A fost lansat ghidul pentru investiții în sectorul zootehnic

A fost lansat ghidul pentru investiții în sectorul zootehnic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La începutul acestei luni, în vederea pregătirii sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în agricultură și dezvoltarea mediului rural, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunile consultative ale ghidului solicitantului pentru șase domenii de intervenție finanțate cu fonduri europene din cadrul Planului Strategic (PAC) 2023-2027, printre care și cea dedicată investițiilor în sectorul zootehnic.

Conform prevederilor PAC 2023-2027, în cadrul acestei sesiuni vor beneficia de alocare distinctă, precizată în anunțul de lansare a apelului, proiectele încadrate în sectorul bovine (inclusiv bubaline), suine, ovine-caprine, categoria păsări de curte (exceptând modernizarea exploatațiilor existente privind creșterea găinilor ouătoare) și alte animale de fermă, inclusiv albinele, dar și categoria găini ouătoare, mai exact modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere.

Beneficiarii de fonduri nerambursabile pot fi fermierii constituiți și organizați din punct de vedere juridic conform legislației naționale, cu excepția persoanelor fizice, cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor fermieri, precum și grupurile și organizațiile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de Ministerul Agriculturii, care deservesc interesele membrilor.

Totuși, investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune economică de minimum 12.000 euro SO (Standard Output). Linia de finanțare oferă fonduri europene cu o intensitate de maximum 65%, în valoare de maximum 300.000 de euro pentru proiectele ce își propun simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole. Altfel, pentru proiectele complexe, finanțarea este de maximum 2.000.000 de euro.  

Alte detalii, inclusiv privind punctajul estimat al cererilor de finanţare pot fi studiate pe site-ul Ministerului Agriculturii, la secțiunea Dezvoltare Rurală, cu precizarea că perioada de consultare publică a ghidului este de 15 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 1 august 2023.

Citit 626 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2023 08:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.