Ordin de la Luxemburg - Combinatul să mărească productivitatea de şase ori!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ordin de la Luxemburg - Combinatul să mărească productivitatea de şase ori!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal Galaţi trebuie să ajungă, în cinci ani, de la 200 la 1.200 de tone de oţel pe om * O cale, deşi neanunţată, ar fi reducerea numărului de angajaţi * Cealaltă ar fi creşterea producţiei, iar compania analizează posibilitatea reînzidirii Furnalului 3 *

Productivitatea muncii va trebui să ajungă la 1.200 de tone de oţel de persoană pe an în Combinatul Siderurgic de la Galaţi, în următorii cinci ani. Obiectivul, trasat şi celorlalte unităţi de produse plate din Grupul ArcelorMittal, a fost anunţat de conducerea companiei în cadrul lucrărilor Comitetului European de Întreprindere, desfăşurate zilele trecute la Luxemburg. „S-a făcut un plan de activitate pe Grup pentru următorii cinci ani şi se doreşte ca, în acest interval de timp, centrele siderurgice de produse plate, printre care şi cel de la Galaţi, să atingă o productivitate a muncii de 1.200 de tone de oţel de persoană pe an”, a relatat, joi, de la Luxemburg, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG de pe platforma siderurgică locală.

Acum, ArcelorMittal Galaţi se situează cu mult sub ţinta propusă de Grup. Cu o producţie anuală cifrată la 1,8-1,9 milioane de tone de oţel şi cu peste 8.000 de salariaţi, Combinatul din sudul Moldovei bifează puţin peste 200 de tone de oţel de persoană pe an la productivitatea muncii. Asta înseamnă că, în următorii cinci ani, indicele trebuie să crească de şase ori!

Plecările din 2011 şi repornirea Furnalului 3 vor ajuta
Reducerea schemei de personal şi mărirea producţiei determină, în mod natural, creşterea productivităţii. Primul factor a contribuit deja în această direcţie. Ne referim la cea mai recentă schemă de plecări voluntare deschisă de compania locală, prin intermediul căreia au părăsit sau urmează să părăsească unitatea peste 1.000 de angajaţi. „Au fost 1.500 de cereri de concediere primite în acest an, dintre care au fost aprobate 1.136, potrivit datelor prezentate la Luxemburg”, a spus Vasile Crişan. Valul curent de plecări, care va lua sfârşit la finele acestui an, generează coborârea numărului de angajaţi ArcelorMittal Galaţi de la peste 9.000 la peste 8.000 de oameni.

Până acum, nici la Luxemburg, nici la Galaţi nu s-a vorbit despre noi scheme de plecări voluntare care să fie deschise în combinatul local.

Furnalul 3 ar putea fi reînzidit
În ceea ce priveşte celălalt factor care contribuie la creşterea productivităţii muncii, mărirea producţiei, aici lucrurile sunt clare: producţia de oţel va creşte dacă va creşte şi producţia de fontă. Or, ca aceasta din urmă să urce, este necesar ca în paralel cu Furnalul 5 să funcţioneze şi Furnalul 3, care tocmai a fost oprit pe fondul comenzilor insuficiente. Nimeni nu a specificat cât timp va fi oprit acest furnal - liderii sindicali au vorbit de cel puţin câteva luni, în condiţiile în care începutul lui 2012 se anunţă a fi dezastruos - şi se pare că ArcelorMittal ar vrea să profite de această perioadă şi să-l reînzidească. „Oficialii ArcelorMittal au anunţat că se va face  evaluare a costurilor de reînzidire şi de modernizare a Furnalului 3 şi, în funcţie de rezultatele acestei evaluări, dar şi de evoluţia pieţei, se va lua o decizie”, a anunţat, de la Luxemburg, Vasile Crişan, citând oficiali ArcelorMittal de rang înalt.

Combinatul nu a făcut un anunţ în această privinţă, dar a precizat că investiţiile nu vor fi blocate de oprirea capacităţilor de producţie. „Măsuri precum oprirea temporară, oricât de dificile ar fi, vor ajuta companiile să facă faţă provocărilor economice, fără să ducă automat la o creştere a gradului de îndatorare sau la o îngheţare a investiţiilor industriale şi financiare”, a afirmat, joi, purtătorul de cuvânt de la ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Furnalul 3 are o capacitate anuală de producţie de un milion de tone de fontă şi, ca să vă faceţi o idee despre costurile pe care le-ar implica modernizarea lui, vă spunem că reînzidirea şi modernizarea Furnalului 5, care are o capacitate dublă de producţie, au consumat peste 80 de milioane de euro în perioada 2010-2011.

