Investiții și profit record în transportul de mărfuri pe Dunăre

Investiții și profit record în transportul de mărfuri pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS), în cadrul căruia CNFR Navrom Galați este principalul furnizor de servicii de transport fluvial, a înregistrat în primul semestru al acestui an venituri la nivel de grup de 571,5 milioane de lei, cu 42 la sută peste aceeași perioadă a anului trecut, se arată în raportul financiar semestrial înregistrat la Bursa de Valori București (BVB).

Profitul net raportat de TTS pe primele șase luni a fost de 154,9 milioane de lei, în creștere cu nu mai puțin de 152,7 la sută față de primele șase luni ale anului trecut.

Aceste rezultate vin în condițiile în care TTS a derulat un amplu program de investiții, menit să răspundă provocărilor logistice ridicate în special de războiul din Ucraina. Transportatorul a demarat investiții în modernizarea flotei de pe Dunăre, dar și în porturile de pe Dunăre și portul Constanța. Strategia a dat rezultate și deschide chiar calea continuării planurilor de extindere a activității.

"Valoarea totală a investiţiilor planificate pentru anul 2023 este de 81,3 milioane de euro, din care 48,1 milioane de euro în activitatea de operare portuară şi 30 milioane de euro în segmentul de transport fluvial. Concentrarea efortului investiţional în operare portuară reflectă creşterea acestei activităţi, care, pentru prima oară în istoria grupului, a depăşit semnificativ activitatea de transport fluvial prin prisma volumelor de mărfuri şi reprezintă răspunsul nostru la condiţiile de piaţă care indică necesitatea întăririi bazei de active operate de grup în portul Constanţa", se arată în raportul grupului TTS.

Investiții derulate de Navrom

O componentă importantă a afacerilor TTS o reprezintă extinderea capacității de transport și recertificarea navelor. În acest context, valoarea investițiilor realizate în primul semestru al acestui an prin CNFR Navrom Galați a fost de 47,6 milioane de lei. Din această sumă, 16,7 milioane de lei au fost folosiți pentru extinderea capacității de transport, prin achiziții de nave și modernizări (în principal două barje de 2.700 tone și o barjă de 6.000 tone pentru depozitare în portul Constanța). De asemenea, investițiile au inclus o primă tranșă din contractul de construcție a patru barje "Europa 2", cu o capacitate totală de 6.800 tone, de către SN Severnav.

Investițiile Navrom mai includ 30,9 milioane de lei în lucrări necesare pentru recertificări de nave (47 nave nepropulsate - din care 18 au fost finalizate în primul semestru din 2023, celelalte 29 aflându-se în diverse stadii de realizare, patru nave propulsate și cinci nave tehnice/auxiliare).

Structura mărfurilor transportate

Per ansamblu, volumul de mărfuri transportate și operate de TTS se află în revenire după contracția din anul 2022, cauzată de reconfigurările logistice provocate de efectele războiului din Ucraina. Trimestrul al doilea a fost al doilea consecutiv de creștere, cu un total de 3,84 milioane de tone transportate, după ce în primul trimestru au fost transportate 3,69 milioane de tone. Prin urmare, la finalul primului semestru al acestui an, volumul mărfurilor transportate și operate de TTS a fost de 7,53 milioane de tone.

Pe categorii de mărfuri, în primul semestru al anului 2023, produsele agricole au înregistrat o creştere puternică, atingând un volum de 3,55 milioane de tone și își mențin în estimările transportatorului "o tendință de creștere moderată, alimentată de fluxurile de produse agricole ucrainene, în ciuda recoltei slabe din România şi a condiţiilor de piaţă sub nivelurile la care fermierii sunt dispuşi să vândă".

Produsele minerale, în schimb, şi-au continuat evoluţia negativă în ceea ce privește volumul transportat şi operat în primul semestru al acestui an, la un total de 2,91 milioane de tone, fluxurile de minerale fiind cele mai afectate de rerutările cauzate de efectele războiului din Ucraina. "Totuşi, aceste fluxuri s-au stabilizat, existând în aprecierea noastră o uşoară tendinţă de creştere, inclusiv ca urmare a revenirii în piaţă a fluxurilor contractate de grupul TTS în trimestrul al treilea", se precizează în raport.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", transportatorul fluvial a anunţat că a încheiat cu Combinatul Liberty Galaţi două contracte de furnizare servicii transport, cu o valoare cumulată de 31,5 milioane de euro (155,6 milioane de euro).

Evaluat la 1,2 miliarde de lei, TTS se tranzacţionează în creştere cu 71,5 la sută anul acesta la Bursa de Valori, unde afişează cea mai ridicată dinamică din indicele de referinţă BET. În acest timp, tranzacţiile au însumat 157 de milioane de lei, iar BET s-a apreciat cu 13 la sută. Acţiunile companiei se tranzacţionează în creştere cu 109 la sută în ultimele 12 luni şi au, de asemenea, cea mai bună evoluţie din rândul celor 20 de emitenţi incluşi în indice.

Citit 2535 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 13:34

1 comentariu

  • postat de Neculai Corocea
    Vineri, 01 Septembrie 2023 17:41
    109.166.130.***
    Ok,asta înseamnă că avem efectiv încasări de pe urma fraților ucraineni?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.