Curtea de Conturi a descoperit nereguli contabile la fosta Regională de Infrastructură de la Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Curtea de Conturi a descoperit nereguli contabile la fosta Regională de Infrastructură de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fosta Regională Galaţi a companiei CFR SA, care gestionează infrastructura feroviară, nu a înregistrat valoarea bunurilor pe care le-a executat de la datornicii săi, relevă un raport de control al Curţii de Conturi, citat de Mediafax. Astfel, potrivit documentului, la Galaţi nu a fost stabilită şi nici înregistrată valoarea mijloacelor fixe predate ca urmare a transferului de proprietate prin vânzarea la licitaţie în dosare de executare silită.

Nereguli au fost descoperite şi la alte cinci regionale, respectiv Braşov, Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, dar şi la unitatea centrală. Abaterile contabile descoperite la Galaţi şi în celelalte unităţi nominalizate însumează 151,58 de milioane de lei, iar erorile - 60,25 de milioane lei lei, informează Curtea de Conturi.

Instituţia a evaluat, de asemenea, sistemele de management şi control intern (inclusiv audit intern) şi a arătat că la unitatea centrală a CFR SA nu s-a realizat evaluarea activităţii persoanelor cu atribuţii de control financiar preventiv, managementul nu a elaborat şi nu a implementat codul de conduită, iar metodologia pentru implementarea controlului intern nu prevede atribuţii de monitorizare, coordonare şi îndrumare. În mod similar, la cele şase regionale controlate, din evaluarea sistemelor de management a reieşit că organizarea şi funcţionarea sistemului de control intern s-a realizat în mod deficitar.

Concluziile raportului Curţii de Conturi arată că CFR SA nu gestionează bunurile din domeniul public şi privat al statului pe baza principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii, situaţiile financiare nu oferă o imagine fidelă a performanţei financiare, iar modul de administrare a patrimoniului nu este în concordanţă cu scopul. Instituţia îi recomandă companiei să analizeze modul de respectare a clauzelor contractuale prevăzute în contractele derulate în perioada 2009-2010, să corecteze evidenţa contabilă, să elaboreze şi implementarea codului de conduită aferent controlului intern şi să analizeze toate litigiile care se află pe rolul instanţelor de judecată.

Curtea de Conturi a constatat nereguli şi la Electrificare CFR. Acolo, acestea însumează 114,02 milioane de lei şi constau, printre altele, în depăşirea, în unele situaţii, a nivelului cheltuielilor stabilite în bugetele anuale de venituri şi cheltuieli aprobate pe anii 2008 şi 2009 sau utilizarea în mod ineficient a fondurilor, relevă raportul instituţiei, citat de Mediafax.

Citit 2175 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.