Cod roşu pentru proiectele POS-DRU

Cod roşu pentru proiectele POS-DRU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiecte gălăţene în valoare de milioane de euro, în suspans după ce Comisia Europeană a întrerupt plăţile pe POS-DRU * Autorităţile promit continuarea rambursărilor de la bugetul de stat * Beneficiarii proiectelor, puşi să dea „cu subsemnatul” la Ministerul Muncii * De mărţişor, măsuri anti-fraudă cu monitorizare europeană *


 

Beneficiarii gălăţeni ai proiectelor pe POS „Dezvoltarea Resurselor Umane”, fie că vorbim de reconversia profesională a şomerilor, pregătirea forţei de muncă din întreprinderi sau proiecte din domeniul învăţământului superior vor avea parte de cel puţin o lună de zile de suspans după ce Comisia Europeană a transmis României scrisoarea oficială de întrerupere a plăţilor pe POS-DRU. „Bomba” privind întreruperea plăţilor a fost aruncată încă de la sfârşitul săptămânii trecute, prin declaraţiile comisarului Dacian Cioloş şi „decapitarea” conducerii Autorităţii de Management POS-DRU din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, dar lovitura efectivă a venit în cursul serii de luni, la Ministerul Afacerilor Europene, cu poşta de Bruxelles…

Oficialii guvernamentali au încercat să îndulcească pastila pentru beneficiarii proiecte acreditând ideea că socotelile încurcate dintre Autoritatea de Management POS-DRU şi Comisia Europeană nu vor afecta plăţile naţionale, la nivelul proiectelor. "Beneficiarii nu vor fi afectaţi pentru că li se vor face în continuare acele plăţi interne. Singurul proces întrerupt este cel de transmitere de cereri de rambursare de la autorităţile române, mai precis de la Autoritatea de Certificare a Plăţilor, către Comisia Europeană. Neputând fi transmise aceste cereri de rambursare, nu pot fi aprobate sumele şi rata de absorbţie nu va creşte pe perioada cât va funcţiona această întrerupere de plăţi", a declarat chiar ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Acesta a dat asigurări că procedura întreruperii plăţilor este una „mai puţin dură” decât cea a suspendării plăţilor, aceasta din urmă aplicabilă pe cel puţin şase luni. Potrivit oficialilor guvernamentali „accidentul” de la POS-DRU ar putea fi remediat „în câteva săptămâni”. Dar cum autorităţile române sunt adesea imprevizibile, iar bugetul de stat scârţâie din toate poziţiile, beneficiarii proiectelor au motive de îngrijorare mai ales că rambursările pentru proiectele din oraşe precum Galaţiul poate ajunge la ordinul zecilor de milioane de euro.

Rambursări pe promisiune

Unii dintre coordonatorii proiectelor au început deja să se intereseze care le va fi soarta în viitor. Cel puţin deocamdată mesajele sunt unele liniştitoare. „Am vorbit la Autoritatea de Management şi mi s-au dat asigurări că tranşele de rambursare se vor face la timp, de la bugetul de stat”, ne-a declarat prof.dr.ing.Lucian Georgescu, coordonator al proiectelor „Eficient” şi „Top Academic” ale Universităţii „Dunărea de Jos”, proiecte în valoare totală de aproximativ şase milioane de euro, unele dintre cele mai mari şi mai importante din Galaţi.

„Noi avem chiar la sfârşitul lunii martie o rambursare de aproximativ 3,5 milioane de lei şi, desigur, este foarte important pentru noi să primim aceşti bani. Dacă nu se onorează promisiunea şi se transferă efectele greşelilor asupra beneficiarilor, atunci vom avea, într-adevăr, o problemă. De exemplu, prin programele noastre avem 120 de burse doctorale, iar în jur de 40-50 de doctoranzi sunt în prezent în străinătate şi nu putem să-i lăsăm acolo fără surse de finanţare. Aceste burse au un rol important în menţinerea specialiştilor în România. De asemenea, mai trebuie spus că  avem obligaţia unei planificări foarte riguroase pentru că aceste programe, pentru că, până la rambursare, sunt susţinute din fondurile universităţii, iar resursele nu sunt nelimitate”, a precizat prof.ing.dr.Lucian Georgescu.

Acesta a mai arătat că un eventual blocaj al plăţilor pe POS-DRU ar genera o reacţie în lanţ de proporţii:  „POS-DRU este… cel mai mare angajator din România. Într-un fel s-au altul în jur de 700.000 de persoane sunt angrenate în proiectele POS-DRU şi un eşec al acestuia s-ar repercuta la plata unor salarii sau chiar la taxele şi impozitele colectate de stat… Dar eu rămân optimist şi sper că lucrurile se vor rezolva. De altfel, din câte am înţeles, procedura de întrerupere a fost iniţiată de partea română (Autoritatea Română de Audit – n.r.) şi că, teoretic, până cel târziu în luna mai toate aspectele sesizate de CE vor fi reglementate.”

Proiecte la bani mărunţi

Între 29 februarie şi 2 martie, o delegaţie CE va analiza situaţia pe POS-DRU, iar rezultatele analizei vor fi transmise la Bruxelles, iar Guvernul speră ca situaţia să fie remediată până la sfârşitul lunii martie. În Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POS-DRU.

Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în subordinea căruia se află Autoritatea de Mangement a POS-DRU a început să implementeze primele măsuri de reglementare a situaţiei. Prima dintre ele este aceea că toţi beneficiarii care au depus proiecte pe POS „Dezvoltarea Resurselor Umane” trebuie să declare pe propria răspundere că nu au oferit şi nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite, niciunui funcţionar public din cadrul Autorităţii de Management a POS-DRU sau din cadrul Organismelor Intermediare Regionale în vederea depunerii aplicaţiilor de proiecte şi pentru procesarea cererilor de rambursare.

De asemenea, tot ca măsuri anti-fraudă, MMFPS anunţă va introduce pe site-ul instituţiei domeniul "Registrul unic al cererilor de rambursare şi al cererilor de prefinanţare", pentru procesarea cererilor de rambursare şi plăţile către beneficiari, în termen de 45 de zile calendaristice. Pe lângă aceste măsuri de ordin tehnic vor fi revăzute procedurile de monitorizare a proiectelor şi introducerea unor proceduri mai simple şi mai transparente pentru beneficiari.

Citit 3254 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2012 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.