Oportunități de 4 miliarde de euro pentru cercetare și inovare

Oportunități de 4 miliarde de euro pentru cercetare și inovare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Iliana Ivanova, a fost prezent în România, la invitația ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, precum și a europarlamentarului gălățean Dan Nica, raportor din partea Parlamentului European pentru Programul "Orizont Europa".

Invitația adresată comisarului european Iliana Ivanova a avut drept scop facilitarea contactelor între Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene (DG RTD) și instituțiile din România interesate de atragerea de fonduri pentru proiectele de cercetare și inovare.

Drept urmare, reprezentanți ai universităților - inclusiv Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, ai institutelor naționale de cercetare din coordonarea Ministerului Cercetării și ai Academiei Române, ai companiilor private implicate în proiectele de cercetare și ai mediului asociativ au participat, săptămâna trecută, la București, la dezbaterea "Oportunități pentru cercetarea românească", pe marginea pilonului "Widening" al programului-cadru de finanțare a cercetării și inovării în Uniunea Europeană, "Orizont Europa".

Dezbaterea, organizată cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), a inclus prezentări, dar și o sesiune de întrebări și răspunsuri realizate de reprezentanții DG RTD.

"Îi mulțumesc doamnei comisar Iliana Ivanova și specialiștilor din cadrul DG RTD că au dat curs invitației lansate încă din luna ianuarie, în discuțiile pe care le-am avut împreună în Comisia ITRE a Parlamentului European, de a veni în România. Era nevoie de o astfel de întâlnire, pentru că în România există talente, există specialiști cu reale calități în știință și cercetare, universități de prestigiu, dar care, din păcate, am constatat că ajung încă destul de greu să acceseze fondurile puse la dispoziție în cercetare.

Prin urmare, am văzut într-o astfel de întâlnire o oportunitate ca, împreună cu doamna comisar și cu ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, să discutăm despre modalitățile concrete de reducere a birocrației, a barierelor administrative, de a facilita accesul la informație și a crește gradul de acces al cercetării românești la fondurile europene și în primul rând la programul «Orizont Europa»", a explicat europarlamentarul Dan Nica.

Prin programul "Orizont Europa" sunt puse la dispoziția țărilor UE fonduri europene de 95,5 miliarde de euro. În mod particular, prin intermediul pilonului "Widening" se urmărește o extindere a accesului la fondurile pentru cercetare în țările care au în general un acces mai redus la finanțare. Acest mecanism, cu o componentă de aproape 4 miliarde de euro în cadrul programului "Orizont Europa" se adresează în mod particular unui număr de 13 state din cadrul Uniunii Europene, printre care și România.

"Cercetarea românească este la fel de importantă și la București, și la Bruxelles, și în orice capitală europeană. Componenta «Widening» este fundamentală în eforturile noastre la nivel național. Pentru consolidarea excelenței în cercetare, am introdus și mecanismul «hop-on», care facilitează intrarea în consorții a organizațiilor de cercetare din România alături de organizațiile cu o bogată experiență din toată Europa. Astfel, România beneficiază de expertiza celor mai avansate state europene în cercetare", a arătat Dan Nica.

La rândul său, Iliana Ivanova a declarat că, într-un peisaj competitiv global, Uniunea Europeană nu are altă alternativă decât să-și consolideze capacitățile. "Performanța României în cadrul «Horizon Europe» crește constant, iar statele «Widening» au făcut progrese incontestabile în ultimii ani. Este crucial să atragem cercetătorii de mâine, iar pentru asta încurajez ecosistemul de cercetare din România să folosească skillurile și expertiza de care dispune în dezvoltarea tehnologiilor emergente", a declarat comisarul european.

De asemenea, ministrul Cercetării a subliniat că modernizarea României este un efort comun al mediului academic, al sectorului public și al mediului privat și asociativ. "Am adus toți acești stakeholderi împreună, pentru prima dată, la o discuție aplicată despre oportunitățile substanțiale de finanțare a cercetării românești. Patru miliarde de euro sunt prevăzute doar pentru componenta «Widening» din progamul-cadru «Horizon Europe», iar România este beneficiar direct, în calitate de stat inovator emergent. Evenimentul este esențial pentru transformarea țării noastre într-un hub regional pentru tehnologii emergente", a explicat Bogdan Ivan.

Vizita în România a actualului comisar european pentru Cercetare și Inovare, Iliana Ivanova, vine după ce, în 2022, tot la invitația europarlamentarului Dan Nica, a fost prezent la București și la Galați și fostul comisar pe acest domeniu, Mariya Gabriel, actual vicepremier și ministru al Afacerilor Externe din Bulgaria.

Citit 1862 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2024 09:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.