Cum poate fi ea adusă la suprafaţă?

- Nu sunt un adept al estimărilor de acest gen. Noi şi toţi cei cu atribuţii în materie trebuie să aplicăm legea fără a îngreuna activitatea contribuabililor. În domeniile cu risc ridicat de evaziune este nevoie de o acţiune concertată şi coordonată a tuturor factorilor implicaţi. Iniţiativele recente, de extindere a modalităţilor de efectuare a inspecţiilor fiscale, de întărire a competenţelor ANAF şi a organelor teritoriale în ceea ce priveşte verificarea persoanelor fizice sunt demne de salutat.

Administraţia fiscală trebuie să se adapteze la modificările permanente ale comportamentului evazioniştilor, să fie într-o continuă perfecţionare şi modernizare, pentru că evaziunea nu s-a născut în România, este un fenomen global, nu poate fi eradicată, dar trebuie combătută zi de zi prin aplicarea legii. Numai în luna septembrie am demarat un număr de 118 acţiuni de inspecţie şi am transmis organelor de cercetare 8 sesizări penale pe linia nerespectării legislaţiei financiar-fiscale.

- Toamna va aduce un sistem de impozitare şi pentru zilieri. Nu se va ajunge la un fel de joc de-a şoarecele şi pisica cu efecte asupra altor zone de colectare a veniturilor?

- Eu ştiu că la acest moment este vorba doar despre un proiect, al cărui iniţiator este Ministerul Muncii. Unul dintre principiile fiscalităţii este că orice venit trebuie impozitat. În plus, dacă o astfel de iniţiativă legislativă va atrage după sine fiscalizarea unei zone gri a economiei prin acordarea posibilităţii deducerilor pentru agenţii economici care înregistrează munca acestor persoane ce lucrează ca sezonieri, beneficiile vor fi multiple.

- Şi personalul DGFP Galaţi a fost afectat de reducerile salariale, cu nemulţumirile de rigoare. Cum se resimte acest lucru la nivelul eficienţei angajaţilor?

- Despre nemulţumiri şi reduceri salariale cred că ar trebui să discutaţi cu reprezentanţii sindicatelor. Eu sunt mulţumit de implicarea colegilor - cel puţin de cum au acţionat în luna septembrie - şi am făcut public acest lucru cu sinceritate. Depăşirea sarcinilor de încasare transmise de la nivelul MFP - ANAF nu este deloc facilă şi cred că acest lucru vorbeşte de la sine despre implicare şi eficienţă. Desigur, mai avem destule aspecte de corijat...

- În această perioadă în care pesimismul este destul de accentuat se pot întrevedea şi semne pozitive?

-Se spune că pesimistul vede doar întunericul dintr-un tunel, pe când optimistul vede şi lumina de la capăt. Nu avem voie să cădem în pesimism, mai ales dacă privim revirimentul încasărilor bugetare din ultimele luni, aşa cum vă arătam. Avem însă obligaţia să găsim acel echilibru, acea stare de normalitate de care este atâta nevoie.

Fără a avea pretenţia de a prezenta aici prognoze, am convingerea că o treabă făcută zi de zi mai conştiincios şi mai responsabil ne oferă premise de mai bine. Sarcina noastră, aici la Finanţe, este cât se poate de clară, depinde cum ne vom implica şi cum vom şti să o ducem la capăt; să oferim contribuabililor un cadru cât mai prietenos şi motivaţii exacte, astfel încât şi ei să îşi onoreze prompt obligaţiile bugetare ce le revin.

Citit 1267 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.