Protest la poarta combinatului siderurgic ArcelorMittal

Protest la poarta combinatului siderurgic ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi lideri locali ai Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom au pichetat, miercuri, Poarta Est a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate aplicate de companie în unităţile sale din Europa. „Protestăm faţă de închiderile de capacităţi anunţate sau operate de ArcelorMittal în Europa, faţă de planurile de restructurare şi faţă de pierderea locurilor de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al filialei locale a FSS Metarom, Vasile Crişan.

Protestul de la Galaţi, la care au participat 28 de sindicalişti, a avut loc în jurul prânzului. Proteste similare sau mai ample s-au desfăşurat simultan în toate combinatele ArcelorMittal de pe continent. „Manifestaţii au avut loc şi în celelalte unităţi pe care Grupul le deţine în România, între care Hunedoara şi Roman, dar şi în unităţile din Europa Centrală şi de Vest: Belgia, Franţa, Spania etc. Protestele sunt organizate de colegii noştri de la Federaţia Europeană a Metalurgiştilor”, a spus preşedintele FSS Metarom, Mircea Scîntei.

În ultimele săptămâni, gigantul ArcelorMittal a închis definitiv fluxul cald din Liege, Belgia, şi a oprit temporar mai multe furnale şi laminoare din Europa. Între acestea se numără şi Furnalul 3 de la Galaţi, unde manevrele de oprire controlată s-au încheiat miercuri. Măsura trecerii Furnalului 3 în standby, anunţată de reprezentanţii unităţii locale încă de la începutul lui noiembrie, a fost aplicată „în vederea adaptării producţie la cererea pieţei”.

ArcelorMittal: „Nu anticipăm nicio revenire”

Despre protestele desfăşurate miercuri în unităţile ArcelorMittal din Europa, dar şi despre contextul care le-a generat se vorbeşte într-o declaraţie semnată de şeful Departamentului de Resurse Umane al Grupului, Willie Smit, şi remisă de oficialii de la Galaţi. „ArcelorMittal respectă drepturile angajaţilor săi de a demonstra. Cu toate acestea, compania consideră grevele şi demonstraţiile ca nefiind utile în actualul context economic”, începe Willie Smit. „Zona euro este în recesiune, iar în trimestrul patru şi primul trimestru al anului 2012 creşterea secvenţială a PIB-ului va fi negativă. Având în vedere acest context, este puţin probabil ca industria siderurgică europeană să fie neafectată. Cererea de oţel din Europa rămâne la aproximativ 75 la sută faţă de nivelul anterior crizei şi nu anticipăm nicio revenire la nivelul precedent. Ar fi în detrimentul viabilităţii ArcelorMittal pe termen lung să ignorăm realitatea economică şi să producem oţel pe care nu îl putem vinde. (...) Va trebui să ne axăm pe satisfacerea cererii de piaţă reduse. O altă abordare nu ar fi indicată”, încheie Willie Smit.

Citit 3248 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2011 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.