Ordin de la Luxemburg - Combinatul să mărească productivitatea de şase ori!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ordin de la Luxemburg - Combinatul să mărească productivitatea de şase ori!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal Galaţi trebuie să ajungă, în cinci ani, de la 200 la 1.200 de tone de oţel pe om * O cale, deşi neanunţată, ar fi reducerea numărului de angajaţi * Cealaltă ar fi creşterea producţiei, iar compania analizează posibilitatea reînzidirii Furnalului 3 *

Productivitatea muncii va trebui să ajungă la 1.200 de tone de oţel de persoană pe an în Combinatul Siderurgic de la Galaţi, în următorii cinci ani. Obiectivul, trasat şi celorlalte unităţi de produse plate din Grupul ArcelorMittal, a fost anunţat de conducerea companiei în cadrul lucrărilor Comitetului European de Întreprindere, desfăşurate zilele trecute la Luxemburg. „S-a făcut un plan de activitate pe Grup pentru următorii cinci ani şi se doreşte ca, în acest interval de timp, centrele siderurgice de produse plate, printre care şi cel de la Galaţi, să atingă o productivitate a muncii de 1.200 de tone de oţel de persoană pe an”, a relatat, joi, de la Luxemburg, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG de pe platforma siderurgică locală.

Acum, ArcelorMittal Galaţi se situează cu mult sub ţinta propusă de Grup. Cu o producţie anuală cifrată la 1,8-1,9 milioane de tone de oţel şi cu peste 8.000 de salariaţi, Combinatul din sudul Moldovei bifează puţin peste 200 de tone de oţel de persoană pe an la productivitatea muncii. Asta înseamnă că, în următorii cinci ani, indicele trebuie să crească de şase ori!

Plecările din 2011 şi repornirea Furnalului 3 vor ajuta

Reducerea schemei de personal şi mărirea producţiei determină, în mod natural, creşterea productivităţii. Primul factor a contribuit deja în această direcţie. Ne referim la cea mai recentă schemă de plecări voluntare deschisă de compania locală, prin intermediul căreia au părăsit sau urmează să părăsească unitatea peste 1.000 de angajaţi. „Au fost 1.500 de cereri de concediere primite în acest an, dintre care au fost aprobate 1.136, potrivit datelor prezentate la Luxemburg”, a spus Vasile Crişan. Valul curent de plecări, care va lua sfârşit la finele acestui an, generează coborârea numărului de angajaţi ArcelorMittal Galaţi de la peste 9.000 la peste 8.000 de oameni.

Până acum, nici la Luxemburg, nici la Galaţi nu s-a vorbit despre noi scheme de plecări voluntare care să fie deschise în combinatul local.

Furnalul 3 ar putea fi reînzidit

În ceea ce priveşte celălalt factor care contribuie la creşterea productivităţii muncii, mărirea producţiei, aici lucrurile sunt clare: producţia de oţel va creşte dacă va creşte şi producţia de fontă. Or, ca aceasta din urmă să urce, este necesar ca în paralel cu Furnalul 5 să funcţioneze şi Furnalul 3, care tocmai a fost oprit pe fondul comenzilor insuficiente. Nimeni nu a specificat cât timp va fi oprit acest furnal - liderii sindicali au vorbit de cel puţin câteva luni, în condiţiile în care începutul lui 2012 se anunţă a fi dezastruos - şi se pare că ArcelorMittal ar vrea să profite de această perioadă şi să-l reînzidească. „Oficialii ArcelorMittal au anunţat că se va face  evaluare a costurilor de reînzidire şi de modernizare a Furnalului 3 şi, în funcţie de rezultatele acestei evaluări, dar şi de evoluţia pieţei, se va lua o decizie”, a anunţat, de la Luxemburg, Vasile Crişan, citând oficiali ArcelorMittal de rang înalt.

Combinatul nu a făcut un anunţ în această privinţă, dar a precizat că investiţiile nu vor fi blocate de oprirea capacităţilor de producţie. „Măsuri precum oprirea temporară, oricât de dificile ar fi, vor ajuta companiile să facă faţă provocărilor economice, fără să ducă automat la o creştere a gradului de îndatorare sau la o îngheţare a investiţiilor industriale şi financiare”, a afirmat, joi, purtătorul de cuvânt de la ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Furnalul 3 are o capacitate anuală de producţie de un milion de tone de fontă şi, ca să vă faceţi o idee despre costurile pe care le-ar implica modernizarea lui, vă spunem că reînzidirea şi modernizarea Furnalului 5, care are o capacitate dublă de producţie, au consumat peste 80 de milioane de euro în perioada 2010-2011.

Discuţiile despre modernizarea Furnalului 3, chiar dacă sunt într-un stadiu preliminar, constituie un semnal pozitiv pentru combinatul de la Galaţi. Eventuala sa modernizarea şi repornirea lui vor contribui decisiv la creşterea productivităţii muncii - obiectivul trasat de Grup. Pe de altă parte, ţinta va fi atinsă cu atât mai repede cu cât numărul de siderurgişti va scădea, aspect care trebuie să responsabilizeze sindicatele din combinat să lupte pentru o mai bună protecţie socială a propriilor membri.

ArcelorMittal a tăiat în carne vie din debutul crizei

Din datele prezentate de ArcelorMittal la Comitetul European de Întreprindere reiese că niciun centru siderurgic de pe continent nu mai arată ca în 2008, anul în care a izbucnit criza economică. „Din 2008, ArcelorMittal a închis 19 la sută dintre capacităţile de producţie specializate pe produse plate. În Europa, compania a ajuns să opereze cu 16 furnale dintre cele 25 existente. Totodată, ArcelorMittal a renunţat la 55.000 de salariaţi la nivel global, numărul coborând de la 320.000 acum trei ani la 265.000 astăzi”, a relatat Vasile Crişan.

Citit 3570 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2011 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.