ICMRS, vândută la bucată de Fisc

ICMRS, vândută la bucată de Fisc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Antreprenorul general al lucrărilor de construcţie a combinatului siderurgic de la Galaţi, ICMRS SA, este vândut la bucată de Fisc, după ce a acumulat datorii la stat. Bazele sportive aparţinând societăţii, mai multe terenuri pe care le deţine în oraş şi pe platforma siderurgică, un autoturism de lux, autovehicule şi utilaje industriale, toate evaluate la circa 20 de milioane de lei, sunt scoase la licitaţie de organul fiscal, care urmăreşte să recupereze astfel creanţe cifrate la 11,4 milioane de lei.

În noiembrie 2009, la un an de la izbucnirea crizei economice, câţiva lideri sindicali din Întreprinderea de Construcţii, Montaj şi Reparaţii Siderurgice (ICMRS) au intrat în greva foamei pentru că în societate nu se mai dăduseră lefurile de 5 luni, pe fondul lipsei de comenzi de lucrări.

La vremea respectivă, ICMRS ajunsese la 400 de angajaţi, de 25 de ori mai puţini decât în anii săi de glorie, şi supravieţuia din mici lucrări de asfaltări şi reparaţii siderurgice, după ce în trecut executase lucrări-mamut: Combinatul Siderurgic, Sala Sporturilor sau Patinoarul Artificial.

Acum, când părea să-şi fi găsit un echilibru – reuşise să conserve la 400 numărul de angajaţi şi se  străduia să facă rost de lucrări ca să-şi achite obligaţiile faţă de creditori –, societatea a primit o nouă lovitură. Fiscul i-a scos la vânzare mai multe active, în încercarea de a acoperi datoriile acumulate de întreprindere către stat.

Anunţul de licitaţie al Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Galaţi a fost publicat pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), www.anaf.ro, fiind preluat şi de www.executari.com, portalul executărilor silite din România. Potrivit anunţului, licitaţia va avea loc pe 29 noiembrie, la ora 10.00, la sediul AFP din strada Brăilei, nr. 33.

Complexul de tenis, cel mai valoros activ pus în vânzare

Lista bunurilor ICMRS pe care Fiscul a pus sechestru şi pe care vrea să le vândă la licitaţie este destul de lungă. Cele mai valoroase sunt bazele sportive ale societăţii, din sudul oraşului: Complexul Sportiv Tenis Club (FOTO 2) de lângă Turnul de Televiziune, şi Clubul Sportiv ICMRS din strada Saturn.

Pentru complexul de tenis, care se întinde pe o suprafaţă de 17.364 mp, Fiscul cere 9.785.000 de lei plus TVA, iar pentru club, compus dintr-o clădire cu trei săli de sport în suprafaţă de 478,01 mp, vrea 2.300.000 de lei plus TVA.

Totodată, organul fiscal scoate la licitaţie 9 terenuri ale întreprinderii. Unul dintre ele, în suprafaţă de 3.082 mp, aflat pe strada Regiment 11 Siret, are un preţ de 1.605.000 de lei plus TVA. Celelalte 8 terenuri sunt amplasate pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi şi au tarife cuprinse între 1.865.000 şi 3.627 de lei, la care se adaugă TVA.

Dintre bunurile ICMRS, Fiscul mai vinde un autoturism Audi A4 la preţul de 20.611 lei plus TVA şi un autoturism Dacia Logan Van la 13.917 lei plus TVA.

Totodată, sunt scoase la licitaţie autocisterne, autobasculante, tractoare şi remorci, containere-vestiar şi containere-sanitar, precum şi utilaje industriale: încărcătoare cu cupă, excavatoare, motostivuitoare, compresoare, cilindri şi instalaţii de preparare a asfaltului şi a betonului.

Pentru a putea participa la licitaţia din 29 noiembrie, potenţialii cumpărători trebuie să depună garanţii de 10 la sută din valoarea produselor pe care vor să le achiziţioneze.

Datoriile firmei, la jumătate din valoarea bunurilor executate

Administraţia Finanţelor Publice Galaţi a demarat procedura de executare silită a Întreprinderii de Construcţii, Montaj şi Reparaţii Siderurgice pentru a recupera sumele pe care unitatea a ajuns să le datoreze statului. La 31 octombrie, acestea se cifrau la 11.440.000 de lei, plasând ICMRS pe poziţia a doua în topul contribuabililor gălăţeni executaţi silit, potrivit ANAF.

Totuşi, suma pe care ICMRS o datorează statului este de aproape două ori mai mică decât valoarea bunurilor scoase la licitaţie de Fisc – circa 20 de milioane de lei.

Surse din interiorul AFP Galaţi au explicat, însă, că a vinde bunuri care însumează mai mult decât creanţa reprezintă o procedură-standard, în condiţiile în care bunurile executate se valorifică greu. În cazul fericit în care Fiscul scapă repede de ele şi, în urma licitaţiei, încasează o sumă mai mare decât datoria contribuabilului executat, îi virează acestuia diferenţa de bani.

Să mai spunem că bunurile pe care Finanţele pun sechestru şi le scot ulterior la licitaţie sunt evaluate în vederea stabilirii preţului de pornire a licitaţiei. Acesta scade cu 25 la sută şi, respectiv, cu 50 la sută, dacă bunurile nu se vând la prima strigare şi sunt puse în vânzare a doua şi, respectiv, a treia oară.

Citit 2821 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.