Discuţiile despre modernizarea Furnalului 3, chiar dacă sunt într-un stadiu preliminar, constituie un semnal pozitiv pentru combinatul de la Galaţi. Eventuala sa modernizarea şi repornirea lui vor contribui decisiv la creşterea productivităţii muncii - obiectivul trasat de Grup. Pe de altă parte, ţinta va fi atinsă cu atât mai repede cu cât numărul de siderurgişti va scădea, aspect care trebuie să responsabilizeze sindicatele din combinat să lupte pentru o mai bună protecţie socială a propriilor membri.

ArcelorMittal a tăiat în carne vie din debutul crizei
Din datele prezentate de ArcelorMittal la Comitetul European de Întreprindere reiese că niciun centru siderurgic de pe continent nu mai arată ca în 2008, anul în care a izbucnit criza economică. „Din 2008, ArcelorMittal a închis 19 la sută dintre capacităţile de producţie specializate pe produse plate. În Europa, compania a ajuns să opereze cu 16 furnale dintre cele 25 existente. Totodată, ArcelorMittal a renunţat la 55.000 de salariaţi la nivel global, numărul coborând de la 320.000 acum trei ani la 265.000 astăzi”, a relatat Vasile Crişan.

Citit 3441 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2011 23:17

16 comentarii

 • postat de Maria
  Luni, 19 Decembrie 2011 23:28
  erata: prin limita inferioara am vrut sa spun numarul minim necesar de salariati in raport cu tehnologia existenta la o productie de 1.2 mil tone si la 4-4.5 mil. tone astfel incat fluxul sa functioneze fara sincope data de lipsa de personal.
  O nota personala suplimentara: Inteleg necesitatea cresterii productivitatii deoarece costul fortei de munca are o pondere mare in "cosul final al costurilor fixe" si inteleg si ideea rentabilizarii. Pana la urma Combinatul este o societate comerciala nu o Casa de Ajutor Social iar obiectivul oricarui antreprenor este profitul.
  Ceea ce nu inteleg este de ce inclusiv sindicatul nu este in stare sa comunice clar care vor fi masurile si strategia. Eu sunt de acord ca este greu, ca lider de sindicat, sa vii de la Luxemburg si sa spui oamenilor pe care ii reprezinti: "In 5 ani veti mai fi jumatate si noi nu avem ce sa facem! ". Dar ca alternativa este oare corect ca unul din doi siderurgisti sa fie pusi in fata taierilor de personal peste un an, doi, trei fara sa aiba habar in loc sa se pregateasca, sa caute solutii alternative etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Luni, 19 Decembrie 2011 22:38
  Calcule simple: productivitate 1200 t/cap de siderurgist la o productie de 1.9 mil tone rezulta 1583 salariati.
  sa spunem ca se va ajunge din nou la 4-4.5 mil tone =nr de salariati intre 3333-3750 salariati.
  Concluzia este simpla. Din combinat vor pleca in urmatorii 5 ani 4000 de oameni.
  la nivelul anului 2011 India are o productivitate de 241 t/cap de siderurgist, un record pentru tara :). Corus (acum parte a Tata Group avea in 2007 o productivitate de 914 t/angajat, Tyssen-Krupp 2010 productie 14.5 mil tone cu 5350 angajati :)
  Binenteles ca productivitatea creste daca exista si tehnologiile la nivelul anului 2011, nu cele din anii 60 ca in cazul combinatului. Modernizarile din ultimii 10 ani au adus senzori, automatizari insa procesul in sine este cel gandit acum mai bine de 50 de ani. Acum eu nu sunt director de productie in combinat dar as fi tare curioasa sa stiu care este limita inferioara a productivitatii pentru combinatul galatean, cifra reala in corespondenta directa cu tehnologia si volumul productiei nu cea "ceruta" de la centru
  0
  0
  Raportează
 • postat de zet
  Duminică, 18 Decembrie 2011 14:43
  X-men pastreaza benzina pt bmw-ul sh care o sa ti-l iei dupa 3 ani de munca pe branci si stat in ghetou prin Italia sau Spania. Intre timp mai asculta o manea si viseaza la cum o sa impresionezi pe altii cat de bine e afara cand o sa vii acasa sa-ti traiesti "luna de glorie" din fiecare an de mizerie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de x-man
  Duminică, 18 Decembrie 2011 12:47
  ptr zit scuze zet si giolia scuze giuliano traiti in vest cum traiesc eu in siberia.Aberatii ca ale voastre nicaieri. dati-va foc. va trim eu benzina lasati adresa. Ptr ME, bravos bine punctat.
