Mega-evaziune fiscală cu firme-fantomă!

Mega-evaziune fiscală cu firme-fantomă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu sediul fictiv într-un apartament din Micro 19, societatea Tradigrein a „ţepuit” statul cu peste 27 milioane de lei (6,3 milioane de euro)! * Firma gălăţeană a fost înregistrată de un… bucureştean şi apoi pasată unor bulgari * Tradigrein face parte dintr-un mecanism mult mai amplu de evaziune fiscală în care sunt implicate şi firme din Brăila, Constanţa şi Bucureşti * Reţeaua s-a specializat pe tranzacţii intracomunitare fictive cu cereale pe filiera România - Bulgaria * Cazul a intrat şi în atenţia procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţionalităţii de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) *

Lider incontestabil în topul datornicilor aflaţi în evidenţa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi este firma Tradigrein SRL, intrată în executare silită pentru datorii la bugetul de stat de nu mai puţin de 27,2 milioane de lei, adică aproximativ 6,3 milioane de euro! Am încercat să aflăm şi noi cum a reuşit o firmă gălăţeană să acumuleze o astfel de datorie, dar pe parcursul investigaţiei noastre am descoperit că, de fapt, Tradigrein SRL este doar o rotiţă într-un veritabil mecanism de evaziune fiscală cu ramificaţii inclusiv la nivel transnaţional!

Tranzacţii în forţă

Firma Tradigrein SRL a fost înfiinţată în aprilie 2008 de un anume Cristian Florin Vasiliu, din Bucureşti, iar sediul firmei a fost înregistrat pentru un an de zile într-un apartament de bloc de pe str. Costache Conachi, din Micro 19. Domeniul principal de activitate era comerţul cu cereale şi, chiar dacă era abia intrată pe piaţă, firma a reuşit în scurt timp să facă tranzacţii financiare în stil mare, cel puţin dacă este să ne luăm după unele dintre facturile care s-au mai păstrat din perioada respectivă. În ciuda acestei traiectorii aparent prospere, la mai puţin de un an de zile de la înfiinţarea firmei, Florin Cristian Vasiliu se retrage din afacere. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial nr.1102/2009, Partea a IV-a – „Publicaţii ale agenţilor economici”, Cristian Florin Vasiliu renunţă din februarie 2009 la calitatea de acţionar unic şi de administrator al firmei.

În locul său sunt cooptaţi cetăţenii bulgari Krasimer Tinkov şi Milen Alekseev Tsvetanov, în favoarea acestora fiind cesionate cu titlu gratuit şi toate părţile sociale. Pe numele lui Tsventanov a fost trecută 10 la sută din firmă, iar pe numele lui Krasimer 90 la sută din firmă, acesta din urmă devenind şi noul administrator al societăţii. Ca supliment, este extins şi domeniul de activitate al firmei în zona comerţului cu combustibili, dar şi cu produse chimice.

Evaziune fără frontiere

Sub tutela celor doi bulgari, firma gălăţeană îşi amplifică tranzacţiile cu valori foarte mari, chiar dacă, între timp, sediul firmei devine expirat. Şi mai interesant este că toate tranzacţiile se fac într-un cerc relativ închis, de şase, şapte firme mai ales din Bucureşti şi din Constanţa, plus alte firme către care se fac deconturi, aparent fără a exista o tranzacţie comercială anume. La două dintre firmele implicate este acţionar acelaşi Krasimer Tinkov, fiind vorba de Krasi Bob Star SRL, înregistrată la Brăila, şi Kristal Play SRL, înregistrată la Bucureşti, dar care activează la rândul lor ca „firme fantomă”.

Un element cheie în tot mecanismul este şi „capul de pod” realizat în Bulgaria, tot prin intermediul unor „firme fantomă”. Un loc central îl ocupă, se pare, firma Multigrain Ltd. înregistrată la Plovdiv, adică taman de unde este unul dintre actualii acţionari bulgari ai firmei gălăţene Tradigrein. Mai mult, firma bulgară Multigrain Ltd. figurează, teoretic, dacă ar fi să ne luăm după informaţiile vehiculate pe internet, drept parte a unui grup mai amplu, cu filiale în mai multe ţări, din Asia Centrală până în SUA şi Egipt. Pe de altă parte, grupul este evaziv în ceea ce priveşte modalităţile de contactare.

