Cod roşu pentru proiectele POS-DRU

Cod roşu pentru proiectele POS-DRU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiecte gălăţene în valoare de milioane de euro, în suspans după ce Comisia Europeană a întrerupt plăţile pe POS-DRU * Autorităţile promit continuarea rambursărilor de la bugetul de stat * Beneficiarii proiectelor, puşi să dea „cu subsemnatul” la Ministerul Muncii * De mărţişor, măsuri anti-fraudă cu monitorizare europeană *


 

Beneficiarii gălăţeni ai proiectelor pe POS „Dezvoltarea Resurselor Umane”, fie că vorbim de reconversia profesională a şomerilor, pregătirea forţei de muncă din întreprinderi sau proiecte din domeniul învăţământului superior vor avea parte de cel puţin o lună de zile de suspans după ce Comisia Europeană a transmis României scrisoarea oficială de întrerupere a plăţilor pe POS-DRU. „Bomba” privind întreruperea plăţilor a fost aruncată încă de la sfârşitul săptămânii trecute, prin declaraţiile comisarului Dacian Cioloş şi „decapitarea” conducerii Autorităţii de Management POS-DRU din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, dar lovitura efectivă a venit în cursul serii de luni, la Ministerul Afacerilor Europene, cu poşta de Bruxelles…

Oficialii guvernamentali au încercat să îndulcească pastila pentru beneficiarii proiecte acreditând ideea că socotelile încurcate dintre Autoritatea de Management POS-DRU şi Comisia Europeană nu vor afecta plăţile naţionale, la nivelul proiectelor. "Beneficiarii nu vor fi afectaţi pentru că li se vor face în continuare acele plăţi interne. Singurul proces întrerupt este cel de transmitere de cereri de rambursare de la autorităţile române, mai precis de la Autoritatea de Certificare a Plăţilor, către Comisia Europeană. Neputând fi transmise aceste cereri de rambursare, nu pot fi aprobate sumele şi rata de absorbţie nu va creşte pe perioada cât va funcţiona această întrerupere de plăţi", a declarat chiar ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Acesta a dat asigurări că procedura întreruperii plăţilor este una „mai puţin dură” decât cea a suspendării plăţilor, aceasta din urmă aplicabilă pe cel puţin şase luni. Potrivit oficialilor guvernamentali „accidentul” de la POS-DRU ar putea fi remediat „în câteva săptămâni”. Dar cum autorităţile române sunt adesea imprevizibile, iar bugetul de stat scârţâie din toate poziţiile, beneficiarii proiectelor au motive de îngrijorare mai ales că rambursările pentru proiectele din oraşe precum Galaţiul poate ajunge la ordinul zecilor de milioane de euro.

Rambursări pe promisiune

Unii dintre coordonatorii proiectelor au început deja să se intereseze care le va fi soarta în viitor. Cel puţin deocamdată mesajele sunt unele liniştitoare. „Am vorbit la Autoritatea de Management şi mi s-au dat asigurări că tranşele de rambursare se vor face la timp, de la bugetul de stat”, ne-a declarat prof.dr.ing.Lucian Georgescu, coordonator al proiectelor „Eficient” şi „Top Academic” ale Universităţii „Dunărea de Jos”, proiecte în valoare totală de aproximativ şase milioane de euro, unele dintre cele mai mari şi mai importante din Galaţi.

„Noi avem chiar la sfârşitul lunii martie o rambursare de aproximativ 3,5 milioane de lei şi, desigur, este foarte important pentru noi să primim aceşti bani. Dacă nu se onorează promisiunea şi se transferă efectele greşelilor asupra beneficiarilor, atunci vom avea, într-adevăr, o problemă. De exemplu, prin programele noastre avem 120 de burse doctorale, iar în jur de 40-50 de doctoranzi sunt în prezent în străinătate şi nu putem să-i lăsăm acolo fără surse de finanţare. Aceste burse au un rol important în menţinerea specialiştilor în România. De asemenea, mai trebuie spus că  avem obligaţia unei planificări foarte riguroase pentru că aceste programe, pentru că, până la rambursare, sunt susţinute din fondurile universităţii, iar resursele nu sunt nelimitate”, a precizat prof.ing.dr.Lucian Georgescu.

Acesta a mai arătat că un eventual blocaj al plăţilor pe POS-DRU ar genera o reacţie în lanţ de proporţii:  „POS-DRU este… cel mai mare angajator din România. Într-un fel s-au altul în jur de 700.000 de persoane sunt angrenate în proiectele POS-DRU şi un eşec al acestuia s-ar repercuta la plata unor salarii sau chiar la taxele şi impozitele colectate de stat… Dar eu rămân optimist şi sper că lucrurile se vor rezolva. De altfel, din câte am înţeles, procedura de întrerupere a fost iniţiată de partea română (Autoritatea Română de Audit – n.r.) şi că, teoretic, până cel târziu în luna mai toate aspectele sesizate de CE vor fi reglementate.”

Proiecte la bani mărunţi

Între 29 februarie şi 2 martie, o delegaţie CE va analiza situaţia pe POS-DRU, iar rezultatele analizei vor fi transmise la Bruxelles, iar Guvernul speră ca situaţia să fie remediată până la sfârşitul lunii martie. În Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POS-DRU.

Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în subordinea căruia se află Autoritatea de Mangement a POS-DRU a început să implementeze primele măsuri de reglementare a situaţiei. Prima dintre ele este aceea că toţi beneficiarii care au depus proiecte pe POS „Dezvoltarea Resurselor Umane” trebuie să declare pe propria răspundere că nu au oferit şi nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite, niciunui funcţionar public din cadrul Autorităţii de Management a POS-DRU sau din cadrul Organismelor Intermediare Regionale în vederea depunerii aplicaţiilor de proiecte şi pentru procesarea cererilor de rambursare.

De asemenea, tot ca măsuri anti-fraudă, MMFPS anunţă va introduce pe site-ul instituţiei domeniul "Registrul unic al cererilor de rambursare şi al cererilor de prefinanţare", pentru procesarea cererilor de rambursare şi plăţile către beneficiari, în termen de 45 de zile calendaristice. Pe lângă aceste măsuri de ordin tehnic vor fi revăzute procedurile de monitorizare a proiectelor şi introducerea unor proceduri mai simple şi mai transparente pentru beneficiari.

Citit 3171 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2012 22:59

4 comentarii

  • postat de justitiarul
    Sâmbătă, 25 Februarie 2012 14:03
    Imi vine sa rad .S-a trezit si UE acum dupa ce unii s-au plimbat si si-au cumparat apartamente si masini pe bani grei sa sisteze fondurile.Ei au ajuns la fundul sacului si acum se dau surprinsi.cu banii cheltuiti pana acum mai bine sa faceau fabrici si firme care sa ofere locuri de munca. GOLANIA INCEPE DE LA UNIUNEA EUROPEANA.VORBA ROMANULUI -,,PESTELE DE LA CAP SE_MPUTE"
    0
    0
    Raportează
  • postat de IANCU JIANUL
    Joi, 23 Februarie 2012 13:21
    Schema este simpla: Institutiile sau Fundatiile care fac altfel de cursuri de reformare si calificare in munca,
    iau listele de la AFOFM cu someri in neplata, apoi se stabilesc care sunt chemati la cursuri de formare.
    Iau parte la un curs de instruire general ptr angajare si apoi cursul in sine.
    La sfarsitul povestii (2-14zile) primesc bani cash cu semnatura si chitanta sau virament bancar diferite sume
    de bani (200-2500)RON. In realitatea cursurile NU FAC 2 BANI sunt doar o forma mascata de a dovedi schematic
    c-au fost intruiti in ceva, ei primesc 5-50.000E\somer recalificat... noi lumam PRAFUL si eu TOBA.
    CACARPHATIAN UDRENIAN BOMBAN.

    SI LE MERGE BINE C'ASA E-N TENIS!
    0
    0
    Raportează
  • postat de Ina
    Joi, 23 Februarie 2012 11:42
    1. Vreau sa stiu care directori au gresit. Nominal
    2. Vreau sa stiu cati din ei sunt dati afara pentru management defectuos, si nu transferati la alta unitate.
    3. Daca au furat, cati sunt anchetati

    Afundam Romania in datorii ca sa le platesca si copii nostri si nu strangem de gat pe cei care fura, sunt incompetenti si ne vorbesc despre reforma statului. Mai facem un canal cu cati iau banii de pomana.

    Cum sa accept senin ca 3,5 miliarde de euro sunt blocate? Afaraaaaa cu toti. Indiferent cine i-a pus acolo. Vrem profesionisti.

    Vreau sa apuc si eu ziua cand politicul sa nu mai numeasca directori. Niciodata. Pentru ca cei numiti de partide nu au teama de nimic si nu pot face performanta.

    Vrem profesionisti. Tara se scufunda zilnic si pe la nas ni se flutura ideea unui stat reformat. Si comunstii vindeau iluzii, ce bine vom trai in comunism. Suntem ultimii pentru ca suntem condusi de politruci iar profesionistii sunt obligati sa emigreze ca sa nu fie condusi de niste tolomaci.

    DNA si alte institutii sa intre pe fir si sa ii condamne pentru subminarea economiei nationale. Cum sa nu intre un euro in ianuarie acordat gratis de la UE pt ca nush ce pitipoanca nu a venit din caraibe. Strigator la cer. Si ne uitam ca la un spectacol trist.
    0
    0
    Raportează
  • postat de nicolaie
    Miercuri, 22 Februarie 2012 21:57
    Nu pot sa cred,ca si in acest caz de suspendare a platilor,nu iese fum fara foc.Se incearca o cosmetizare a problemei de catre autoritatile romane,prinse iarasi cu mata-n sac si nu se spune adevarul crud,la borcanul cu mire si-au bagat degetele toti care au vrut si au facut parte din gasca.In goana de a pune mana pe bani europeni,se fac fel de fel de proiecte,se aproba si supervizeaza in circuit inchis.Te doare mintea de fel de fel de explicatii si argumentari,pentru ca in final sa te trezesti ca o multime de fonduri de la buget,s-au volatilizat in vant.Se incearca deja sa se arunce vina pe Autoritatea Romana de Audit,ca apus in pericol cca 700000 de persoane angrenate in sistem si culmea nu va mai beneficia statul de taxe si impozitele aferente.Nimic mai fals.Iata ca s-a gasit un grup de oameni,dintr-o institutie,care a zis stop.Stop cu smecheriile.Foarte bine.Problema e grava,ca,loveste in multa lume politica de toate culorile,infiltrata in sistem.Bine le face.Din pacate,datorita excrocilor,sufera si oameni nevinovati si mai dam o dovada clara de tara corupta.Asta e.Ma astept sa mai apara si alte situatii de acest gen,pe viitor.Prea usor ne lasam pacaliti.Ne meritam soarta.Asta vrem asta avem.
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.