  Ptr Cip07 daca esty tehnolog TACI. adik LOPATAR
  0
  0
  Raportează
 • postat de zet
  Duminică, 18 Decembrie 2011 11:28
  Domnule care traiti FOARTE BINE cu 300 euro in Belgia sunteti un exemplu de supravietuitor. Ma intreb cum castigati doar 300 eur aici unde din cate stiu ajutorul social este 700 eur! Din cate stiu eu o camera in caminul de studenti este 380 eur iar cele mai ieftine camere cu baie si bucatarie comuna sunt 250 eur, chiar sunteti un fenomen sa platiti si chirie si mancare cu 300 eur.
  Pe mine si concubina mea ne costa cam 100 eur/saptamana mancarea....in conditiile in care nu am mancat niciodata la restaurant si cumparam chestii relativ ieftine ...singurul lux care ni-l permitem este sa incercam sa mancam relativ sanatos sa evitam chestiile conservate dar in nici un caz sa cumparam produse BIO. Cam acelasi cos de cumparaturi in Romania ne costa maxim 150-200 ron/sapt. Exemple de preturi: 15 eur/kg carne de vita, 3 eur/kg struguri, 1.5 eur/litru lapte proaspat. Cred ca se pot numara pe degete produsele mai ieftine ca in Romania iar in general ce este ieftin sunt produse superprocesate si conservate....care din punctul meu de vedere ar trebui interzise sau cel putin supraimpozitate.
  Apoi servicii...transport...medici...documente(o pagina traducere legalizata 49-75eur)....si multe alte aspecte....
  Toti avem senzatia ca iarba este mai verde in vest, recunosc ca si intentia mea a fost sa ma stabilesc aici...dar dupa cateva luni abia asteptam sa expire proiectele in care suntem implicati si sa ne intoarcem acasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de giuliano
  Sâmbătă, 17 Decembrie 2011 22:28
  domnul zet are dreptate,eu lucrez afara si i-au lunar 16oo euro,nevasta-mea 700 euro,si de abia ne ajungem cu bani.a devenit foarte greu si afara de trait,dar asta e.(chiria ma costa 600 euro lunar),copilul la liceu si aici toate costa (doar de plombat un dinte te costa 700),asa ca nu mai visati la occident ca zboara ciini cu colaci in coda.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 17 Decembrie 2011 00:11
  domnule Zet nu mai faceti misto de oameni!
  cum poti spune despre imposibilitea de a trai cu o mie de euro cand eu tot in belgia traiesc cu 300 si inca foarte bine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zetinga
  Vineri, 16 Decembrie 2011 14:39
  ha, ha , mister Zet
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zet
  Vineri, 16 Decembrie 2011 13:27
  In vest se inchide cam toata industria grea. In Liege unde locuiesc temporar s-a ajuns la somaj de peste 30% dupa inchiderea fluxului la cald, si a cam a tot ceea ce inseamna industrie metalurgica si industrii conexe.
  Deci reducerea salarial decalajului implica somaj ....astazi concuram cu China,India, Brazilia....luati-va gandul de la viata din vest ca ceea ce traiau vesticii acum 10 ani pentru ei devine amintire, iar pentru noi va fi vis intotdeauna!
  Apoi luati in calcul ce preturi sunt in vest...nu mai gustati gogosile cu preturile mici....aici cu 1000 Eur traiesti poate chiar mai prost decat in Romania cu 1000 RON
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sindicalistul
  Vineri, 16 Decembrie 2011 11:22
  "Planul de reducerea decalajului salarial intre vest si est". Excelenta idee de lupta sindicala.Pot sa adere toti cei din est pentru a deveni o forta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Truc
  Vineri, 16 Decembrie 2011 11:09
  Mizati gresit. Stim trucul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gica Laminatoristul
  Vineri, 16 Decembrie 2011 10:59
  Nu a suflat o vorba despre salariile colegilor din vest.
  Vreau o declaratie publica a liderilor sindicali privind planul de reducerea decalajului salarial dintre cei din est si cei din vest. Nu am spus egalizare salariala, ci reducerea decalajului enorm. Vrem un plan.
  La o asa de mare intalnire la nivel european , ca sindicalisti, problema sindicala era salariul si pastrarea locurilor de munca.
  Ce au discutat despre salarii? Asta vrem sa stim. Altfel ati fost in excursie platita de patron.
  Despre capacitati de productie este treaba patronilor.

