Taxă de „evadare” din viaţă

Taxă de „evadare” din viaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform unei sesizări venite la redacţie, Electrica S.A., prin agenţia sa de furnizare, încasează bani şi de la cei ce nu mai sunt.

E un fel de-a spune pentru că, evident, cei care plătesc sunt vii doar că au nenorocul de a succeda o persoană decedată. Dacă un titular de contract are nenorocul de a trece în lumea celor drepţi, cei interesaţi să mai funcţioneze becurile în casa decedatului trebuie să lase o garanţie la casieria furnizorului de energie electrică până când se dezbate succesiunea şi se stabileşte proprietarul clădirii punctului de consum.

Văduvei lui T.E. Gheorghe, Electrica i-a încasat o garanţie de 100 de lei, sumă substanţială dacă te gândeşti la cât e o pensie „simţită” în România. Atâta doar că pe… numele decedatului, cum se poate vedea şi în facsimil. Şi în numele unei hotărâri de guvern, 1007/2004 pe numele ei, după cum susţine Ioan Fânaru, directorul agenţiei gălăţene a Electrica Furnizare S.A.

Am studiat şi noi hotărârea şi n-am găsit vreo prevedere referitoare la o garanţie, cu atât mai puţin la cuantumul acesteia. Ba dimpotrivă, din articolul 65 am aflat că  „succesorii legali ai unor titulari de contracte de furnizare pot continua derularea acestor contracte, cu obligaţia modificării numelui titularului în termen de şase luni de la obţinerea titlului legal succesoral”.

Soţia defunctului e negreşit unul dintre succesorii legali, iar măsura în care se va bucura de agoniseala soţului decedat, dar va contribui şi la acoperirea datoriilor acestuia se va stabili după dezbaterea succesorală. Prin urmare, Electrica n-ar avea de ce să-i ţină gaj vreun ban mai ales că, o ştim cu toţii, nu trec două luni de la scadenţa unei facturi de energie electrică neplătite şi se trage heblul…

Am întrebat şi la ceilalţi furnizori, de apă, energie termică, gaze, televiziune şi comunicaţii, dar niciunul nu s-a arătat interesat de vreo sumă care să-i fie lăsată garanţie în cazul decesului titularului de contract. Ne-au asigurat că totul va decurge la fel ca şi cum acesta ar fi în viaţă, până la preschimbarea de nume după dezbaterea succesiunii, pe principiul că „dacă nu se achită factura, noi oricum sistăm furnizarea, indiferent de titular”.

Şi totuşi, există o soluţie şi în cazul furnizorului de electricitate, aşa cum ne-au destăinuit surse chiar din interiorul agenţiei sale de furnizare: „totul e să nu se afle că a decedat titularul de contract. Iar singurii de la care am putea afla sunt cititorii de contor…”

Aşadar, fiind consumatori captivi, prin definiţia legii, trebuie să avem grijă cum „evadăm” din viaţă. Vorba cântecului lui Doru Stănculescu, „…n-a şti nimeni că m-am dus…” că s-ar putea să ceară o garanţie…

Citit 4978 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.