Siderurgiştii vor să muncească

Siderurgiştii vor să muncească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

400 de siderurgişti au protestat ieri în faţa turnului administrativ al ArcelorMittal Galaţi, nemulţumiţi de decizia companiei de a-i trimite pe toţi cei 9.000 de angajaţi în şomaj tehnic.

Nu au lipsit însă evenimentele neaşteptate, asta pentru că liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, cel care a anunţat organizarea acestui miting, nu a putut intra pe platforma combinatului, cardul său de acces fiind blocat.

Cu liderul ţinut la poartă, siderurgiştii au fluierat şi au huiduit timp de mai bine de o oră şi jumătate, fără ca vreun reprezentat al administraţiei să discute cu ei.

Protest la turn(ichet)

La ora 14,00 atunci când fusese anunţată începerea protestului, liderul sindicatului Solidaritatea se afla încă la poarta principală a ArcelorMittal Galaţi. Ţinând în mână un card, acesta ne-a povestit că ieri, în momentul în care a încercat să intre în curtea Combinatului a constatat că acel card fusese blocat.

„Nu ştiu care este situaţia în interior, asta pentru că nu pot intra. Ştiu că protestul a început şi că oamenii se află deja în faţa turnului”, ne-a explicat Tiber. Acesta a făcut şi o demonstraţie a faptului că turnichetele nu răspund atunci când încearcă să utilizeze cartela.

A urmat un episod în care unii dintre angajaţi s-au oferit să-i pună la dispoziţie propriile carduri, iar alţii erau dispuşi chiar să-l înghesuie undeva într-un portbagaj de maşină pe liderul de la Solidaritatea pentru ca acesta să ajungă acolo unde siderurgiştii protestau.

Desigur, aceste soluţii au fost respinse de către Gheorghe Tiber, care nu a scăpat ocazia de a-i acuza din nou pe cei din conducerea ArcelorMittal Galaţi că încearcă boicotarea acţiunii.

Miting cu repetiţie?

Din discuţiile telefonice pe care liderul de sindicat le-a avut cu vicepreşedinţii Solidarităţii, aflaţi în fruntea mulţimii, am aflat că oamenii au fluierat şi au huiduit, condamnând astfel decizia patronatului de a-i trimite pe toţi angajaţii în şomaj tehnic. Participanţii la miting au strigat că vor să lucreze şi au cerut zadarnic ca vreun reprezentant al conducerii să iasă să discute cu ei.

În cele din urmă, aproape de ora 16:00, acţiunea de protest propriu-zisă s-a încheiat, iar participanţii la miting au părăsit incinta Combinatului. Puţin peste o sută de oameni s-au oprit însă să-l asculte pe Gheorghe Tiber, care aşteptase preţ de două ore să discute cu ei.

„Este nevoie de unitate, pentru că  este vorba despre drepturile voastre, ale celor care muncesc aici. Dacă nu reacţionăm, conducerea combinatului va continua să ia măsuri doar împotriva salariaţilor, fără ca ei să aibă de suferit”, le-a spus Gheorghe Tiber.

Acesta i-a consultat pe cei prezenţi în legătură cu posibilitatea de repetare a acestei acţiuni de protest săptămâna viitoare, iar mulţimea a fost de acord. Urmează aşadar, cel mai probabil, ca marţi, la orele prânzului, să aibă loc un nou miting în faţa turnului administrativ.

Schimb de adrese

La două ore de la încheierea mitingului, reprezentanţii conducerii Combinatului au reacţionat printr-o declaraţie a purtătorului de cuvânt Dorian Dumitrescu. Acesta a vorbit despre faptul că nemulţumirile muncitorilor pot fi înţelese, numai că ele nu îşi pot găsi rezolvare prin astfel de acţiuni, pe care le-a numit ilegale.

„Conducerea ArcelorMittal Galaţi înţelege nemulţumirea angajaţilor legată de măsurile sociale dureroase adoptate în vederea depăşirii perioadei dificile cu care ne confruntăm acum şi în săptămânile viitoare”.

„Decizia privind luarea unui număr limitat de zile de şomaj tehnic este, acum, deopotrivă, necesară şi obligatorie pentru a proteja locurile de muncă şi viitorul Combinatului. Acţiuni ilegale, precum proteste în interiorul platformei ArcelorMittal Galaţi, nu pot fi o soluţie de rezolvare a situaţiei actuale”.

Folosind sistemul de dialog social deja existent vom continua să comunicăm permanent atât cu angajaţii, cât şi cu reprezentanţii acestora, pe marginea realităţilor din piaţă şi a măsurilor luate”, a declarat Dumitrescu.

De fapt, tot în cursul zilei de ieri, conducerea companiei a notificat  Solidaritatea în legătură cu faptul că ArcelorMittal este proprietarul terenului pe care urma să aibă loc mitingul, iar organizarea acestuia ar încălca dreptul la proprietate.

A existat şi o replică a sindicaliştilor care au răspuns, tot printr-o adresă, că nu au de gând să violenteze acest drept, pentru că sunt de bună-credinţă, ceea ce nu se poate spune şi despre conducerea ArcelorMittal Galaţi.  

Motive şi efecte

Protestul celor de la Solidaritatea a fost anunţat după ce, marţi, conducerea ArcelorMittal Galaţi a informat sindicatele că cei aproape 9.000 de angajaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi vor intra, pe rând, în şomaj tehnic pentru o perioadă de cel mult 15 zile, după ce îşi vor lichida zilele de concediu de odihnă rămase pentru anul în curs, asta din cauza scăderii comenzilor şi implicit a producţiei.

Deciziile impuse de către conducerea ArcelorMittal Galaţi prevăd ca în perioada şomajului tehnic muncitorii şi maiştrii să primească 85 la sută din salariu şi să le fie plătit sporul de vechime, în vreme ce personalul TESA va primi în această perioadă doar 75 de procente din salariu şi se va achita, şi în acest caz, sporul de vechime.

După anunţarea măsurii administraţiei ArcelorMittal Galaţi, liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber declara că, din informaţiile pe care le deţine, combinatul de la Galaţi a realizat deja planul de producţie de 2,2 milioane de tone de oţel lichid pe anul 2010, iar  măsurile luate nu se justifică decât prin faptul că s-ar pregăti în următoarea perioadă oprirea integrală a fluxului cald (furnale şi oţelării).

Citit 1671 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.