Hrană mai ieftină şi agricultură mai profitabilă - Fermierii moldoveni mizează pe unitate

Hrană mai ieftină şi agricultură mai profitabilă - Fermierii moldoveni mizează pe unitate
Ion Mocanu, preşedintele CCI Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În pofida tuturor neajunsurilor, criza economică e şi un impuls pentru iniţiative ce poate nu şi-ar fi găsit ecou în condiţii economice normale.

Pornind de la principiul „graniţe comune, soluţii comune”, fermierii din Republica Moldova, reuniţi în asociaţia e profil AGROinform, au demarat un proiect de conlucrare cu producători agricoli din Ucraina şi România. Proiectul „Facilitarea comerţului cu produse agro-alimentare în bazinul Mării Negre” îşi propune o mai bună orientare a producătorilor mici şi mijlocii din cele trei ţări, furnizându-le informaţii legislative şi de piaţă, sprijin în promovarea produselor şi eliminarea intermediarilor, dar şi consultanţă tehnică de specialitate pentru o profitabilitate crescută.

Având ca parteneri Fondul Regional de susţinere a antreprenorilor din Ucraina şi Fundaţia pentru Promovarea Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Galaţi, cei 4.200 de fermieri mici şi mijlocii reuniţi în AGROinform dispun de 232 de mii ha de teren (14,4 la sută din totalul suprafeţelor cultivate în republica de peste Prut), depozite agricole pentru 240 de mii de tone de produse, frigidere pentru 17 mii de tone de fructe şi struguri, 45 de puncte de colectare a laptelui, 19 uscătorii de fructe şi 75 de unităţi de procesare. Mai mult, prin portalul www.agravista.md monitorizează preţurile a 5 pieţe de profil interne şi 4 externe, fac studii de piaţă şi îşi ofertează produsele.

Gălăţenii, prin FPIMM, fundaţie în care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură  gălăţeană este unul dintre principalii actori, vor contribui atât prin infrastructura informatică, ce va fi asigurată de una dintre firmele din parcul de soft, dar şi oferind cursuri de legislaţie europeană şi facilitând  familiarizarea producătorilor din Moldova şi Ucraina cu variante simplificate ale softurilor utilizate în agricultura şi comerţul intracomunitare.

Ion Mocanu, preşedintele CCIA Galaţi, ne-a spus că „deşi moldovenii au mari carenţe în sistemele de gestiune, cu o evidenţă precară a ceea ce se produce şi stochează, organizarea lor e mult superioară. Numai în preajma Cahulului sunt trei antrepozite de produse agricole”.

Recent, după cum susţine preşedintele CCIA Galaţi, contracte de câteva zeci de tone de lapte lunar, cu Bulgaria sau Israelul, au fost ratate de producătorii gălăţeni din cauza lipsei unui sistem centralizat de colectare.

Cei 170.000 de euro de care dispune, în cadrul proiectului, partea română vor fi folosite pentru cursurile de informare pe probleme de legislaţie europeană, consultanţă agricolă pentru îmbunătăţirea culturilor la standarde europene şi implementarea de programe informatice în domeniul gestiunii produselor agricole. Pe de altă parte, se speră că întâlnirile organizate în comun cu producătorii ucrainieni, moldoveni şi români vor aduce şi mobilizarea celor din urmă în sensul unei organizări comune pentru colectarea şi marketingul produselor.

Citit 2050 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.