Pe site-ul grupului nu figurează nicio adresă, niciun număr de telefon, doar o căsuţă de dialog prin intermediul căreia s-ar putea, chipurile, trimite „comenzi”. Ca parte a acestui grup misterios figurează firma Multigrain Romania SRL Bucureşti însă ea nu există nici în evidenţele actuale ale Ministerului de Finanţe, nici în baza de date a Registrului Naţional al Comerţului, prin urmare avem de-a face tot cu o „firmă fantomă”. Dar semnificativ este că printre obiectele de activitate declarate ca având legătură cu Multigrain Romania SRL se numără comerţul cu cereale, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă.

De la firma Tradigrein SRL din Galaţi până la firmele din Constanţa şi Bucureşti, întregul mecanism se baza, se pare, pe declararea unor tranzacţii intracomunitare cu cereale în urma cărora se genera un TVA deductibil. În fapt, în toată morişca aceasta de firme, ipoteza cea mai plauzibilă  este aceea că scopul era  de „a închide” prin tranzacţii fictive contabilitatea unei/unor firme în sensul diminuării bazei de impozitare şi, implicit, a taxelor care ar trebui să fie plătite către stat, ceea ce, desigur, înseamnă evaziune fiscală. Un indiciu că avem de-a face cu tranzacţii intracomunitare fictive este şi acela că nici fiscul bulgar nu recunoaşte operaţiunile declarate, codurile de TVA indicate în documente fiind invalide.

Prinde orbul, scoate-i ochii…

Potrivit unor surse din cadrul DGFP Galaţi, toată tărăşenia în care era băgată Tradigrein SRL a fost descoperită în februarie 2011, deci după vreo doi ani de învârtit tranzacţii fictive, când atenţia a fost atrasă de faptul că firma nu şi-a mai depus bilanţurile contabile şi, deşi avea un sediu expirat, derula frecvent tranzacţii de ordinul milioanelor de lei. Din păcate, din momentul în care inspectorii fiscali au intrat pe fir, întreaga afacere pare a se fi evaporat ca prin minune. Teoretic s-a pus poprire pe conturile firmei, dar din momentul în care toată tărăşenia a fost pe cale de a fi dată în vileag s-au oprit şi operaţiunile care se făceau prin conturile respective. În fapt, „firmele fantomă” se folosesc tocmai pentru a nu lăsa prea multe „urme” în urmă…

Până în prezent, cu excepţia unor documente ce au fost descoperite în urma unor controale încrucişate, toţi cei aflaţi în spatele acestui mecanism de evaziune fiscală par a fi devenit „invizibili”. Cristian Florin Vasiliu face obiectului unui dosar penal pentru evaziune fiscală, însă până în prezent a fost de negăsit şi nu a dat nici măcar odată ochii cu reprezentanţii autorităţilor.

„Gurile rele” spun că nici nu va fi găsit prea curând şi, după toată povestea, nu este exclus să fie chiar fugit din ţară. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii bulgari, reprezentanţii DGFP Galaţi ne-au confirmat că s-au făcut demersuri prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pe lângă autorităţile bulgare pentru identificarea acţionarilor la firma Tradigrein, tragerea lor la răspundere şi luarea unor măsurii asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului. Desigur, rămâne de văzut dacă vor putea fi luate astfel de „măsuri asiguratorii” sau şi în Bulgaria nu vor fi găsite decât conturi goale şi sedii de firmă la cutia poştală. Nu în ultimul rând, pentru a-i identifica pe toţi membrii acestei reţele de evaziune fiscală prin intermediul comerţului cu cereale, cazul a intrat în atenţia Direcţiei de Investigare a Infracţionalităţii de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ancheta fiind în curs de desfăşurare. La rândul nostru, vom continua investigaţia în încercarea de a afla cine se mai află în spatele acestui carusel al evaziunii.

Citit 11437 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.