Apă Canal, sub lupa Ministerului Mediului

Apă Canal, sub lupa Ministerului Mediului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii în infrastructura judeţului Galaţi intră în analiza Ministerului Mediului şi Pădurilor. Este vorba de proiectul de extindere a serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare în localităţile rurale şi arondarea acestora din urmă unui furnizor unic, Apă Canal. Societatea trebuie să convingă Ministerul Mediului să îi deschidă calea către banii europeni de care are nevoie pentru a pune proiectul în practică.

„Vineri avem o primă analiză pe proiect la sediul Ministerului Mediului din Capitală. Directorul general, Gelu Stan, va merge la Bucureşti însoţit de experţi, pentru a răspunde întrebărilor oficialilor ministeriali”, a declarat ieri directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru (FOTO).

Societatea încearcă să obţină 130 de milioane de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene pentru ca, până în 2015, să introducă sau să modernizeze reţelele de apă şi canalizare din cele mai mari localităţi din judeţ: municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşele Bereşti şi Târgu Bujor şi comunele Barcea, Braniştea, Cosmeşti, Cuza-Vodă, Drăgăneşti, Fundeni, Iveşti, Lieşti, Matca, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Şendreni, Tudor Vladimirescu şi Umbrăreşti.

După 2015, operatorul va aplica pentru noi finanţări europene, astfel încât, până în 2018, să introducă conducte de utilităţi în comunele cu mai puţin de 5.000 de locuitori şi, până 2020, şi în cele cu mai puţin de 2.000 de locuitori.

Între timp, Apă Canal încearcă să se pună la punct cu documentaţia. Societatea, care a devenit operator regional luna trecută, trebuie să obţină de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) extinderea licenţei de operare şi în judeţ, căci în prezent unitatea are licenţă de operare numai în municipiul Galaţi.

Pentru a obţine extinderea licenţei, Apă Canal trebuie să primească mai multe avize – de mediu, sanitare şi de gospodărire a apelor – de la autorităţile de resort, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Apele Române.

Deocamdată, Apă Canal cere avize numai pentru aglomerările Galaţi (cu municipiul Galaţi şi extravilanul satelor vrâncene Vulturul, Vadu Roşca şi Suraia, de unde aduce apă de adâncime), Pechea (cu localităţile Pechea, Slobozia Conachi şi Cuza Vodă), Lieşti (cu localităţile Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea şi Drăgăneşti), Târgu Bujor (cu localităţile Târgu Bujor, Moscu şi Umbrăreşti) şi Tecuci (cu municipiul Tecuci), căci acestea sunt incluse în etapa iniţială a proiectului de regionalizare a serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare.

Citit 1133 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.