Asigurare pe banii statului, pentru podgoreni

Asigurare pe banii statului, pentru podgoreni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţină lume ştie, dar în aceste zile este în plină derulare o campanie de subvenţionare de la stat a asigurării plantaţiilor viticole. Statul suportă între 50 şi 80 la sută din costul asigurării, iar de program poate beneficia orice proprietar sau persoană care are în exploatare o plantaţie de struguri nobili pentru vin.

Condiţiile de bază

Cele mai importante condiţii care trebuie îndeplinite de solicitant sunt: deţinerea în exploatare a minimum 10 ari de vie nobilă pentru struguri de vin, înscrierea suprafeţei în Registrul plantaţiilor viticole (de la Primărie) şi încheierea unei poliţe de asigurare în care să se identifice clar plantaţia asigurată.

Mare atenţie! Nu pierdeţi timpul să cereţi subvenţie pentru asigurare dacă aveţi vii hibride sau pentru struguri de masă. Aceste categorii nu primesc bani.

Câţi bani dă statul

Subvenţia de stat acoperă două tipuri de asigurări:

1) 80 la sută din costurile de asigurare pentru pierderi din fenomene climatice precum: îngheţul, grindina, poleiul, ploaia şi seceta. Condiţia de bază pentru plata despăgubirilor este ca minimum 30 de la sută din recoltă (calculată pe media ultimilor trei ani) să fie distrusă.

2) 50 la sută  din costurile de asigurare pentru daune produse de alte fenomene climatice decât cele menţionate sau produse de către animale, boli vegetale sau infestări cu dăunători.

Cum se obţine subvenţia

Cererea de plată (formular tipizat) se depune de către fiecare proprietar la Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA). Sediul acestei instituţii este, la Galaţi, pe strada Mihai Bravu, colţ cu Calea Prutului (fostul sediu al Hidrotehnica). Mai simplu de înţeles, cu circa 100 de metri înainte de viaductul de la Gara CFR Galaţi.

Solicitanţii trebuie să depună următoarele documente anexate la cererea de plată:

- copie după cartea de identitate (să aveţi şi documentul în original la dumneavoastră) - în cazul persoanelor fizice;

- copie după certificatul de înmatriculare şi certificatul de înregistrare fiscală - în cazul persoanelor juridice;

- titlul de proprietate în copie şi original (după caz: contract de cumpărare, act de donaţie, contract de asociere, contract de arendă etc);

- fişa informatizată de la registrul plantaţiilor viticole (se obţine de la Direcţia Agricolă - strada Domnească, colţ cu strada Basarabiei);

- poliţa de asigurare în original şi copie.

Ultima zi în care poate fi depusă cererea este foarte aproape: sâmbătă, 31 decembrie 2009. Adică peste doar trei zile.

Explicaţie foto: Asigurarea este calea de a avea panerul plin chiar şi atunci când e gol

Citit 1453 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.