Liber la exporturi de carne de porc produsă la Galaţi

Liber la exporturi de carne de porc produsă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După o perioadă de absenţă de opt ani, România şi-a recâştigat dreptul de a exporta carne proaspătă, carne preparată, carne tocată şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe, o decizie în acest sens fiind aprobată, pe 6 decembrie, de către Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor al Uniunii Europene.

În judeţul Galaţi, conform datelor deţinute de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, există la ora actuală un efectiv de peste 25 de mii de porci în nouă ferme de profil.

Pentru a putea prezenta un raport la nivelul cerinţelor oficialilor de la Bruxelles, medicii veterinari gălăţeni au trebuit să facă în numai 20 de zile, în perioada 15 octombrie – 5 noiembrie, peste 3600 de analize de sânge, atât în ferme, cât şi în efectivele private din localităţile aflate în apropierea acestora. Pentru că, trebuie spus, în gospodăriile individuale din judeţ, sunt crescuţi alţi 75 de mii de porci.

Fără acest efort de dovedire a lipsei pestei porcine în rândul populaţiei porcine, România nu ar fi primit dreptul de a exporta carne de porc şi produse procesate din aceasta, nici intra-, nici extracomunitar.

Răstimpul foarte scurt de efectuare a analizelor a fost dictat atât de negocierile prelungite cu Uniunea Europeană, dar şi de necesitatea procedurală ca analizele să fie efectuate într-o anumită perioadă, pentru a avea un caracter apropiat de cel de simultaneitate. Măsura luată recent de Uniunea Europeană ar putea însă să nu prezinte un interes prea mare pentru producătorii români, atâta timp cât, potrivit Asociaţiei Române a Cărnii, preţul mediu în UE la carnea de porc este de 1,34 de euro/kg, iar produsele din aceasta se vând deseori la preţuri mai bune pe piaţa internă.

Citit 2097 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.