Prăbuşirea leului ne înghite salariul

Prăbuşirea leului ne înghite salariul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele mai grave efecte le are scumpirea alimentelor: preparatele din carne - plus 12-20 la sută, zahăr - plus 18-25 la sută, legumele şi fructele -  plus 9-15 la sută * Fiecare familie de români pierde 295 de lei numai pe sectorul alimente * Cu scumpirile din diferenţa de curs la petrol, gaze, medicamente şi alimente, fiecare român pierde anul acesta echivalentul unui salariu lunar!

Prăbuşirea leului românesc în raport cu euro şi dolar (în ultimele 60 de zile leul a pierdut aproape 20 la sută din valoare) va avea efecte extrem de grave asupra puterii de cumpărare a populaţiei, care trebuie să se confrunte cu o scumpire a majorităţii produselor, dar mai cu seamă a alimentelor şi carburanţilor. Afirmaţia de mai înainte nu este o simplă presupunere, ci are la bază date concrete, cărora le vom face „prezenţa” în cele ce urmează.

Preparatele din carne - direct afectate

Cea mai mare parte a cărnii folosite de fabricile de preparate de la noi provine din import. Potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii, în 2008 am importat 69 la sută din carnea pentru preparate şi 90 la sută din condimentele şi adjuvanţii aferenţi producţiei de profil.

Această realitate este confirmată şi de conducerea celei mai mari firme de preparate din carne din judeţul Galaţi (Top Fish Food - Albo). „Noi importăm 90 la sută din materia primă, decizia aceasta fiind bazată pe considerente de natură economică. Însă scumpirea euro ne dă mari bătăi de cap”, spune Nicu Dumitru, managerul firmei amintite.

„În noiembrie 2008 aduceam carcasa de porc cu 1,30 euro pe kilogram, adică echivalentul a 4,68 lei, iar acum, chiar dacă furnizorii noştri nu au scumpit carnea, materia primă ne costă echivalentul a 5,60 lei. Este o creştere substanţială, doar din diferenţa de curs valutar”, adaugă acesta.

Managerul ALBO ne-a mai spus că firma a făcut eforturi mari pentru a ţine pe loc preţul produselor la scumpirile resurselor energetice, dar că de data asta scumpirea nu mai poate fi evitată. Este de remarcat că previziunile managerului ALBO (12-15 la sută) sunt optimiste faţă de cele ale Patronatului industriei de profil, care a avansat scumpiri de peste 20 de procente.

Zahărul se va scumpi şi el

Criză este şi în ceea ce priveşte zahărul. Potrivit cifrelor oficiale, în ţară intră anual, pe euro şi dolari, circa 330.000 de tone de zahăr brut. Această cantitate, prelucrată în fabricile autohtone, acoperă 85,5 la sută din consumul intern. Doar 3,2 la sută din zahărul vândut românilor este din producţia internă de sfeclă, iar restul de 11,3 la sută din consum este acoperit din importul de zahăr rafinat. Care şi el este scumpit drastic de deprecierea leului.

Scumpirea zahărului va duce şi la scumpirea dulciurilor. Această din urmă industrie este afectată şi din cauza unei alte materii prime de bază: cacao. Care vine, sută la sută, din import şi este plătită cu un dolar cu 20 la sută mai scump decât era în noiembrie 2008.

Interesantă pentru gălăţeni este şi informaţia că fabrica de zahăr de la Lieşti s-ar putea închide în 2009, deoarece proprietarul Lemarco intenţionează să-şi mute producţia la o fabrică din partea de sud a ţării. Deci şi cheltuielile de transport vor scumpi zahărul gălăţenilor. Că una e să aduci zahărul de la Lieşti, adică de la 35 de kilometri, şi alta e să-l aduci de la 200 de kilometri!

Fructe, legume, flori, medicamente, petrol etc...

Legumele şi fructele sunt o altă categorie lovită de scumpire. Anual, se importă 52 la sută din ce se consumă, dar în perioada de iarnă importul ajunge la 75 la sută din consum. Evident, diferenţa de curs valutar va da o scumpire medie de 9-10 la sută, dar pe anumite tipuri de legume şi fructe preţul va ajunge şi cu 30 la sută mai sus decât era în noiembrie.

Va exista un impact serios la: flori (40 la sută din consum este de import), medicamente (35 la sută este import), petrol (38 la sută este din afară), gaze (15-18 la sută), îmbrăcăminte (70 la sută din acest produs vine din alte ţări) şi multe altele.

Deocamdată, la capitolul alimente, se pare că prăbuşirea leului va avea un impact redus asupra preţului uleiului de floarea-soarelui, pâinii, brânzeturilor, berii şi răcoritoarelor, la care ponderea importului în vânzările totale este destul de mică (sub 10 la sută). Însă nici aici nu putem fi siguri căci, odată pornit tăvălugul preţurilor...

Doar la mâncare, pierdere de 295 de lei de familie

În 2008, importul alimentar al României a fost de 2,7 miliarde euro, ceea ce înseamnă circa 9,72 miliarde de lei noi la cursul de 3,6 lei pe un euro (cât era în toamnă). La cursul din 22 ianuarie (4,31 lei), suma se ridică la 11,64 de miliarde de lei, adică românii vor scoate din buzunare mai mult cu 1,92 miliarde de lei noi, pentru aceeaşi cantitate de alimente. Raportat pe cap de familie, avem un efort financiar suplimentar mediu anual de circa 295,4 lei noi (2,95 milioane de lei vechi).

Cu atât plăteşte în plus pe alimente, anul acesta, fiecare familie de români (evident, este vorba despre o medie), din cauza deprecierii leului! Şi calculele sunt pentru cifrele din luna ianuarie. Ce ne aşteaptă până la finalul anului s-ar putea să ne oblige să facem la alte… socoteli.

Dacă adăugăm la cele de mai sus şi costurile suplimentare ca urmare a scumpirii (tot din motive de curs valutar) a petrolului, gazelor, medicamentelor, electrocasnicelor, hainelor etc ajungem la concluzia că românii ajung, în 2009, să piardă cam un salariu lunar doar pentru că leul a luat-o razna!

Explicaţie foto: În una din cele 12 luni ale anului, coşul va rămâne gol pentru că deprecierea leului ne-a redus drastic puterea de cumpărare

Citit 2314 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.