  Nu am auzit nici macar in treacat despre un plan in cinci ani pentru apropierea salariilor cu cei din vest. Nici macar nu s-a pus problema.Reamintesc ca suntem in Europa, platim totul la acelasi pret.
  Vreau o declaratie publica a liderilor sindicali privind reducerea decalajului salarial intre cei din est si cei din vest.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galateanul
  Vineri, 16 Decembrie 2011 10:34
  Sugestiv titlu, Ordin de la Luxenburg. Cu efect psihologic.

  Pe aceeasi nota as zice si eu "Ordin de la Galari", vrem salarii marite cu 50 %. Cum sa faci productie marita de de sase ori cu burta goala. Sunteti partenerii nostri de afaceri, nu stapanii nostri. Nu uitati asta.
  Vrem ca baltile noastre sa nu mai fie otravite. Vrem sa va acoperiti halda de zgura pentru ca prietenii din Movileni sa poata sa respire in propria curte fara masca pe figura.
  Si avem o lista lunga.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Me
  Vineri, 16 Decembrie 2011 10:21
  Extrem de dubioasa informatia provenita de la un sindicalist.?????? Suna a manipulare crasa.In fiecare an cand se negociaza salariile apar "ciudatenii" ca asta.Cititi Viata Libera din anii anteriori.
  Si acum sa intram in termeni economici. Orice companie are alocat un procent din cifra de afaceri pentru salarii. Este o regula economica universala.
  In combinat lucrau 24 000 de oameni.
  Astazi mai sunt 8000. Productivitatea a crescut de trei ori numai prin acest simplu artificiu. Efectul asupra salariilor este zero. Unde sunt banii? Cine castiga prea mult pentru ca noi castigam prea putin.
  Durerea este ca salariile au ramas de mizerie. Banii de la salarii au fost directionati, iar noi lucram cu cateva sute de euro.
  Ca specialist stiu ca sunt si metode tehnologice de marire a productivitatii muncii, investitii in tehnologii avansate, nu asta rudimentara cu reducerea numarului de salariati.
  O intrebare simpla. Acum cica suntem mai multi ca in vest. Daca suntem de doua ori mai multi, cerem jumatate din salariul celor din vest, si toata lumea va fi multumita. Ce ziceti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Me
  Vineri, 16 Decembrie 2011 10:19
  Extrem de dubioasa informatia provenita de la un sindicalist.?????? Suna a manipulare crasa.In fiecare an cand se negociaza salariile apar "ciudatenii" ca asta.Cititi Viata Libera din anii anteriori.
  Si acum sa intram in termeni economici. Orice companie are alocat un procent din cifra de afaceri pentru salarii. Este o regula economica universala.
  In combinat lucrau 24 000 de oameni.
  Astazi mai sunt 8000. Productivitatea a crescut de trei ori numai prin acest simplu artificiu. Efectul asupra salariilor este zero. Unde sunt banii? Cine castiga prea mult pentru ca noi castigam prea putin.
  Durerea este ca salariile au ramas de mizerie. Banii de la salarii au fost directionati, iar noi lucram cu cateva sute de euro.
  Ca specialist stiu ca sunt si metode tehnologice de marire a productivitatii muncii, investitii in tehnologii avansate, nu asta rudimentara cu reducerea numarului de salariati.
  O intrebare simpla. Acum cica suntem mai multi ca in vest. Daca suntem de doua ori mai multi, cerem jumatate din salariul celor din vest, si toata lumea va fi multumita. Ce ziceti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de cip07
  Vineri, 16 Decembrie 2011 09:51
  Referitor la modalitati de cresterea a productivitatii muncii ( de sase ori ???) trebuie sa se exprime managerul si nu sindicatul.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.