Combinatul a respins revendicările federaţiei lui Gheorghe Tiber
Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul a respins revendicările federaţiei lui Gheorghe Tiber
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În răspunsul negativ formulat de ArcelorMittal Galaţi la revendicările salariale ale Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu, singura care nu a semnat contractul colectiv de muncă al combinatului pe 2012, patronatul vorbeşte despre situaţia economică dificilă şi îndeamnă organizaţia să semneze noul contract, aducând în discuţie presupusa ei lipsă de reprezentativitate în sectorul metalurgic.

„Efectele crizei s-au făcut resimţite în mod acut şi în anul 2011, iar previziunile pentru anul 2012 nu sunt încurajatoare. Faţă de aceste aspecte, considerăm că este în interesul tuturor angajaţilor încheierea CCM al ArcelorMittal Galaţi pentru anul 2012, CCM care asigură atât păstrarea protecţiei sociale şi a drepturilor salariale şi non-salariale din anul 2011, cât şi un pachet salarial pentru 2012 în condiţiile negociate”, se arată în adresa semnată de directorul de Resurse Umane din combinat, Mihaela Crăciun, care a condus comisia patronală care a purtat negoceri cu organizaţiile sindicale între 17 noiembrie 2011 şi 19 ianuarie 2012.

Amintim că, prin contractul semnat la finalul acestei perioade cu federaţiile Solidaritatea Metal şi FSS Metarom şi cu reprezentanţii salariaţilor susţinuţi de FSS Metarom, patronatul s-a angajat să le acorde celor peste 8.200 de siderurgişti gălăţeni un bonus necondiţionat de 2 la sută din venitul anual în aprilie, şi, în funcţie de rezultatul financiar de la final de an, un bonus de 2,5 la sută plus o primă de 200 de lei de Crăciun în decembrie.

Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a refuzat această ofertă, cerând cu insistenţă creşteri ale salariilor de bază. Însă, din debutul crizei economice, în a doua jumătate a lui 2008, compania nu a acordat asemenea creşteri fixe decât în 2011, pe fondul reducerii pierderilor anuale, preferând în rest varianta bonusurilor. De altfel, în adresa remisă ieri, administraţia ArcelorMittal Galaţi îi aminteşte toate aceste lucruri federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu. „În acest context intern şi internaţional, care a condus la rezultatele financiare negative înregistrate de societatea noastră în ultimii trei ani (...), toate eforturile noastre s-au concentrat pe acţiuni care au avut drept scop diminuarea pierderilor, reducerea costurilor, găsirea de soluţii pentru creşterea competitivităţii produselor şi păstrarea clienţilor, cât şi pentru asigurarea protecţiei salariaţilor şi a locurilor de muncă”, se arată în documentul semnat de Mihaela Crăciun.

În încheiere, oficialul îndeamnă federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu să nu declaşeze conflictul de muncă în combinat, ci să acţioneze „ca un factor de echilibru social” şi să semneze contractul colectiv de muncă în forma acceptată deja de ceilalţi lideri sindicali. Mai ales că, susţine reprezentantul patronatului, organizaţia nu are reprezentativitate în sectorul metalurgic şi, deci, nu poate iniţia un conflict de muncă.

Gheorghe Tiber, liderul federaţiei Solidaritatea Virgil Săhlenu, a respins această din urmă afirmaţie, dar a evitat să spună clar când va declanşa conflictul de muncă în combinat, după ce revendicările salariale i-au fost repinse de patronat. Decizia o va lua abia după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) se va pronunţa asupra legalităţii contractului semnat de toţi ceilalţi parteneri sociali. „Dacă ITM va înregistra noul contract colectiv de muncă, vom declanşa imediat conflictul de muncă. Dacă ITM nu va înregistra contractul şi îl va trimite la renegociere, nu vom declanşa conflictul”, a spus, miercuri, Tiber.

ITM a amânat decizia pentru joi

Inspectorii de muncă urmau să se pronunţe miercuri asupra legalităţii contractului colectiv de muncă semnat de o parte dintre partenerii sociali de la ArcelorMittal Galaţi, dar au amânat decizia. „I-am mai cerut patronatului nişte documente în completare. Probabil că la sfârşitul zilei de mâine (joi, n.r.) vom avea un răspuns”, a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea. Dacă instituţia constată că negocierea noului contract colectiv de muncă al combinatului siderurgic s-a făcut cu respectarea legislaţiei, înregistrează documentul, ca o consimţire legală a înţelegerii părţilor.

Citit 2565 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2012 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.