* Cele 8 judeţe pe care ea le îngloba au trecut în subordonarea Sucursalei Iaşi * Decizia, care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, va genera disponibilizări, cel mai probabil în aparatul de conducere, susţin liderii sindicali * Alte trei sucursale de marfă din ţară au avut aceeaşi soartă, fiind înghiţite de sucursalele-surori *
Sucursala Galaţi a companiei feroviare de transport marfă, care îşi avea centrul administrativ în oraşul nostru, îngloba judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău şi, parţial, Bacău, Vaslui, Ialomiţa şi Prahova. Ea număra 960 de salariaţi, dintre care 174 doar în aparatul de conducere.
De la 1 noiembrie, însă, administrarea activităţii şi a resurselor umane din acest teritoriu a fost preluată de Sucursala Iaşi, care a devenit astfel Sucursala Moldova.
„Ca parte a Programului de Restructurare şi Reorganizare început în anul 2009, SNTFM CFR Marfă SA, începând cu data de 1 noiembrie 2010, şi-a reorganizat activitatea teritorială. Astfel, cele 8 sucursale existente anterior acestei date au fuzionat, societatea urmând să funcţioneze cu un număr de 4 sucursale, după cum urmează: Muntenia-Dobrogea, Oltenia-Banat, Transilvania şi Moldova”, se arată într-un comunicat remis, ieri, de Compartimentul Relaţii cu Mass-Media al companiei CFR Marfă.
Conform aceleiaşi surse, măsurile organizatorice au fost generate de volumul prestaţiilor şi de modul în care sunt localizate pieţele de transport. De asemenea, s-a avut în vedere şi criteriul de reprezentare teritorială.
Sucursalele restructurate, deci şi cea de la Galaţi, rămân doar centre zonale. Noua formă de organizare a stârnit, însă, nemulţumirea liderilor sindicali din sistemul feroviar.
„Ce înseamnă că Sucursala Galaţi este relocată la Iaşi? Înseamnă că un salariat CFR Marfă din Făurei care are nevoie de o adeverinţă de venit nu mai poate veni la Galaţi pentru a o obţine, ci trebuie să meargă tocmai la Iaşi”.
„Mai înseamnă că un jurist de la Iaşi va trebui vină la Galaţi pentru a reprezenta compania într-un proces aflat pe rol aici; vorbim de cheltuieli de deplasare, de diurnă etc.”.
„Deci Sucursala Iaşi devine o sucursală-mamut, or, din experienţele anterioare, am învăţat că unităţile mari sunt mai greu de administrat decât cele mici”, a declarat, ieri, reprezentantul Federaţiei Naţionale Feroviare „Mişcare Comercial” la Galaţi, Viorel Istrate.
Reorganizare = disponibilizări
Deşi conducerea CFR Marfă nu a precizat dacă reorganizarea sucursalelor sale va fi acompaniată de concedieri colective, liderii sindicali susţin că ele sunt pe tapet.
„Sunt mai multe direcţii pe care conducerea companiei le are în vedere. Una dintre ele este aceea de a face disponibilizări în aparatul TESA. La Galaţi, de exemplu, unde sunt 174 de persoane în aparatul de conducere, ar putea rămâne maximum 10, căci aici nu va fi altceva decât un centru de raportare”, a spus Viorel Istrate.
Potrivit sindicalistului, dacă vor fi aprobate, concedierile colective în sucursalele desfiinţate vor fi operate cel mai devreme în primul trimestru al anului viitor.
Călători şi Infrastructură sunt ameninţate de aceleaşi măsuri
Liderul sindical de la „Mişcare Comercial” a afirmat că modelul de reorganizare urmat de CFR Marfă ar putea fi aplicat şi de celelalte două companii feroviare de stat: CFR Călători şi CFR Infrastructură.
„De când CFR Marfă şi-a înjumătăţit numărul de sucursale din ţară, la Bucureşti s-a creat un curent conform căruia ar fi bine să se aplice aceeaşi strategie de reorganizare şi la Călători, şi la Infrastructură, adică să se reducă de la 8 la 4 şi numărul regionalelor de Călători, şi al sucursalelor regionale de Infrastructură”, a declarat Viorel Istrate.