Solidaritatea, captivă în hăţişurile reprezentativităţii

Solidaritatea, captivă în hăţişurile reprezentativităţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lipsa Sindicatului Naţional „Solidaritatea” al Metalurgiştilor din România de la prima şedinţă de negocieri a Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2011 de la ArcelorMittal Galaţi a născut o adevărată controversă.

Sindicaliştii care nu au fost primiţi la negocieri reclamă un abuz al administraţiei combinatului siderurgic şi ameninţă că vor face plângeri penale împotriva celor care le-au refuzat accesul la discuţii. Pe de altă parte, conducerea pune refuzul pe seama lipsei documentelor care să ateste reprezentativitatea legală a sindicatului. 

Identitate fără reprezentativitate?

De fapt, la începutul lunii octombrie a acestui an, conducerea Solidarităţii organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia anunţa că vechiul sindicat a fost desfiinţat, iar în locul acestuia a luat naştere o nouă structură, cu sediul juridic în comuna Jilava şi care a fost înscris legal la Judecătoria Cornetu.

Încă de pe atunci s-a ştiut faptul că mişcarea făcută de către cei de la vechiul sau noul sindicat Solidaritatea va duce la rămânerea fără obiect a unor procese pe care conducerea sindicatului le avea cu grupul condus de către Ilinca Diaconu, format din foşti lideri ai Solidarităţii care îl contestau pe Gheorghe Tiber, actualul lider.

Mişcarea legală le-a asigurat însă celor de la Solidaritatea reprezentativitatea, calitate fără de care nu pot primi acces la negocierile Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2011. La acea conferinţă de presă, liderul Gheorghe Tiber a fost întrebat dacă transferul de identitate sindicală nu va duce la pierderea reprezentativităţii, asta cu atât mai mult cu cât exista deja un proces în instanţele gălăţene care avea ca obiect „reprezentativitatea sindicatului”.

După un răspuns ezitant, al liderului, acesta a recunoscut că, şi în acest caz, procesul a rămas fără obiect şi că a fost iniţiat un nou proces, pentru obţinerea reprezentativităţii cu o treime din numărul de salariaţi de la combinatul siderurgic.

„Au fost strânse până acum 3.000 de semnături, însă procedura continuă. Ne aşteptăm la orice din partea administraţiei, inclusiv la faptul că negocierile ar putea începe înainte ca instanţa să se pronunţe în legătură cu acest ultim dosar. Suntem însă pregătiţi pentru a face faţă unor situaţii de felul acesta”, declara la vreme respectivă Gheorghe Tiber.

Toate drumurile duc la Judecătorie

Aşa cum arătam în precedenta ediţie a ziarului nostru, din punct de vedere legal, accesul unui sindicat la negocieri se poate face doar în baza unei constatări de reprezentativitate pe care o emite instanţa judecătorească.

Reprezentativitatea, arată studiile juridice comentate de către specialişti în dreptul muncii, se poate obţine în două feluri: prin dovedirea faptului că aceste structuri au un număr de membri de cel puţin o treime din numărul total al salariaţilor unităţii unde activează, sau prin afilierea la o organizaţie sindicală reprezentativă.

Indiferent de situaţie, îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate a organizaţiilor sindicale se constată doar la cererea acestora, în instanţa de judecată (judecătoria pe raza căreia funcţionează unitatea economică unde se fac negocierile).

Din informaţiile pe care ni le-au oferit liderii Solidarităţii, un astfel de proces s-ar afla în plină desfăşurare, un nou termen de judecată urmând să aibă loc la începutul lunii decembrie.

Dacă acesta ar fi şi ultimul termen, iar instanţa ar stabili că Solidaritatea îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate (fie prin număr de membri, fie prin afiliere), atunci cei din administraţia ArcelorMittal Galaţi vor fi nevoiţi de lege să primească sindicatul la negocieri.

Negocieri pe calendar

Dincolo de disputele legate de sindicatul Solidaritatea, la startul şedinţelor de negocieri de vinerea trecută s-a stabilit un calendar al negocierilor, potrivit liderului FSS Metarom Galaţi, Gheorghe Bezman. Astfel, şedinţele în care se va face efectiv negocierea noului contract colectiv de muncă ar trebui să aibă loc pe 14, 17, 21 şi 27 decembrie, sau ori de câte ori situaţia o va impune.

„Proxima şedinţă a fost stabilită abia pe 14, astfel încât să putem intra în posesia documentelor financiare pe care le-am solicitat printr-o adresă oficială. Cei din conducere au susţinut că este un volum destul de mare de muncă şi nu le vom putea primi mai devreme de 3 decembrie. De la această dată şi până pe 10 decembrie trebuie să ne fie puse la dispoziţie aceste documente. Cel mai important capitol este cel referitor la salarizare”, a declarat liderul FSS Metarom.

Citit 1237 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.